Srpski glumci u stranim filmovima


Početkom 20. veka bioskop je postao omiljeni oblik zabave širokih slojeva naroda. Pedesetih godina mnogi svetski filmovi stizali su u jugoslovenske bioskope. Beograđani su mogli da pogledaju Buntovnika bez razloga sa legendarnim Džejmsom Dinom, Doručak kod Tifanija i Praznik u Rimu sa Odri Hepbern . Za razliku od ostalih komunističkih zemalja, Jugoslavija ne samo da je imala velik priliv zapadnoautorskih filmova već su i holivudske zvezde često posećivale tadašnjeg predsednika, Josipa Broza Tita. Među njima su bili i Kirk Daglas, Sofija Loren, Elizabet Tejlor, Orson Vels i Entoni Kvin. Posle Titove smrti osamdesetih godina stasava nova generacija glumaca i stvaralaca. Neki od njih predstavljaju najznačajnija imena današnje kinematografije u Srbiji i u svetu. Jedni su se rodili u tuđini, drugi su pred ratnim vremenima odbegli u inostranstvo u potrazi za boljim i sigurnijim životom, a neki su ostali da paralelno rade u domovini i van nje.

Lolita Davidović je kanadska glumica srpskog porekla. Otac joj je Beograđanin, a majka Slovenka. Rođena je 1961.e93f62c1b1f04c6407c2cfaa6351ab33.640x428x1 godine u Londonu, a karijeru je započela glumeći u niskobudžetnim filmovima i kratkim rolama. Proslavila se u filmu „Blaze“ gde je glumila jednu od najpoznatijih američkih striptizeta Blejz Star.  Za ovaj film nominova je za Chicago Film Critics Association Award. Glumila je i u filmovima The Object of Beauty sa Džonom Malkovičem (1991), Intersection (1994), Play it to the bone (1999). Davidovićeva je 2005. godine primila orden Nemanjića od Ministarstva za dijasporu Srbije zbog njenih patriotskih zalaganja u Holivudu.

Predrag Miki Manojlović devedesetih godina širi svoje stvaralaštvo van granica Balkana. Rođen je u Beogradu 1950. godine u tadašnjoj FRJ. Odlazi u anale srpske kinematografije ulogom Mikija Rubiroze u kultnoj seriji „Grlom u jagode“. Takođe, poznat je po ulogama u filmovima Otpisani (1974), Otac na službenom putu (1985), Crna mačka beli mačor i  Rane (1998), Tango argentino (1992), Tuđa Amerika (1995) , Klopka (2007) i  po akcionom trileru Largo Vinč (2008) u kojem igra jednu od glavnih uloga pored francuskog glumca Tomera Sislija. Vlada RS ga je 2009. godine imenovala za doktora Evropske filmske akademije za zasluge u oblasti pozorišta i filma.

harry-potter-et-la-coupe-de-feu-2005-143-g

Peđa Bjelac je srpski glumac rođen 1962. godine u Beogradu. Trenutno živi i radi u Češkoj, a publici u Srbiji postao je poznat nakon uloge u kultnom filmu „Kad porastem biću kengur“. Generacije mladih koje su odrastale uz Hari Poter filmove i knjige, sećaju ga se po ulozi Igora Karkarofa, dekana čarobnjaške škole iz Bugarske.  Uloga Lorda Donona u „Letopisima Narnije-Princ Kaspijan“ vratila ga je na male ekrane 2008. godine. Internacionalnu karijeru je započeo u tročasovnoj drami „Ratnici“, snimanoj za engleski BBC. „Drama o engleskim vojnicima angažovanim u Bosni tokom poslednjeg rata imala je ogroman uspeh širom sveta, a zahvaljujući njoj, i Branka Katić i ja započeli smo svoje internacionalne karijere“, izjavio je 2012. za Blic.

Ana Sofrenović, poznata i kao srpska Marlen Ditrih, rođena je 1972. godine u Beogradu. U jeku NATO bombardovanja seli se u London odakle započinje paralelnu karijeru u Evropi i u Americi.  Ostvarila je značajne uloge u filmovima „Nebeska udica“ u režiji Ljubiše Samardžića, Legionar (1998) sa Žan-Klod Van Damom i Nikolas Farelom, zatim ulogama u serijama Ultimate Force, The Vice i Holby City. I njen bivši muž Dragan Mićanović ostvario se kao glumac u stranim filmovima. Ulogu Viktora tumačio je u filmu Rokenrola (2008) pored Džerarda Batlera i Toma Hardija.

Bojana+Novakovic+Edge+Darkness+Premiere+y__HBEPSxYul

Devet godina kasnije u Beogradu se rodila i glumica Bojana Novaković, australijska glumica srpskog porekla. Sa svega sedam godina preselila se sa porodicom u Australiju gde započinje svoju glumačku karijeru. Glumila je sporedne uloge u brojnim serijama poput Rake, the Cooks i Satisfaction. Za kratkometražnu seriju Marking time dobila je nagradu Australijske akademije filmske i televizijske umetnosti za najbolju glavnu žensku ulogu u TV drami ili komediji. Drag me to hell, Edge of darkness i The little death samo su neki od filmova koji su je vinuli među poznate ličnosti Holivuda.

Domaći televizijski programi često prekinu prikazivanje filma pre nego što Srbin potraži drugog Srbina u spisku glumaca, režisera, statista, muzičkih producenata, sminkera. To nije sprečilo mnoge srpske glumce i glumice da samo sede pored nekih od najvećih zvezda u kazinu ( Lazar Ristovski u filmu Džejms Bond- Kazino rojal) ili da uzimaju epizodne uloge u serijama (Branka Katić u „Sviti“). Veliki broj srpskih glumaca oprobao se u inostranom radu, ali je malo onih koji su uspeli da se zadrže u Holivudu ili da izgrade zvučno ime poznato u svetu. Kod nas je u tome najviše uspeo Rade Šerbedžija, a među mlađom generacijom probijaju se Marija Karan i Stefan Kapičić. Kapičić će tumačiti ulogu mutanta Kolosusa u novom filmu o Marvelovom antiheroju Dedpulu kojeg glumi Rajan Rejnolds.

Leave a Comment