Beograd postaje pametan grad


Pametan grad (smart city) je pojam koji se često javlja u medijima poslednjih godina, najčešće kao vest o nekoj svetskoj metropoli.

Od juče 17.9.2017. i Beograd može da se pohvali početkom razvoja prve mreže za pametan grad!
Tehnološki entuzijasti okupljeni oko isto cilja, u zajednicu po imenu “The Things Network Belgrade”, su juče postavili neophodnu infrastrukturu za prvi korak u transformaciji naše prestonice u svetski pametni grad. U konferencijskoj sali Naučno tehnološkog parka u Beogradu, pušten je u rad hardver neophodan za prvu pametnu gradsku mrežu u Beogradu i Srbiji!

Sa jučerašnjeg meetup-a u Naučno Tehnološkom parku Beograd

The Things Network Belgrade je neprofitno udruženje koje postavlja prvu pametnu mrežu i planira da grad opremi najmodernijm senzorima i uslugama koji će gradu doneti pozicijiu jednog od naprednijih svetskih gradova u procesu digitalizacije. Zajednica okuplja stručnjake iz oblasti novih tehnologija kao što su Internet of Things, veštačka inteligencija, i automatizacija, ali i entuzijaste iz drugih oblasti koji vole nove tehnologije. Zajednica funkcioniše po principu dobrovoljnog rada članova, dok je pomoć privrede dobrodošla!

U stvaranju pametnog grada Beograda partneri zajednice su kompanija Digital worx, Naučno tehnološki park Beograd, organizacije BEUM, Garage Lab, Smart city challenge, ICT Hub i drugi.

Prvo okupljanje The Things Network Belgrade zajednice krajem avgusta

Šta je to pametni grad?

Izraz se često koristi da opiše bilo kakvo unapređenje grada ili njegovu ekološku pozadinu, dok je pravo značenje tog pojma ipak drugačije. Naime pametan grad (Smart city) podrazumeva grad koji ima mrežnu infrastrukturu sposobnu da šalje i prima podatke iz raznih senzora raspoređenih po gradu.

Taj koncept predstavlja evoluciju grada u modernizovano i digitalizovano okruženje koje omugućava da se sve od praćenja kvaliteta vazduha u realnom vremenu, preko pametnog parkinga, upravljanja otpadom, praćenja gustine saobraćaja, pametnih zebri i svih drugih merljivijh podataka prenese na digitalnu platformu i omugući na uvid građanim, odnosno javnoj upravi.

Gateway

Time se postiže potpuna optimizacija troškova i poboljšanje kvaliteta življena u gradu, ali i podloga za dalju implementaciju najmodernijih tehnologija, koje zahtevaju pametnu mrežu sposobnu da te tehnologije umreži.

Prezentacije projektata u okviru razvoja pametnog grada

Svi veći svetski gradovi su krenuli sa revolucijom i prelaze u digitalnu sferu, što će prema procenama stručnjaka imati ključnu važnost u daljem razvoju i privlačnosti gradova za privredu.

Leave a Comment