Sasvim novi Herkul Poaro nam stiže u novembru 2017.


Možda ne na nivou Šerloka Holmsa, ali među fiktivnim detektivima Herkul Poaro je zasigurno svojevrsna ikona. Poznati detektiv Agate Kristi sa kultnim brčićima ove godine nam dolazi na veliko platno u velikom stilu.

U koštac sa ovakvim projektom uhvatio se sjajni glumac Kenet Brana. Njegova glumačka karijera je sjajna, njegov talenat nepresušan, ali i dalje se koprca u rediteljskim vodama. Najpoznatiji je po režiji Marvelovog Tora, adaptaciji Frankenštajna iz 1994, akcionom blokbasteru Džek Rajan: Regrut iz senke, a njegovo poslednje ostvarenje je Diznijeva adaptacija Pepeljuge iz 2015. Režirao je dosta filmova, ali nikako da uradi nešto što će ga podići do vrha lestvice modernih stvaralaca u svetu filma.

Herkul Poaro

Kenet Brana kao Herkul Poaro

Brana je poželeo da napravi adaptaciju romana Agate Kristi ,,Ubistvo u Orijent ekspresu” iz 1934. To je
prvi roman iz serijala avantura detektiva Poaroa. Pomalo ludački, Brana odlučuje da osim što će držati rediteljsku palicu, glumi i glavnu ulogu – Herkula Poaroa. Brave or foolish? Videćemo. Na njemu je svakako težak zadatak. Osim što već postojeće zadrte fanove TV serije ,,Poaro” treba da ubedi da je makar dostojan uloge koliko i neponovljivi Dejvid Suše, isto tako treba i neke nove fanove koji još uvek nisu upoznati sa čuvenim detektivom da zaintrigira i privuče.

Očekivanja su velika. Svi projekti o Poarou svedeni su na poneki TV film i na kraju seriju uz koju lik
doživljava ekspanziju i popularizaciju. I dalje Herkul Poaro nije ispunio svoj maksimalni potencijal. Ovo je prvi put da će ekranizacija nekog romana o Poarou biti visokobudžetna. Kenet Brana je okupio sjajnu i iskusnu glumačku ekipu oko sebe. Partneri će mu biti Džoni Dep, Mišel Fajfer, Džudi Denč, Vilijam Defo, Olivija Kolman, Penelope Kruz, Džoš Gad i zvezda nove generacije franšize Ratova zvezda Dejzi Ridli. Sa visokim budžetom možemo očekivati sjajno kadriranje, rad kamere i slike koje će verno prikazati tridesete godine prošlog veka.

Ukoliko ovaj projekat bude uspešan, verovatno nas očekuje ceo jedan serijal adaptacija Agatinih romana. To je rekao i sam Brana. Izjavio je da bi rado reprizirao ulogu i da će to zasigurno uraditi ako ,,Ubistvo u Orijent ekspresu” ostvari zacrtani uspeh i zaradu. Materijala ima na pregršt, a sa uspehom ovog ostvarenja svako sledeće će biti još zanimljivije i možemo očekivati još kvalitetnije glumačke postave. Brana je takođe izjavio da mu uzor neće biti popularna TV serija, već istoimeni film iz 1974. te i da će se u potpunosti zadržati u tridesetim godinama i pokušati da bude što autentičniji u tom smislu.

 

Leave a Comment