Alternativni završeci kultnih filmova


Šta bi bilo kada bih vam rekao da su alternativni završeci mnogih od onih antologijskih filmova kojima se redovno i rado vraćate iznova i iznova, izgledali potpuno drugačije?

Koliko god izgledalo nezamislivo, filmovi poput ,,Bekstvo iz Šošenka”, ,,Terminator”, ,,Roki”, ,,Osmi putnik” i mnogi drugi veliki naslovi, prvobitno su prema idejama scenarista i reditelja trebali da se završe potpuno drugačije.

,,Prava romansa”

Proverena dobitna kombinacija sa scenarijom Kventina Tarantina i vizuelizacijom Tonija Skota, ,,Prava romansa” je miks romanse i krimića sa obiljem nasilja i akcije, uz sjajnu glumačku postavu. Bez obzira na različite ideologije i pristupe pri stvaranju filmova, kombinacija Tarantino-Skot je načinila jedno pravo remek-delo u pop-kulturi 90-ih.

Ipak, film je trebalo da ode u nekom drugom pravcu. Umesto da glavni protagonisti, Klarens i Alabama, prežive pucnjavu na kraju filma, Klarens je trebalo da pogine, a Alabama da pobegne i nastavi svoj život sa druge strane zakona. Tarantino je čak imao ideju da je spoji sa gospodinom Vajtom (Mr. White) u ,,Uličnim psima”. Presudila je sjajna hemija između glumaca Patriše Arket i Kristijana Slejtera. Toliko su uverljivi bili na snimanjima da su svi saradnici verovali da su i njih dvoje zaista zaljubljeni kao i likovi koje su tumačili. Stoga je odlučeno da bi srca gledalaca bila slomljena Klarensovom smrću isto koliko i Alabamino u filmu.

,,Rambo – Prva krv”

Alternativni završeci

U originalnom izdanju legendarne akcije iz 1982. na kraju filma Ramba hapse nakon scene u kojoj u naletima besa priča o svim ratnim traumama koje je preživeo. Međutim, u prvobitno planiranom završetku, epilog je bio dosta mračniji. Slomljeni Rambo u razgovoru sa svojim pukovnikom Trotmanom govori kako nema više pravog razloga za život, te moli pukovnika da mu okonča muke dajući mu pištolj. Trotman odbija pa mu Rambo otima pištolj pucajući u sebe. Ovakav kraj bi zasigurno bio dosta efektniji, uprkos tome što onda ne bismo videli Rambovo divljanje po Vijetnamu u drugom i trećem nastavku.

,,Osmi putnik”

Zamalo da ostanemo bez jedne od najupečatljivijih i najkultnijih ženskih likova ikad na filmu – poručnice Ripli, i to još u prvom delu. Čudovišno stvorenje sa kojim su zarobljeni na brodu u klaustrofobičnoj atmosferi, u alternativnom kraju filma ubija Ripli tako što joj odgrize glavu i zaputi se ka Zemlji kako bi ubilo još ljudi. Ubrzo su, srećom, shvatili Ridli Skot i ekipa da bi takvim potezom ograničili film na samo jedan deo i uskratili mogućnost nastavka, te su kraj izmenili. Diskutabilno je koliko bi ovo efektno uticalo na celokupan film.

,,Roki”

Kako cveće nije cvetalo Staloneu u periodu kada je pisao scenario za ,,Rokija”, tako ni Rokiju nije išlo baš najbolje u priči. U originalnoj Staloneovoj ideji kraj je bio drugačiji negoli na filmu, ali je ipak bio srećan. Naime, Balboa je razočaran i obmanut stanjem u svetu boksa u kome je tako silno želeo da uspe. On prihvata ponudu da izgubi borbu protiv Apola Krida (koji je u ovoj priči Jamajčanin) i novac koji tom prilikom dobija koristi kako bi se skrasio sa svojom Edrijen i sa njom otvorio pet shop.

