,,Odmetnik – 1” – priča iz galaksije


Probuđena je sumnja samom najavom novog filma o avanturama u dobro poznatoj dalekoj galaksiji, a koji neće biti zvanična ,,epizoda Zvezdanih ratova”. Isto tako je najavljeno da radnja neće biti fokusirana na džedaje, silu i Skajvokere. Šta onda očekivati od filma ,,Odmetnik – 1”? Ne očekujte ništa i dobićete nešto.

Kako nije u pitanju zvanična epizoda, film ,,Odmetnik – 1” je urađen kao uvertira (prequel) u prvi originalni film iz 1977. Iako dobro poznati glavni protagonisti nisu tu, ni ovi koji su nam servirani nisu ništa manje ,,važni” za razvoj događaja i sudbinu galaksije. Prvi karakter koga upoznajemo je Gejlen Erso, ni manje ni više nego ,,arhitekta”, odnosno stvaralac ubojite ,,Zvezde smrti”. No, nije na njemu akcenat, nego na njegovoj kćerki Džin Erso. Svojim prestankom služenja Imperiji, Gejlen Erso je sebi stvorio neprijatelje koji su spremni na sve kako bi ga vratili da završi ,,Zvezdu smrti” što pre. Gejlen je svestan i spreman na to da će doći dan kada će ga Imperijini stormtruperi na čelu sa generalom Krenicom pronaći. Kada taj dan dođe, njega će odvesti da završi započeto, dok će tada mala Džin uspeti da pobegne.

To bi bio uvodni deo filma. Već u nastavku prikazana je odrasla Džin, kojoj i ne ide baš najbolje u životu. Pobunjenici u tom periodu pokušavaju da opstruiraju stvaranje razorne ,,Zvezde smrti”. Jedini način na koji je to moguće uraditi je ubistvom njenog stvaraoca – Gejlena Ersoa. Oni šalju svog pripadnika Kasijana da nađe Džin Erso i iskoristi je da bi došao do njenog oca. Radnja se razvija kada Džin dobije Gejlenovu poruku da je napravio ,,začkoljicu” u izgradnji i da postoje planovi kako zapravo ,,Zvezda smrti” može biti uništena. Pobunjenička sila posvećuje se borbi za te planove.

Radnja je jako lepo razrađivana od početka do kraja. Ovaj film je prikaz jedne male, ali jako bitne bitke koja će kasnije presudno uticati na dalji rat između Imperije i pobunjenika. Jasna je poruka koliko su u ratovima u stvari bitni mali i obični borci. ,,Odmetnik – 1” samim tim donosi jednu realniju, manje romantičarsku atmosferu u odnosu na prethodne filmove iz ove franšize što je dosta prijatno za gledanje iako smo srasli sa već davno poznatim likovima poput Luka, Hana Soloa, Obi Vana ili Anakina.

Mana filma je karakterizacija novih likova. Ako je već reditelj Geret Edvards servirao sijaset novih, moram priznati čak i jako dopadljivih likova, morao je bolje da im rasporedi vreme i pozadinu. O Džin Erso jedino znamo dovoljno za jednog glavnog protagonistu. Kasijan je tu kao glavni muški lik, ali je totalno nedorađen kao karakter. O njemu se ne zna gotovo ništa osim toga da je pobunjenik, iako on sam pominje svoju prošlost, ništa o njoj nije detaljnije objašnjeno. Šta ga pokreće i motiviše da rizikuje svoj život za više ciljeve, ne znamo. Još dva lika koja su došla u paketu su Bejz Malbus i Čirut Imve. I o njima se ne zna bukvalno ništa, samo su uskočili u kompletnu avanturu. Pored toga jako su dopadljivi, celokupna hemija između njih, vidi se da se poznaju dugi niz godina ako ne i decenija. Takođe su pravo osveženje u akcionom smislu, pogotovo Čirut Imve koga glumi poznati filmski kung-fu majstor Doni Jen, tako da smo dobili i malo kung-fua usred galaksije. Najupečatljiviji karakter je droid K-2SO. Dežurno zanovetalo C3PO zamenjeno je malo boljom i drugačijom verzijom droida. K-2SO je imperijski droid, reprogramiran i veran pratilac Kasijana u njegovim misijama. Droid je za razliku od C3PO mnogo korisniji u smislu da ume da se bori, bez milosti razbacuje stormtrupere oko sebe i ume da puca. Ono što je slično sa C3PO-om je da je tu kao ,,savest” ostalim likovima, da ih savetuje i upozorava, samo što K2SO to radi sa većom dozom sarkazma i glavni je izvor humora u filmu. Glavni negativac general Krenic je onaj pravi negativac na kakve smo navikli u celokupnoj franšizi ,,Ratova zvezda”, a opet i u njemu ima neke nove energije. Pošto je cela priča bazirana na ,,manje bitnim” likovima, tako smo dobili i manje bitnog negativca. On je samo general koji pokušava da probije svoj napredak u Imperiji, ali i pored toga obiluje surovošću dobro nam poznatih negativaca. Gejlen Erso je bitna stavka u ovom filmu, i dobio je upravo onoliko prostora koliko mu treba da se ispričaju pozadine njegove kćeri Džin i stvaranja ,,Zvezde smrti”. Pojavljuje se upravo u toj meri da poveže sve to, a ipak sam po sebi ostane dovoljno misteriozan.

