Don Žuan prvi put na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta


Predstava Don Žuan Žan-Batista Poklena Molijera u režiji Gorčina Stojanovića biće premijerno izvedena u nedelju 26. februara u 20h na Sceni „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
,,Sa 25 godina sam bio siguran da treba da radim Hamleta, a sada sa 50 Don Žuana”, ističe reditelj Gorčin Stojanović objasnivši značaj monologa ,,Pohvala licemerju” koji na sceni izvodi Vojin Ćetković kao Don Žuan.

Glavne uloge u ovoj predstavi iznele su kolege iz iste klase – Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

,,Lepota je raditi sa talentovanim ljudima i kakvo god da je bilo ovo iskustvo, nije bilo dosadno. A mislim da je dosada glavni porok našeg veka”, izjavio je glumac Vojin Ćetković, naglasivši da je predstava rađena tri meseca. On je objasnio da tekst predstave nije osavremenjen i da intervencije takve vrste nisu izvođene: ,,Igramo Molijera na velikoj sceni. Najteže je odigrati u originalu. Kada god nešto prilagođavamo i pravimo savremene verzije nekog događaja, intervencija je velika i glumac se lakše kreće. Ja sam, bogu hvala, pozorišni, filmski i televizijski glumac i uživam u isključivo dobroj ekipi i dobrom komadu.”

Glumac Sergej Trifunović izjavio je da ima dve kuće – Atelje 212 i Jugoslovensko dramsko pozorište. ,,U Ateljeu sam odigrao više predstava, ali sam ovde ostavio srce. Radost igre je sve zbog čega pozorište postoji”, kaže on istakavši da je za vreme spremanja predstave odbio bilo kakve ponude za rad.

,,Podela uloga se prirodno sklapala sama od sebe, nisam mogao da zamislim druge glumce u njima. Sa kostimima smo imali slobodu jer se kostim radi prema liku, a ne prema epohi. Nadam se da je taktika ispravna i da će ceo tim dati sve od sebe. Najvažnija je finalna utakmica. To je muka stvaranja sa radošću igranja”, dodao je reditelj Gorčin Stojanović.

Na pitanje kakav je Don Žuan današnjeg vremena, Vojin odgovora da ne treba banalizovati bilo koji lik iz velike literature: ,,Postoje i primarne i sekundarne stvari koje smo hteli da prikažemo. Nije na nama da sudimo, mi smo samo prikazali neku verziju koja ukazuje na problem, a vaše je da prosudite”.

Don Žuan je jedna od najvećih Molijerovih tragikomedija. Drama iz zlatnog doba evropskog pozorišta, prvi put je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a u postavci reditelja eruditske umešnosti – Gorčina Stojanovića. Ova barokna priča zasnovana je na legendarnom liku zavodnika Don Žuana, libertina koji izaziva celi svet, i onostrano. To je raskošna priča o avanturama gospodina hulje Don Žuana koga igra Vojin Ćetković i njegovog ništa manje zanimljivog vernog saputnika Zganarela (lik koji je Molijer pisao za sebe i kog je rado igrao), koga tumači Sergej Trifunović. U izvrsnom ansamblu su i Anđelika Simić, Vojislav Brajović, Marko Baćović, Dubravko Jovanović, Milica Janevski, Goran Daničić, Jovana Gavrilović, Slobodan Tešić i dve umetnice izrazite individualnosti – baletska umetnica i koreograf Sonja Vukićević (igra Vreme) i sopran Katarina Jovanović, jedan od najlepših i najekspresivnijih glasova evropske scene (igra Pakao).

Termine igranja predstave i čitav repertoar za mart možete pogledati OVDE.

Foto: Nenad Petrović

 

Leave a Comment