25 godina postojanja škole stripa ,,Đorđe Lobačev”


Na dan godišnje izložbe polaznika Škole stripa, ilustracije i koncept arta ,,Đorđe Lobačev”, koja je održana 1. aprila u Dečjem kulturnom centru u Beogradu, ova umetnička ustanova je obeležila 25 godina postojanja.

– Ovo neće biti proslava, nego ćemo samo obeležiti datum. Prvog aprila je otvaranje naše godišnje izložbe, i pošto je to naša izložba mi smo odlučili tada da obeležimo 25 godina škole. Mada će ta godišnjica trajati cele godine i biće dosta tribina i događaja gde ćemo moći da pričamo o tome – izjavio je osnivač Škole stripa Vladimir Vesović. – Za izložbu smo pozvali pored naših đaka i bivše đake i prijatelje, dugare, sve koji mogu da dođu. DKC će nam dati mesta za izložbu i štampaćemo kataloge, plakate.

Škola stripa, ilustracije i koncept arta ,,Đorđe Lobačev” je osnovana 1992. godine i za vreme postojanja je promenila deset prostora, a prema rečima našeg sagovornika najduže se zadržala u SKC-u u Beogradu, punih dvanaest godina.

– U školi učimo naše polaznike onome što njih interesuje – predočava Vesović. – Naravno, pored stripa koji je bio osnovna ideja, imamo i ilustraciju i koncept art. Od umetnosti se ne živi i svakako se umetnici moraju snalaziti, ali ilustracija je nešto drugo. Razume se da ilustrator mora da bude izuzetan da bi ga neko pozvao da mu ilustruje knjigu, ali je to posao od kojeg može da se zarađuje. Što se stripa tiče, naravno da ću predložiti i založiti se za sve što je pre svega završeno i urađeno, takođe i kvalitetno. Ali danas je malo celovitih radova, sve su to kratki stripovi, a da biste uspeli na tržištu ili se zaposlili negde izvan zemlje morate da uradite nešto kako bi vas mogli videti.

Nastava u školi ,,Đorđe Lobačev” je vođena svake nedelje, međutim, od nove godine nastava se obavlja samo subotom u Dečjem kulturnom centru.

– Ovde su sada časovi samo subotom jer DKC ne radi nedeljom. Tu smo ceo dan. Zato smo bili na Dedinju, jer smo tamo mogli da radimo svaki dan, pa kada kome odgovara mogao je da dodje. Međutim, tu smo, radimo – govori Vesović.

Ideja našeg sagovornika je da se za školu pronađe prostor koji bi mogao da obezbedi mesto za udruženje, školu i biblioteku, gde će posetioci imati prilike da uživaju u više od tri hiljade stripova, domaćih i stranih izdanja časopisa i knjiga na tu temu.

– Nisam našao prostor jer su većinom komercijalni prostori i dosta koštaju, za neke još moram da se raspitam i da vidim cenu. Ima i privatnih i gradskih prostora. Privatni su izuzetno skupi, a za gradske moram da se raspitam šta i kako – pojašnjava Vesović. – Nemamo novce da mi plaćamo zakup. Kada bi nam dali prostor, pa mi da plaćamo sve obaveze…

Za strip scenaristu i pisca Pavla Zelića je škola, odnosno radionica, značila kako navodi neverovatno mnogo. – Omogućila mi je kontakte i saradnju i pre svega divne prijatelje u svetu devete umetnosti, i sve ove godine je to isto bila za nebrojene crtače i scenariste, i naravno tu sjajnu decu od kojih su mnoga izrasla u prave umetnike i vredne stvaraoce, a sve to zahvaljujući neverovatnoj atmosferi, znanju, strpljenju i razumevanju dobrog duha srpskog stripa – Vladimira Vesovića.

Četrdeset srpskih autora radi u Francuskoj

Preko četrdeset strip autora iz Srbije sa velikim ili čak ogromnim uspehom radi za francuske izdavače, ističe pisac i strip scenarista Pavle Zelić dodajući da smo mi najuspešnija strana strip sila koja nastupa na tom tržištu. Ipak, to se ne prepoznaje i u našoj zemlji, a i pored svega, u Francuskoj su to ipak teme koje forsiraju urednici i isključivo francuski scenaristi, tako da ima jako malo autorskog upliva u svemu tome, iako je komercijalni rezultat impozantan. Kao i u svemu drugom, nedostaje sredstava da se podrže autori, a samo tržište je premalo da im obezbedi egzistenciju. Imamo vrsne scenariste svetskog kalibra, ali ne i slobodnih crtača da mogu da ih isprate.

Čika Đorđe Lobačev

Jurij Pavlovič Lobačev, poznat kao Đorđe Lobačev, bio je jedan od najznačajnijih autora u istoriji srpskog i jugoslovenskog stripa. Među njegove najpoznatije stripove spadaju Ženidba cara Dušana, Baš-Čelik, Čardak ni na nebu ni na zemlji.

Leave a Comment