Danas je prvi kalendarski dan proleća


Proleće je kalendarski počelo danas u 11 časova i 19 minuta za našu severnu Zemljinu poluloptu.

Obdanica će trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

Kako navodi Astronomsko društvo ‚‚Ruđer Bošković”, na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

U staroj slovenskoj religiji boginja proleća je Vesna. Reč vesna na ruskom jeziku znači proleće i mladosti, te nije čudno što se u srpskom jeziku često upotrebljava izraz vesnik proleća. U našem narodu se reč Vesna često koristi kao žensko ime.

Pomeranje sata – nekad i sad

U noći subote na nedelju, između 25. i 26. marta prelazi se na letnje računanje vremena. U dva sata nakon ponoći 26. marta, potrebno je pomeriti kazaljke na časovniku jedan sat unapred. Tako će se vreme u dva sata po ponoći računati kao tri sata.

Letnje računanje vremena u Srbiji je uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. godine je donet novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Nemačka i njeni saveznici u Prvom svetskom ratu su prvi uveli letnje računanje vremena 1916. godine kako bi uštedeli na uglju, koji je tada bio glavni energent. Sledeće godine se iz istog razloga ovoj ,,akciji” pridružila i Velika Britanija sa svojim saveznicima. Rusija i SAD su se naknadno priključile nekoliko godina kasnije. Pomeranje kazaljki u Zapadnoj Evropi je uvedeno 1970.  godine, uz obrazloženje da će se time produžiti dan, omogućiti ušteda električne energije, povećati produktivnost, poboljšati prilagođavanje ljudi i radni dan učiniti efikasnijim.

Rekli su o proleću

‚‚Proleće donosi sećanje na nečiju nevinost,
Leto dolazi i donosi nam veselje,
Jesen dolazi i donosi nam poštovanje,
Zima dolazi i donosi nam istrajnost.”
Joko Ono

‚‚Dan kada je Bog stvorio nadu, verovatno je bio isti dan kada je stvorio i prolece.” – Bern Vilijams

‚‚Kada dođe proleće, čak i lažno proleće nema nikakvih problema, osim gde biti najsrećniji.” – Ernest Hemingvej

”Mogu li reči opisati miris i ukus proleća?” – Neltje Blanchan

‚‚Ništa živ čovek ne može izgubiti što mu jedno proleće ne bi moglo povratiti, niti može čovek biti trajno nesrećan dok Bog daje da se duša leči zaboravom i zemlja obnavlja prolećem.” – Ivo Andrić

Leave a Comment