Sat za našu planetu – Večeras sat bez svetla


Akcija „Sat za našu planetu“ u kojoj učestvuje veliki broj zemalja sveta, večeras će se održati od 20.30 do 21.30 čas.
Ideja akcije je da se svetla ugase na sat vremena radi uštede energije, međutim, suština nije u tom jednom satu već u podizanju svesti o problemu prekomernog korišćenja energije koji nas sve više potresa.

„Sat za našu planetu“ pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je 2.200.000 stanovnika Sidneja učestvovalo gašenjem svetala. Mnogi drugi gradovi širom sveta, sledeći primer Sidneja, prihvatili su akciju i pridružili joj se već sledeće godine.

Prošlogodšnjoj akciji  priključilo se 178 zemalja širom sveta i tako je ‚‚Sat za našu planetu” ušao u istoriju kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizovana. U Srbiji je prošle godine učestvovalo 85 gradova, 180 škola, 92 nevladine organizacije i 75 kompanija.

Tom prilikom je tokom glavne manifestacije spektakularna 3D maping projekcija obasjala porukama i fasadu Skupštine grada Beograda. Jedan sat koji provodimo u mraku trebalo bi da posluži kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete.

Suština akcije „Sat za našu planetu“ nije samo ušteda električne energije tokom tog jednog sata, već da se takvim vizuelnim efektom ukaže na važnost svakodnevnog delovanja. WWF je pozvao sve gradove i opštine da se uključe u ovu akciju tako što će u subotu, 25. marta, isključiti javnu i dekorativnu rasvetu koja osvetljava glavne znamenitosti grada ili trgove.

Očekuje se da će se Ajfelovom tornju, rimskom Koloseumu ili londonskom Big Benu isključivanjem javne i dekorativne rasvete pridružiti i zidine Kalemegdanske tvrđave, mostovi, Stari dvor, Dom Narodne skupštine, Spomenik knezu Mihailu, Hram Svetog Save, Petrovaradinska tvrđava, Niška tvrđava i mnogi drugi objekti.

Leave a Comment