Motivisanje kao profesija


Jedna od najpopularnijih profesija u 21. veku, pored razlicitih funkcija iz sektora informacionih tehnologija, jeste zanimanje motivacioni govornik/trener, ili, kako se to popularno kaže – life coach. Za ovo zanimanje nije neophodna diploma, već je dovoljan sertifikat, licenca, iskustvo, ili u najmanju ruku volja.

Motivacija je stara koliko i čovek, ali potreba za učenjem iste, razvila se relativno skoro, pa se jačanje motivacije i rad na samopouzdanju primenjuju u različitim segmentima života, od poboljšanja profesionalne pozicije, do poboljšanja zdravlja. U osnovi termina motivacija nalazi se latinska reč motus, moves, movere – što znači kretanje, kretati se. Međutim, ova latinska reč nalazi se u osnovi engleskih reči – motion, momentum, ali i reči emotion, te je važno pomenuti i ulogu emocija koje se shvataju kao osnovni pokretač akcije i ponašanja. Iako postoji veliki broj istraživanja i određenja motivacije, sva ona imaju sličnu osnovnu ideju koja se odnosi na to da je motivacija pokretačka snaga koja nas usmerava na delanje, bez obzira na to da li se radi o uzimanju čaše vode kako bi se utolila žeđ, ili o učenju kako bi se steklo znanje.  Prve asocijacije na motivaciju su svakako učenje i motivacija za rad, pa je u ovim delatnostima ona i najzastupljenija, ali motivacija je od velikog značaja i za očuvanje kako mentalnog, tako i fizičkog zrdavlja. U osnovi proučavanja motivacije je razumevanje ljudskog ponašanja i različitih potreba koje se nalaze u njegovoj osnovi, pa se motivacija kao pokretačka snaga često povezuje i sa željom.

Elementi motivacije su potrebe, vrednosti i ciljevi, a današnji motivacioni treneri se prvenstveno fokusiraju na ciljeve, pa uče slušaoce kako da ih dostignu. Najpoznatiji motivacioni govornik i trener na svetu je Lujza Hej, autorka „Heal Your Life” metode koja podrazumeva posvećenost ličnom razvoju i samopomoć. Njena prva knjiga ,,Izlečite Sopstveno Telo” (Heal Your Body), izdata je 1976. godine, davno pre nego što je postalo moderno pričati o povezanosti između uma i tela. Ovaj bestseler revizovan je i proširen 1988. godine, pa su ljudi imali priliku da se upoznaju sa Lujzinim konceptima u čak 33 zemlje, a preveden je na 25 jezika u celom svetu. Čitaoci su knjigu nazivali ,,mala plava knjiga“, zbog boje njenih korica. Uskoro je počela da putuje po čitavoj Americi, predavajući i održavajući svoje radionice o ljubavi prema sebi i izlečenju sopstvenih života. Kada joj je dijagnoziran rak, Lujza je dobila priliku da svoju filozofiju primeni na delu. Ona nije želela da ide uobičajenim putem lečenja, lekovima i operacijom, već je sama osmislila svoj intenzivni program izlečenja koji se sastojao od afirmacija, vizuelizacija, pročišćenja tela kroz ishranu i psihoterapiju. Kroz 6 meseci, ona se potpuno izlečila od raka.

1379368_10202471638297603_1806613464_n

Lujza Hej i Siniša Ubović

U našoj zemlji, vodeći motivacioni trener je naš poznati glumac i pisac Siniša Ubović. On je prvi licencirani trener „Heal Your Life“ programa u ovom delu Evrope. Od 2010. godine, kada je ovaj program baziran na metodologiji Lujze Hej doneo na prostore bivše Jugoslavije,  Siniša je održao veliki broj predavanja, radionica i edukacija širom regiona. Godine 2012, od strane najvažnijih ličnosti u oblasti svetskog HYL-a, a pre svega Lujze Hej lično, njegov rad biva prepoznat i veoma visoko ocenjen, te postaje  jedan od dvanaest trenera u celom svetu koji dobijaju licencu za obučavanje budućih trenera ovog programa. Kao nosilac licence za ovaj region, u okviru svog koncepta ,,Put promene”, izveo je već nekoliko generacija trenera ovog moćnog i svetski priznatog programa.
Siniša Ubović je autor mnogih knjiga, a svaka je veoma brzo postala bestseler. Do sada je napisao ,,Put promene…i neće biti kraja čudesima”, ,, Afirmacije za put promene”, ,,100% JA”, ,,Dnevnik promene”, ,,Meditacija za početnike”, kao i jedan od najinspirativnijih motivišućih romana ,,Moja baba zen budista”. Svoj rad je u više navrata predstavljao u gotovo svim zemljama regiona kao i u Engleskoj, Turskoj i Americi.

Nik Vujičić

Nik Vujičić

Mnogi motivacioni treneri su to postali tako što su motivišući sebe, uspeli da promene svoj život iz korena i da od tragičnog stvore uspešan život. Jedan od njih je svetski popularan motivacioni govornik iz Australije, inače srpskog porekla, Nik Vujičić, koji je rođen sa retkim tetra-amelija poremećajem – Nik nema ruke od ramena, a umesto nogu ima mala stopala. Iako je imao teško detinjstvo i nekoliko puta je sebi pokušao da oduzme život, Nik je savladao mnoge tehnike koje su njegov život približile prosečnom. Zapravo, postigao je mnogo više od prosečnog čoveka, i danas putuje po svetu propovedajući svoju priču i ličnim primerom motivišući ljude da žive život punim plučima i da ga ma kakav bio, doživljavaju kao dar.

Da je motivacija ključ uspeha, svedoči i Srpska pravoslavna crkva kroz reči Oca Tadeja: ,,Kakve su ti misli, takav ti je život“, ali motivacija i vera u sebe ne znači precenjenost svojih mogućnosti i uzdizanje sebe iznad drugih, već ljubav prema sebi i vera u sebe. Tek onda kada prihvatimo i zavolimo sebe onakvim kakvim jesmo, to će moći da urade i drugi, a uspeh je neminovan.

 

Leave a Comment