Kako će Nik Kejv vratiti Maksimusa u život za nastavak kultnog filma ,,Gladijator”


Kultni filmovi Ridlija Skota doživljavaju nastavke posle nekoliko decenija od nastanka originala, te se usled ove globalne holivudske modernizacije u vremenu kada vladaju rimejkovi, šuška i o sequel-u najboljeg Skotovog filma – ,,Gladijator”.

Maksimusova smrt na kraju prvog dela nije ostavila nikakav prostor ni naznaku da bi se nastavak ovog filma mogao ikada desiti. Čak ni sam Ridli Skot nema u planu da pravi nastavak ,,Gladijatora”, ali scenario postoji, i to već celu deceniju, i dostupan je online. Napisao ga je niko drugi nego muzičar Nik Kejv.Nik Kejv

U Kejvovom scenariju, na čije se pisanje muzičar bacio pre deset godina, stoprocentno pokojni Maksimus biva razvučen u večnosti i skače od ivice do ivice između svog zagrobnog života. U toj večnosti upoznaje niz različitih rimskih bogova (iako Skotovo prethodno petljanje sa bogovima nije prošlo baš najbolje). Na kraju dobija priliku da vaskrsne i vraća se u telo pogubljenog hrišćanskog mučenika. Ubrzo otkriva da sin njegove bivše ljubavi – Lusilije, po imenu Lusijus, masakrira hrišćane na brutalnom niovu. Maksimus će se udružiti sa grupicom borbenih hrišćana i ubeđivati ih da se ne bore, ali će ipak na kraju završiti pomažući im da oforme vojsku. U tom putovanju saznaće i da je njegov sin koji je prvobitno preminuo u prvom delu ipak živ i da se zove Marijus. Marijus je hrišćanin. Maksimus se ponovo povezuje i sa Džubom, svojim saborcem iz prvog dela. Džuba će biti ubijen on strane Lusijusa. U poslednjoj sekvenci borbe u samom finalu filma, Maksimus će u borbi mačevima (a kako drugačije) iseći Lusijusa, a Marijus će ga dovršiti strelom. Scenario poseduje mnogo akcionih scena, čak i sjajno smišljenih sa sve lokacijama. Jedna od upečatljivijih ideja koju je Nik Kejv imao je potopljena gladijatorska arena u kojoj se ljudi na malim brodovima bore sa aligatorima. Čitav scenario možete pročitati ovde.

Nema sumnje da bi ovo mogao biti jedan lep nastavak, nabijen scenama akcije uz bitke i borbu mačevima, koji bi pomerio granicu naivnosti publike, ali budimo realni, ovo je nastalo samo kao san Nika Kejva kako bi ,,Gladijator 2” mogao da izgleda. Ridli Skot je jednom zagolicao maštu u jednom intervjuu izjavivši o Maksimusu: ,,Vi znate da mogu da ga vratim, a ja znam kako da ga vratim. Pričao sam sa Krouom o tome kako bih ga vratio. Iskoristio bih telo umirućeg ratnika kao portal da vratim Maksimusa.” 

Isto tako je izjavio da je ovaj scenario ,,negde na polici” u produkcijskoj kući ,,Dreamworks”, ali je gotovo sigurno da će tu i ostati. Šanse da ovaj film ugleda svetlost dana su bukvalno ravne nuli. Ridli Skot je trenutno prezauzet usmeravanjem sve svoje snage mašte i kreativnosti u to da ne razočara fanove rimejkom kultnog ,,Osmog putnika”. Neke stvari i neke filmove ne treba dirati ni zalaziti u njih. Više nikada. ,,Gladijator” je svetinja, a svetinja se ne dira!

 

Leave a Comment