Laza Lazarević – književnik i lekar


Srpsku pripovetku uzdigao je na nivo evropske umetničke pripovetke. Jedan od retkih srpskih pisaca koji je umeo pažljivo da izabere fabulu, da je razvije, da kroz nju opiše zanimljive epizode, žive dijaloge i pruži plastične opise i uzbudljiva i nežna osećanja. Uveo je pojam psihološke pripovetke. Laza Lazarević.

Porodične vrednosti

U mladosti je bio pristalica novih ideja i protivnik starog morala i poretka, ali u osnovi bio  je plemenit i sentimentalan, nimalo rušilac i inovator. Počeo je da piše kao zreo čovek. Poreklo Laze Lazarevića i njegova porodična situacija ostavili su snažan pečat na njegovo književno stvaralaštvo. Odrastao je u patrijarhalnoj porodici. Nakon gubitka oca, njega i sestre odgajila je hrabra, požrtvovana i autoritativna majka. Lazarević je bio jako privržen majci i sestrama i to se kasnije ističe u njegovoj prozi. Najočigledniji primeri za to su Švabica, Verter i Vetar. Sa simpatijama je opisivao seosku porodičnu zadrugu, sa toplinom je opisivao porodicu u gradu i oštro je kritikovao društvo. Prvi je uveo intelektualca kao junaka novije srpske pripovetke. Lazarevićev stav prema svetu bio je optimističan, a on sam bio je pažljiv, odmeren i razborit.

Majstor svog zanataLazarević

Negovao je psihologiju kao umetničku sadržinu i sredstvo, opisi psiholoških stanja su kod njega dramatični i napeti. Majstor stila i poznavalac jezika. Njegove pripovetke važe za umetnički najsređenije u celokupnoj prozi srpskog reallizma.

Lekar ili pisac?

Pisanje, zapravo, nije bio Lazarevićev osnovni poziv. Na Visokoj školi u Beogradu završio je studije prava, a zatim upisao u Berlinu studije medicine. Prevodio je prirodnonaučne tekstove sa nemačkog i ruskog jezika. Svoj život posvetio je lekarskom radu i uživao je veliki ugled kao lekar. Objavio je nekoliko desetina stručnih radova iz medicine.

Veliki trag

Prva pripovetka Zvona s crkve u N. (kasnije je promenjen naslov u Prvi put s ocem na jutrenje) predstavila ga je kao vrsnog pripovedača. Zatim slede pripovetke Školska ikona, U dobri čas hajduci, Na bunaru, Verter, Sve će to narod pozlatiti, Vetar i On zna sve. Nakon njegove smrti objavljena je pripovetka Švabica. U rukopisu je ostalo osam nedovršenih pripovedaka, a broj objavljenih i ritam objavljivanja pokazuju da je Lazarević književni rad podredio lekrskom pozivu i da je kao pisac radio pažljivo i strpljivo.

Leave a Comment