Princeza Leja – ,,Odmetnik – 1”

Ono što je svakako najviše privuklo pažnju samim izlaskom filma ,,Odmetnik – 1” je ,,vaskrsenje” određenih likova iz originalne četvrte epizode (1977), pomoću CGI efekata. Franšiza je ponovo pomerila granice modernog stvaranja u sferi filma ovim potezom. To su uradili na jako visokom nivou, ali ipak facijalne ekspresije i dalje odaju da je to montaža. Možda bi bilo bolje da tim likovima (Guverner Tarkin) nisu dali toliko prostora i krupnog kadra. Sama ideja da se neko iz 1977. pojavljuje u filmu iz 2016. i izgleda kao potpuno isto ljudsko biće je zapanjujuća. Ova tehnologija može dostići savršenstvo u budućnosti, što znači da Marlon Brando možda ponovo bude glavni akter nekog filma.

,,Odmetnik – 1” izostanak svetlosnih mačeva nadoknađuje akcijom koje ne manjka. Dobili smo skoro sve što smo nekada davno gledali u originalnim ,,Zvedzanim ratovima” iz 1977. Borba sa stormtruperima (koji su i dalje loši strelci), unakrsna pucnjava, borba sa robotima i meni najdraži deo – svemirski obračun dobro poznatih borbenih letelica (X-Wing, TIE fighters, Star Destroyer). Taj deo je obilovao nostalgijom za originalnom trilogijom franšize i odrađen je maksimalno uspešno. Dart Vejder je imao samo njemu svojstven šou u završnici. To je takođe bio prenos nostalgije, pogotovo na one stare fanove.

Posle sedme epizode, ponovo imamo glavnog ženskog protagonistu. Studio je podlegao kritikama kako u prethodnim ostvarenjima nema dovoljno ,,jakih” ženskih likova. Felisiti Džons je ubedljiva u ulozi Džin Erso. Dijego Luna kao Kasijan ostao je neiskorišćen potencijal kao i njegov karakter. Doni Jen i Ven Đang su briljirali kao Bejz Malbus i Čirut Imve. Mads Mikelsen, možda i trenutno najveće ime ovog filma je sjajan Gejlen Erso. Najbolji performans je Ben Mendelson kao general Krenic. Džejms Erl Džons je ponovo pozajmio glas Dartu Vejderu kao i u originalnoj trilogiji, što je sjajan detalj.

Atmosfera da se sve to dešava u istoj dalekoj galaksiji na koju smo navikli je tu, ali celokupan osećaj je potpuno drugačiji. Ovo je, kao što rekoh, prikaz jedne bitke u celokupnom ratu. To je i glavni motiv, kao neki stari ratni film. Ljudi neizbežno umiru u ratovima i žrtve su neophodne zarad viših ciljeva, tako je bilo i biće. Upravo to je glavna pouka ovog filma.

,,Odmetnik – 1” donosi nešto novo. Ja sam propustio da ga gledam u bioskopu i iskreno žalim zbog toga, jer bi ovo bilo sasvim drugačije i osvežavajuće iskustvo. Definitvno je u pitanju uspešno nadovezivanje priče na priču posle čega nas očekuju i nova slična ostvarenja (kao najavljeni film o Hanu Solou). Dizni i Lukasfilm će nastaviti da štancuju filmove i proširuju franšizu. Iščekujemo sa nestrpljenjem epizodu osam.

 

Leave a Comment