RECIKLAŽA PAPIRA (prvi deo)


Proizvodnja papira je treći po redu industrijski proces po procentu zagađenja vazduha, vode i zemljišta.

U zavisnosti od sirovine, proces savremene proizvodnje papira sastoji se od čitavog niza mehaničkih (otkoravanje, seckanje, brušenje, mlevenje, razvrstavanje, pročišćavanje, pranje itd.) i hemijskih procesa (čišćenje, kuvanje, beljenje itd.).

recikliranje-papira

U savremenoj tehnologiji proizvodnje papira postoje uglavnom dve faze:  proizvodnja pulpe (polufabrikata, odnosno vlaknaste mase) i prerada polufabrikata u finalni produkt – papir. Način prerade zavisi od vrste sirovina.

U gotovo svim ovim fazama se koristi voda!

 trash_glass-main

Reciklažom papira znatno se smanjuje uticaj na životnu sredinu. Na deponijama, papir i karton polako se razgrađuju pod uslovima bez kiseonika proizvodeći metan, gas staklene bašte. U nekim slučajevima potrebno je da protekne više stotina godina da bi se papir u potpunosti razgradio na deponijama.

Pored procesa reciklaže, kojim se otpadni papir vraća u ponovnu upotrebu, moguće je iskoristiti otpadni papir na mnogo načina i time sprečiti njegovo odlaganje na deponiju. Moguće je reciklirati sve vrste novina, papirnih kesa, papira za pisanje i svu ambalažu od papira.

 

Recikliranjem 1 tone papira se čuva oko 17 drveća i 380 litara benzina, 4200 kW energije, oko 2 m³ prostora na deponiji, oko 32000 litara vode. Reciklaža papira znači 64% uštede energije, 58% uštede vode i 27 kg manje zagađenja vazduha. Za pravljenje papira od drveća potrebno je oko 40% više energije, a zagađenje vazduha je oko 90% više nego od već upotrebljenog papira.- Cena fabrike za reciklažu papira je 50% manja od cene fabrike koja proizvodi novi papir.

tehnopapir5-beograd-zute-strane-imenik

Reciklaža papira i kartona ima višestruke koristi po životnu sredinu. Pored očuvanja šuma, uštedi se i do 60 % energije i do 15 % manje vode nego kada bi taj proizvod dobijali iz prirodnog materijala. Značajna korist je i u smanjenju emisije gasova staklene bašte, kao i manjem zagađenju.

Autor: Ivan Milutinovic

Fotografije preuzete sa:

recikliraj.hr

www.slideshare.net

www.zute-strane.rs

balkans.aljazeera.net

Leave a Comment