Muzika je univerzalni jezik


Večeras je u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, sa početkom u 20 časova, pred brojnim zvanicama iz sveta kulture i umetnosti kao i pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane održan koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički” koji proslavlja 116 godina rada.

Koncert je počeo i završen istom pesmom:

Tim povodom, za Beogradsku Nedelju govorio je Pavle Medaković, maestro, dirigent Umetničkog ansambla ,,Stanislav Binički”.

  • Vaši roditelji bili su ljudi iz kulturnog miljea, priznati i cenjeni u svojim oblastima. Kako je to uticalo na Vas i kako ste odrastali pored njih?

dirigentUticalo je podsticajno jer su bili jako vredni i uspešni oboje u svojim strukama. Majka koja je bila muzičar, koncertni pijanista i profesor na Fakultetu muzičkih umetnosti, profesor klavira, nije me nikada terala da izaberem muziku za poziv, ali sigurno to osluškivanje u najranijim danima, od rođenja praktično, njenih vežbanja kod kuće i studenata koji su dolazili i kod kuće na časove, tako da odmalena mi je muzika bila stalno prisutna. Otac koji je bio istoričar umetnosti, on je jako, jako puno bio muzikalan tako da sam živeo u jednom okruženju koje je volelo muziku, cenilo muziku i odmalena su me oboje vodili i u operu i na koncerte filharmonije.

  • Kada ste odlučili da će muzika da bude Vaš životni poziv?

dirigentPolazak u Nižu muzičku školu, on je negde oko šeste, sedme godine. Tu ima jedna mala anegdota:

Mi smo letovali u Cavtatu i od septembra kada smo se vratili, trebalo je da upišem muzičku školu, međutim, mene je oduševio jedan bend koji je svirao na rivi i naravno u tom bendu je bio jedan tenor saksofonista. I ja sam noćima tamo osluškivao kako on svira, taj zvuk saksofona, to je mene toliko impresioniralo, da mi kad smo se vratili ja ni za živu glavu nisam hteo klavir. I naravno, saksofon je nemoguće svirati sa šest godina, niste ni fizički razvijeni, tako da sam zbog tvrdoglavosti, godinu dana kasnije krenuo u muzičku školu, ipak sa klavirom.

  • Šta za Vas predstavlja instrumentalna muzika i kako je doživljavate?

dirigentInstrumentalna, za bilo koji instrument je vrhunac solističkog sviranja, pogotovo ako je baš pisano konkretno za solo klavir ili za bilo koji drugi instrument. Međutim, mene je zvuk orkestra oduvek privlačio zbog jedne velike palete tonova, boja. I naravno, mi svi imamo Nižu muzičku školu, Srednju muzičku školu, šest niže, četiri srednje. Ja mogu reći da sam paralelno radio oba odseka, u Srednjoj muzičkoj školi teoretski i klavirski odsek kao glavne odseke, ali negde od treće godine Srednje muzičke škole, ja sam apsolutno imao jednu projekciju da mene isključivo dirigovanje zanima. Nikakve dileme nije bilo da ću upisati dirigovanje.

  • Kakvi su Vaši planovi za budućnost? Možemo li da očekujemo neke nove projekte uskoro?

dirigentMi razgovaramo već za sezonu 2016. pa čak prebacujemo i 2017. što me jako raduje. Ja sam u ovom ansamblu dvadeset i sedam godina i takvo jedno unapred planiranje, dugoročno nije bilo. Naravno, to je jedan veliki kvalitet i daje nam mogućnost da stvarno izaberemo najbolje moguće soliste i da se rešimo za najbolje projekte tokom godišnje sezone. Pored toga, tu su sve naše redovne obaveze prema sistemu i Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, ali kada se planira onda je sve moguće uskladiti. Ja se nadam da će to biti u narednim godinama veliki iskorak ,,Biničkog” ne samo koncerti koji će biti ovde u Domu Vojske nego i na Kolarcu, Sava Centar i Dom sindikata kao treća sala.

  • Koju poruku biste poslali našim čitaocima?

dirigentMoja poruka bi bila: Volite muziku bar trećinu ili četvrtinu onoliko koliko bilo koji muzičar voli koji se bavi profesionalno. Muzika je jedan univerzalni jezik. Od svih umetnosti, od slikarstva, od književnosti, daje mogućnost nekome da ne mora da bude obrazovan muzički, ali dira njegovu dušu, njegovo srce. Kada dođete na koncert, Vas možda u toku jednog sata slušanja, možda jedna kompozicija onako dirne da prosto zatreperite i to je njena najlepša i najuniverzalnija poruka i misija.

 

Fotografija preuzeta sa: mod.gov.rs

Leave a Comment