Tri decenije istraživača noćnih mora


Ove godine se navršavaju tri decenije od objavljivanja prve epizode strip serijala ,,Dilan Dog” u našoj zemlji. Epizoda ,,Zora živih mrtvaca” doživela je jugoslovensku premijeru u izdanju ,,Dnevnika” godinu dana nakon predstavljanja matičoj Italiji. Od 2008. godine izdavačka kuća Veseli Četvrtak uređuje serijal u našoj zemlji. ,,Dilan Dog je kod nas istinska pop-kulturna činjenica, konstanta koja i trideset godina od prvog broja uspeva ne samo da privuče nove čitaoce, već i da jednako intrigira i pokreće vijuge kreativcima”, smatra urednik izdanja Marko Šelić.

Tvorac lika je italijanski novinar i pisac Ticijano Sklavi, koji je zajedno sa Anđelom Stanom osmislio strip za kuću Serđa Bonelija. Za našeg sagovornika je Ticijano Sklavi bio i ostao kamen temeljac ovog junaka.

Dilan je specifična ličnost, sa mnoštvom protivrečnih karakteristika. On je bivši policajac Skotland Jarda, bivši alkoholičar i vegeterijanac. Sebe naziva istraživačem noćnih mora i mnogi ga smatraju šarlatanom. Takođe je klaustrofobičan, ima strah od putovanja i na njih se odlučuje jedino ukoliko ga zasvrbi peto i po čulo. Živi u Krejven Roudu 7, a kuća mu je ispunjena mnoštvom figura, njegovo zvono na vratima ne zvoni već urliče. ,,Dilan se dopao čitaocima baš takav, nesavršen, od krvi i mesa. Zanimljiv je podatak da je to zahtevalo evoluciju, Dilan Dog iz prve epizode daleko je samopouzdaniji. A onda ga je Sklavi, vrlo brzo, očovečio. Uporedo s time i sam serijal našao je svoje uporište, kako negde već napisah, sve je otpočelo kao tipičan horor, priče su se bavile postojanjem užasa, da bi se potom naglasak prebacio na nešto daleko dublje i interesantnije, na užas postojanja”, naglasio je Šelić.

Važno je spomenuti da je njegov hobi klarinet, a opsesija sklapanje galije života, jer dok ona ostaje nezavršena serijal traje. Oni užasi protiv kojih se Dilan bori jesu užasi stvarnosti, ilustrovane nevolje svakodnevice. Progoni ga njegov otac Ksabaras, a njegova ljubav prema ženama se prelama u ljubav prema majci.

Što se tiče koncepta stripa, on je prilično jasno određen i uporediv sa ranijim ostvarenjima. Jedan junak koji se bori protiv različitih ljudi, situacija, pojava. Nikada nije sam, tu postoji neko ko ga prati i neko ko ga urazumljuje. Karikaturna figura Gruča, Dilanovog pomoćnika, koji je uvek tu da mu dobaci pištolj i diže živce svojim šalama, i očinska figura inspektora Bloka, starog Dilanovog prijatelja uvek spremnog da pokrije Dilana u nevoljama.

Italijansko uredništvo je otvoreno za različite inovacije u stripu. Tako je i nastala edicija Planeta mrtvih idejnog tvorca Alesandra Bilote, u kojoj se sve spomenute karakteristike lika gube, sve ono čega se on ustručavao, klonio, sve ono što je bila osnova stripa je nestalo. Sam serijal je postavio pitanje da li će i dalje postojati potreba za istraživačem noćnih mora u budućnosti. Na čelo uredničkog tima 2013. godine dolazi Rekioni i on je taj koji uvodi promene. ,,Sam Rekioni takođe je izuzetan scenarista, njegova epizoda ,,Mater morbi” digla je prašinu kakva decenijama nije viđena. Sad se pak nameće pitanje hoće li moći uporedo da bude i plodan scenarista i urednik”, kaže Šelić.

Domaće uredništvo je takođe priredilo neke promene, pre svega redizajnirana su izdanja redovne serije i Dilanovog Superbuka. ,,Domaći čitaoci sada mogu da posvedoče je li boljitak na pomolu. Mi bismo rekli da jeste, već prva priča iz tog ciklusa, simbolično naslovljena ,,Novi život”, neuporedivo je pristojnija od standarda na koji su čitaoci prethodnih godina, nažalost, navikli”, naglasio je Šelić dodajući da Veseli Četvrtak za ovaj jubilej priprema jedno, prema njegovim rečima, istinski posebno izdanje.

Leave a Comment