Šar-planina se ne deli na Srbe i Albance, već na skijaše i bordere


Kako biste nazvali nešto što vas istovremeno toliko fascinira da vas to plaši? Nešto tako veličanstveno da prilikom jednog pogleda, ili čak misli, ne možete da se ne divite pred magičnim remek-delom prirode dok osećate snažno strahopoštovanje koje se graniči sa ogromnom količinom patriotske ljubavi pred onim što vam na trenutke ili u svakom od njih oduzima dah, iste sekunde zaledivši ga. Ona je neustrašiva, i povrh svega ponosna, jer je drevna i zauvek će stajati tu gde je sada. Snežna i topla u istom trenu, snažna i krhka u istom danu. Prkosna, ali nikad ponizna. Uzbuđuje činjenica da je reč o ničijoj, a opet svačijoj zemlji na kojoj živi sloboda u prvobitnom obliku, koja je utočište našla u krilima surog orla i brzim ekstremitetima neustrašivog risa. Nije ironija, iako paradoksalno zvuči. Ovde stvarno caruje sloboda. Ona čista, još uvek neiskvarena, jer vrhovi poslednji tonu. Sloboda sakrivena iza izmišljene granice izmišljene države koju su nažalost mnogi priznali. Sloboda koja se krije iza vela opravdanog straha. Ona koja sa sobom nosi lepotu.

Da je Narcis živ utopio bi se u Gorskim očima danima gledajući svoj odraz u vodi, ili bi ista svim sredstvima pokušao da isuši jer im ljubomorno nikada ne bi priznao da su lepša od njega, iako bi to i zaljubljene Nimfe primetile. Leto ili zima, zar je važno? Lepota je ista u svakom obliku, ali kako je prepoznati i zaštiti? Ili prosto, kako je nazvati? Suviše je nedostojno koristiti otrcane izraze poput ,,Ledena kraljica” ili ,,Prolećna vila”, iako ona to jeste. Ali izmisliti novo je nezahvalno.  Ona je Šara.

Ime je dobila po šarenilu, odnosno po velikom broju biljnih vrsta koje na njoj rastu. Ima ih skoro 2000, što čini oko polovinu ukupne srpske flore i oko 15% evropske. Šar-planina se nalazi na krajnjem jugu Republike Srbije, na Kosovu i Metohiji. Prostire se duž granice sa Makedonijom, od Lepenca na istoku do albanske granice na zapadu, od izvora Vardara na jugu do Prizrenske Bistrice na severu. Nacionalni park Šar-planina osnovan je 1986. godine i prostire se na površini od 39.000 hektara, a najviši je nacionalni park u Srbiji. Obuhvata opštine Kačanik, Uroševac, Prizren, Štrpce i Suva Reka.

Iako zvuči bajno, situacija na Šar-planini je milionima svetlosnih godina daleko od idealne, bez obzira na to što se planina zimi pretvara u uzbudljivu i čarobnu belu destinaciju – raj za ljubitelje zimskih sportova. Iako je mesto na kojem će vam adrenalin skočiti do izvesne mere (ne zbog jezive političke situacije, već zbog vrhunskih ski-staza), a koje možetete priuštiti sebi. Prirodne lepote Šar-planine ljudi su još davne 1954. godine pretvorili u ski-staze osnovavši turističko preduzeće ,,Šar-planina”, koje je bilo klica uspešnog razvoja turizma na Brezovici do 1999. godine. Tada je ova planina bila omiljena destinacija evropskog karaktera mnogim strastvenim sportistima i ljudima željnim odmora. Pored božanstvenog pogleda, čistog vazduha i čarobnih predela , ski-centar je pružao i odlične usluge koje su navodile turiste da mu se godinama vraćaju. Vraćali su se do 1999. godine, a onda su otišli zauvek zaboravljajući ovu lepoticu. Nemiri i politička situacija koji su zadesili ovaj predeo, u velikoj meri su negativno uticali na funkcionisanje skijališta. Međutim, iako su sprečile turistički razvoj, neprijatnosti nisu potpuno zatvorile ovaj ski-centar. Godine 2008. naziv skijališta ,,Šar-planina” promenjen je u ,,Ski-centar Brezovica”.

