Serija ,,Benši” – spoj nezamislivog


Zarobljen u okvirima TV industrije koja je jača nego ikad, željno iščekujem nove epizode ,,Igre prestola”, ,,Okružen mrtvima”, ,,Gotama”, ,,Kuće od karata”. I tako zarobljen govorim sebi da neću više nikad. Gledaću samo i striktno one serije koje su završene i čiji nastavak neću morati da čekam po godinu dana. U potrazi za jednom takvom serijom koja bi mi mogla okupirati pažnju, našao sam ,,Benši”. Posle tri odgledane epizode, socijalni život je pao u vodu. Ponovo sam inficiran virusom zvanim ,,TV serija”. U sve to sam se upustio jako naivno. Tražio sam po internetu neku seriju koja neće biti previše ,,zahtevna i teška”. Za ,,Benši” sam pročitao da je u pitanju krimi-akcija i po trejleru mi se svidelo ono što vidim.

,,Benši” ukratko:

Počinje sa glavnim likom čije ime ne znamo i nećemo ga saznati do kraja serije (nije nikakav spojler). On izlazi iz zatvora i već na početku je progonjen od strane dvojice nabijenih Rusa koji su očigledno nečije gorile. Put ga dovodi, nimalo slučajno, u gradić po imenu ,,Benši”. Tu je zbog svoje ljubavi, Ane, za koju se nadao da će ga čekati po izlasku iz zatvora. Ona je kriminalac isto kao i on, samo što nju nisu uhvatili. U međuvremenu, da bi sačuvala glavu i slobodu, promenila je identitet i udala se za okružnog tužioca u Benšiju sa kojim ima dvoje dece. Kako se takva ,,Benši''razočaranja i boli najbolje leče u lokalnoj birtiji uz jeftin alkohol, naš glavni protagonista završava upravo u jednoj takvoj. U istu birtiju dolazi i novi gradski šerif. Doputovao je dan ranije kako bi upoznao grad i svoje novo radno mesto. Kosmos uvek uredi da se neko sa razlogom nađe na pravom mestu u pogrešno vreme, te u istu birtiju dolaze i lokalni zelenaši kao poručeni. Iako mu dužnost zvanično počinje tek sutradan, šerif mora da bude pravi i da odreaguje na nepravdu. U tom sukobu on gine, a za zelenaše se stručno pobrinuo naš misteriozni junak. Smrću šerifa, naš junak dobija priliku da uskoči na njegovo mesto, preuzme njegov identitet i ulogu šerifa kako bi sakrio tragove za sobom. Tu počinje njegova avantura i novi život u malenom Benšiju.

Benši je gradić koji ima apsolutno sve što je potrebno da bi nam ova serija bila zanimljiva. Lokalnog mafijaša Amiša, Kaja Proktora i dve mafijaške bande koje su u sukobu. Jedna su Amiši, druga Indijanci. Ambicioznog i poštenog okružnog tužioca koji nastoji da se reši gangsteraja u Benšiju i sruši glavnog Amiša u stilu Eliota Nesa. Nacističku bandu koja hara ulicama grada. Grupicu nemoćnih policajaca da učine bilo šta, sve dok ih svojim čudnim metodama ne pokrene novi šerif, koje progoni sopstvena prošlost.

Jedna on najjačih karakteristika ove serije su njeni likovi. Svaki od njih je toliko autentičan i veze kojima su povezani su nezamislive. Od Amiša, gangstera Proktora, preko šerifa, njegove čelične Ane, nesalomivog ratnika iz indijanskog plemena, ruskog mafijaša, hakera transvestita, psihotičnog Proktorovog telohranitelja, još psihotičnijeg opsesivnog korumpiranog vojnika, nevine Proktorove nećake i naciste koji je rešio da bude policajac. Likovi postepeno rastu iz sezone u sezonu. Svaki od njih se sjajno razvija uz česte flešbekove iz prošlosti pojedinih. Nema dobrih niti loših karaktera, što pridodaje realnosti. Svaki od njih ispoljava i dobro i loše u sebi. Pitanje je samo koja će strana da prevagne. Tom snažnom lancu likova doprineli su i sjajni glumci od kojih nijedan, ali baš nijedan, nije omanuo.

Koliko god sve ovo nebulozno zvučalo, jednom kad krenete sa serijom shvatićete da sve ima i više nego logičnog smisla. U četiri sezone serija na zavidnom niovu obiluje akcijom, seksom, obrtima, ali i emocijama. Ne prođe nijedna epizoda, a da se nešto bitno ne desi. Bukvalno nezaustavljiv tempo.

U ovu seriju se ulazi bez očekivanja, a izlazi se sa zadovoljstvom nakon odgledanih 40 epizoda. Šteta što je ,,Benši” savremen projekat sa svim ostalim hit serijama danas, te je ostao u zapećku i senci. Serija je idealna za svakog ko traži nešto za ubijanje vremena. Gledajući ,,Benši” sigurno će ga ubiti kvalitetno.

 

 

Leave a Comment