,,Sedam”

Za kraj jednog od najboljih trilera svih vremena, najzaslužniji je zapravo Bred Pit. Scene u kojima u kutiji dobija glavu svoje verenice, te na kraju ubija ubicu Džona Doa (Kevin Spejsi), nije trebalo da se dese po Finčeru koji je film režirao. Pit, poučen lošim iskustvima iz prethodnih filmova u kojima su neke njegove dobre scene na kraju bile isečene, zahteva da se u njegov ugovor stave stavke da će se dve stvari desiti na filmu. Prva je da će u kutiji ostati glava verenice lika kog on tumači, uprkos Finčerovoj ideji da u kutiji bude glava njihovog porodičnog psa. A druga, da će ubiti Džona Doa, iako je Finčer mislio da to neće izgledati nimalo herojski. Pit je sjajno shvatio ovaj film te je postigao maksimalan efekat sa ove dve stavke. – Možda neće izgledati herojski, ali će biti iz strasti. Mi želimo da probudimo emociju kod gledalaca, a ne mišljenje i odobravanje – to je logika kojom se vodio Pit. Sjajan posao, Brede.

,,Terminator 2”

Sve se završava na kraju drugog nastavka o robotima ubicama koji dolaze iz budućnosti. Nakon što Terminator spasi Saru O’Konor i njenog sina Džona, oni nastavljaju normalan život. Sudnji dan nikada nije došao. Postoji scena u kojoj je Sara ostarela baka, sedi na klupici i pravi audio-zapis svog dnevnika, posmatrajući svoju unuku kako se igra u parku. Godina 2029. je u toku. Džon je postao senator. Da se ovako završilo ne bismo nikad videli sve loše nastavke koji su usledili. Studio je nažalost izabrao novac koji će u budućnosti zarađivati od stare slave i kulta stečenog pomoću prva dva dela Džejmsa Kameruna, ispred efektnog završetka franšize sa drugim delom.

,,Zvezdani ratovi ep.6 : Povratak Džedaja”

Producent Geri Kurc je izjavio da je u originalnom scenariju planirana smrt Hana Soloa u napadu na imperijinu bazu. Kurc je potencirao da se to desi radi boljeg epiloga, jer je smatrao da ne mogu svi glavni likovi da prežive. Međutim, Lukas nije bio saglasan sa tim. On se brinuo kako će publika tad reagovati na smrt jednog od omiljenih likova, i kako će to marketinški uticati na gledanost filma, te nije želeo da ubije nikoga od glavnih likova. Potom ga ubija tri decenije kasnije u epizodi sedam ,,Buđenje sile”. Kurc i Lukas više nikad nisu sarađivali posle ovog neslaganja.

,,Bekstvo iz Šošenka”

Kada se posle dugih godina Endi i Red ponovo sretnu, to je ostala kao jedna od najlepših i najtoplijih scena ikada na filmu. Originalna ideja je bila da se film završi samo sa Redom. On se vozi u autobusu pitajući se hoće li ikad više videti svog starog prijatelja, i tu je kraj. Ispalo je mnogo lepše i emotivnije ovako kako jeste. Film nema uzalud epitet ,,najbolji svih vremena”.

,,Ja sam legenda”

Jedna od najtužnijih smrti u filmskoj istoriji je kada se Robert Nevil herojski žrtvovao da bi spasio dva života, majke i deteta, Ane i Itana. U tom žrtvovanju povukao je za sobom mnogo zombija i da nadu za opstanak ljudske vrste. Ovo je jedan od dva moguća kraja koja su snimljena, a koji je na kraju plasiran. Drugi završetak obuhvatao je da mu zombiji upadnu u laboratoriju tražeći nazad ženku koju je Nevil oteo radi eksperimentisanja. Kada im ju je predao, oni se povlače, a on shvata da su i oni sposobni da osećaju i da vole. Umesto da gine, on preživljava i odlazi sa Anom i Itanom. I danas se diskutuje koji bi od krajeva bio bolji.

Leave a Comment