Istinita priča na kojoj je bazirana bajka ,,Lepotica i zver”


Svi dobro znamo bajku o okrutnom princu užasavajućeg izgleda na koga je bačena kletva koju samo iskrena ljubav devojke prema jednoj takvoj zveri može da poništi. Bez sumnje je ,,Lepotica i zver” jedna od najpopularnijih bajki. Kako je poslednjih meseci bila aktuelna filmska adaptacija, zapitao sam se koliko je zapravo poznato da je ova bajka bazirana na istinitim događajima i stvarnim likovima.

Osnov za ovu priču nisu bile ni magične sile, kletve, ni čajnik, svećnjak i sat koji govore, već jedan čudan fenomen ljudske prirode. Čovek po imenu Pedro Gonzalez je patio od genetskog poremećaja poznatog kao hipertrihoza, odnosno poremećaj definisan abnormalnim rastom dlaka bukvalno svuda po telu čoveka. Pormećaj je poznat i kao sindrom vukodlaka.

Lepotica i zverPedro Gonzalez nije princ kao Zver u poznatoj bajci, ali ima konekcija sa plemićkim svetom. Rođen je 1537. na Kanarskim ostrvima. Tretiran je na najnecivilizovanije načine od ranog detinjstva, zbog svog neobičnog izgleda. Prozvali su ga dlakavi divlji čovek i zatvorili ga u kavez. Prema njemu su se ophodili kao prema pravoj životinji hraneći ga sirovim mesom. Godine 1547. poslat je kralju Francuske Henriju II kao poklon uoči njegovog krunisanja.
Na sreću, kralj Henri II u njemu nije video zver kakvu su videli ostali i nije dozvolio da Pedro bude držan u kavezu. Rešio je da eksperimentiše sa njim i odlučio da ga edukuje što je bolje moguće ne bi li ga transformisao u džentlmena. Dečaku je skrojena odeća i hranjen je prestižnim jelima. Naučen je da govori, čita, piše, vremenom je savladao čak tri jezika. Obrazovan je na nivou plemića. U kraljevstvu su svi bili impresionirani njime, ali su ga ljudi i dalje posmatrali kao niže biće.

Nakon što je kralj ubijen 1559. godine, Pedro je pripao njegovoj udovici Katarini Mediči. Ona se odlučila da nad njim sprovede još jedan eksperiment. Zapitala se šta bi bilo kada bi se Pedro oženio ,,normalnom” devojkom i da li bi njihova deca bili male zveri kao njihov otac. Našla mu je mladu za tu priliku, prelepu devojku koja se takođe zvala Katarina i koje je bila kćer jednog od kraljevskih slugu. Pedro i Katarina su se upoznali tek na sam dan venčanja. Dobili su sedmoro dece od kojih je četvoro nasledilo očev poremećaj. Kraljica je bila oduševljena svojim uspehom u stvaranju ,,divlje porodice”.

Postali su atrakcija koja je putovala i bila prikazivana širom Evrope. U Parmi završavaju u vlasništvu vojvode Ranuća Farnezea. Po nalogu vojvode nastalo je nekoliko slika Pedrove i Katarinine dece, ali samo one sa vukodlakovim sindromom. Na kraju je četvoro poremećene dece vojvoda poslao kao poklon svojim prijateljima širom Evrope, te deca bivaju razdvojena od svoje porodice. Doslovno su postali kućni ljubimci plemićima i vojvodama.

Pedro i Katarina su bili u braku skoro 40 godina. Katarina umire 1623, a Pedro nedugo za njom. Datum i godina njegove smrti se ne znaju i nisu zabeleženi jer verovatno nije ni sahranjen po hrišćanskim običajima jer nije bio smatran bićem koje je vredno hrišćanske sahrane. Priča o porodici se proširila svetom i ostala inspiracija za mnoge ljubavne priče, bajke, a na kraju i filmove. Najpoznatija je svakako ,,Lepotica i zver”.

 

Piše:
A.M.

 

 

Leave a Comment