Korto Malteze: Pustolovina koja ne prestaje


Za petu deceniju stripa Korto Malteze, prema ocenama mnogih jednog od najboljih stripova svih vremena, izdavačka kuća Darkvud pripremila je specijalno izdanje na ćiriličnom pismu. Ovog februara izašle su prve dve knjige od dvanaest, koje će zaokružiti priču Huga Prata o velikom pustolovu Kortu Maltezu. “Balada o slanom moru” i “U znaku jarca” su prve dve knjige u ovom ciklusu, koji bi trebalo prema rečima izdavača da traje tri godine.  Ujedno “Balada o slanom moru” je epizoda u kojoj se prvi put pojavljuje lik Korta Malteza.

Valjalo bi naglasiti i to da Korto Malteze nikada nije u potpunosti objavljen na našem području. Kako izdavač ističe Komuna je došla do polovine serijala i početak je bio prilično uspešan. Takođe, otežavajuća okolnost za naše područje je ta što je bilo mnogo piratskih izdavača, tako da je to odvratilo matično izdavaštvo od saradnje sa ovdašnjim tržištem, koje je i tako malo.

Izdavačka kuća Darkvud, ponudila je luksuzno izdanje sa propratnim ilustracijama, objašnjenjima, mapama i drugim značajnim pojedinostima, koje je pripremao Hugo Prat, upotpunjujući tako sam sadržaj knjige. Tvrde korice, boja, Pratovo obraćanje i viđenje stripa Korto Malteze Umberta Eka prethode priči “Balada o slanom moru”.

Izdanje Darkvud

Što se tiče samog lika Korta Malteza, on je predstavljen kao pustolov i mornar. Kortova individualistićka ličnost se gotovo uvek tokom serijala stavlja na stranu pravde, iako to neretko ide na njegovu štetu. Radnja serijala počinje 1913. godine, a nju (radnju) prožimaju različite ličnosti. Od ubica i srebroljubaca, hulja, ljubavnika, prevaranata, a među njima lutalica i čovek bez otadžbine Korto Malteze. On je sin gibraltarske proročice i kornvolskog mornara, a rođen je 1887. u Valeti. Ponekad, Korto više odaje utisak antiheroja nego heroja, koji se slepo drži svog moralni kodeks.

Ovaj romantični heroj pogleda odlutalog u daljinu suočavajući se sa različitim plemenima ljudoždera, vojskama, svojim uslovno rečeno prijateljem Raspućinom i nadređenim Monahom pokušava da pronađe sebe. Korto u razradi priče nije toliko samouveren kao u prvoj epizodi.

Izdanje Darkvud

Tvorac junaka je italijanski crtač i illustrator Hugo Prat. Mnoga dela u koje je pretočio svoj život ispunjen putovanjima ostala su u senci strip ostvarenja Korto Malteze. Odnos prema Kortu i stvaralaštvo Huga Prata možda najbolje opisuje Umberto Eko u svom viđenju ovog stripa (Korto Malteze ili nesavršena geografija). Umberto Eko je zapisao: – Prat nema stas, onaj Kortov obris štrkljaste stabljike, ali pogledavši ga bolje iz profila morao sam priznati da tu ima istine (da ima istine u tome da Prat liči na Korta Malteza): linija nosa, oblik usta, jedino ne znam šta. Naravno, Prat nije Korto iz Balade, nego da kažemo onaj čarobni Korto iz poslednjih epizoda, onih koje u to vreme još nije znao… Prat je tražio sebe (sanjao pomoću svoje olovke i pitao sebe kakav želi da bude – sad to zna: vilenjak) tumarajući za svojim snovima i za sobom. *

Korto Malteze, predstavlja svojevrsno umetničko delo, upravo zbog toga što je redak slučaj da jedan autor poput Huga Prata bude vrhunski scenarista i odličan crtač. Pratovi crteži su ponekad sasvim jednostavni, ali prilično jasni. Nekoliko mrlja bledog kolorita za predstavu južnih mora, kojima je autor bio očaran.

Serijal vodi čitaoca kroz različite predele i mesta na svetu. Neke od knjiga su napisane tako da u celosti obuhvataju jednu priču, dok su neke sastavljene iz nekoliko kraćih epizoda.

Zanimljivo je spomenuti da prva knjiga u kojoj se pojavljuje lik samouverenog mornara ili pirata, počinje 1913. godine, a radnja se razvija do dana kada Engleska ulazi u Veliki rat, i završava 1915. Međutim, deveta knjiga “Mladost” počinje 1905. godine, i prati ranije događaje u vezi glavnog junaka. U svakom slučaju radnja romana se razvija sa Kortovom lilčnošću , a Pratova praktična filozofija se ogleda u svakom oblačiću iznad ilustracije radnje.

Pregled izdanja:

*Prevod: izdanje Darkvud.

Leave a Comment