Ski-centar Brezovica je u danima slavne prošlosti organizovao dva evropska prvenstva u alpskom skijanju, devet državnih prvenstava, a svake godine (do 1999. godine) bila je predviđena trka u spustu i veleslalomu pod nazivom ,,Ineks – ski-kup”. Danas u njemu uživaju samo meštani okolnih opština.

Nažalost, ova bajka se ne završava čuvenim

stereotipom ,,I živeli su srećno do kraja života…”, s obzirom na činjenicu da je od 1999. godine ski-centar u polusnu. Ali politička situacija, prisutan strah i sve veći broj Albanaca, nisu sprečili zaljubljenike u ovu lepoticu da iniciraju obnovu skijališta. Naprotiv, planina spaja ljude i ne pita za nacionalnost.

Šar planina„Onima koji žele da dođu na Brezovicu, poručio bih da nemaju razloga da se boje, jer se Brezovica ne deli na Srbe i Albance, već na skijaše i bordere“, kaže osnivač fejsbuk stranice „Brezovica Šar-planina“ koja broji skoro 25.000 lajkova, dvadesettrogodišnji avanturista i fotograf sa Brezovice Boban Stojanović. Njegove fotografije svakodnevno dočaravaju lepotu ove planine dok pričaju o avanturama Bobana i Maksa, vernog psa. „Ljubav prema Šar-planini rodila se od kada znam za sebe, a od skoro sam počeo da je delim sa ostalima dok prikazujem svoj, a sada i Maksov, nesvakidašnji život putem društvenih mreža. Želim da se na moj način vrati stara slava Šar-planine, jer je očigledno zaboravljena, a predstavlja pravu kraljicu Balkana. Da predstavimo njenu raskošnu lepotu i moć, impresivnost i naš život na njoj. Moj Maks je meni nezamenljiv, on je moja formula života, pouzdan prijatelj i pratilac. Nemamo neki cilj kada krenemo u šetnju, jednostavno uživamo. Nijedan vrh nam ne predstavlja problem, samo je pitanje vremena. Svaki je vredan truda jer uvek fascinira pogled sa vrha. Za mene je Šara život, inspiracija, nešto bez čega ne bih mogao da funkcionišem, a sa Maksom je zadovoljstvo još veće. Siguran sam da ću ostati na Šar-planini“,

zaključuje Boban, dodavši da oni koji nisu bili na Šari ne mogu shvatiti po čemu se ona tačno razlikuje od drugih planina, jer Šaru treba doživeti.

Poslednjih godina, uslovi za bavljenje zimskim sportovima poput skijanja i snoubordinga znatno su se poboljšali. Vrhunske staze koje pariraju stazama poznatih svetskih skijališta nimalo se nisu promenile. Uzbudljive i strme ulivaju strah, a za njih važi mišljenje da će onaj ko ih uspešno savlada smatrati Kopaonik komedijom.

Godine mirovanja su sada iza Šar-planine, konačno skijalište ponovo napredeju uz modernizaciju. Da bi potpuno oživelo, ovo mesto očajnički treba svoje ljude i srpski glas koji može daleko da se čuje. Potencijal koji ova planina ima, šteta je ne iskoristiti. Onaj ko se jednom usudi da uživa u lepotama Šar-planine rizikuje da se smrtno zaljubi u nju i da razbije predrasude o Kosovu i Metohiji, a sav strah koji je nekada postojao pretvoriće se u želju za povratkom.

I konačno će biti jasno – kako nazvati nešto što vas istovremeno toliko fascinira da vas to plaši.

Autor fotografija: Boban Stojanović. Još fotografija Šar-planine možete pogledati OVDE.

Leave a Comment