Udruženje za studentske i omladinske fizičke aktivnosti – SOFA


Šta je SOFA i čime se bavi?

SOFA – skraćeno od Studentske i Omladinske Fizičke Aktivnosti – jeste neprofitno sportsko udruženje koje kao svoj osnovni cilj ima stvaranje uslova da se studenti i omladina potpuno besplatno bave sportom i fizičkom aktivnošću, dok pored toga želi da pruži mogućnost mladim sportskim stručnjacima
da pokažu svoja znanja i veštine kroz aktivno učešće u organizovanju i sporovođenju sprotskih aktivnosti. Svoje aktivnosti SOFA organizuje pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva omladine i sporta, a sama ideja o projektu nastala je početkom 2014. godine. Ideja je proistekla iz nekadašnje obavezne nastave fizičkog vaspitanja na fakultetima, gde se nastava besplatno održavala u sportskim centrima pri fakultetima do 1998. godine.  Kako je ova obavezna fizička aktivnost ukinuta, inicijatori organizacije su želeli da omoguće da se mladi bave sportom, ali da ovog puta imaju mogućnost da sami SOFA odaberu kada i kojim sportom žele da se bave. Glavna misija SOFA udruženja jeste afirmisanje rekreativnog bavljenja sportom i vraćanje kulture sporta koja se ranije negovala kao sastavni deo života. Takođe, SOFA želi da postane prepoznatljivo mesto
gde će se okupljati studenti i omladina i imati mogućnost da se potpuno besplatno bave sportom, u skladu sa njihovim potrebama, željama, a i mogućnostima samog udruženja.

Udruženje broji više od pedeset članova podeljenih u šest različitih timova koji zajedno rade i zalažu se za ovu ideju. Rezultat toga jeste to da SOFA-u na društvenim mrežama prati preko 20.000 pratilaca, dok je na samom sajtu registrovano preko 22.000 korisnika aktivnosti.

Pored stalnih aktivnosti koje se održavaju u Beogradu, Subotici i Kragujevcu, udruženje organizuje i razne projekte koji imaju za cilj druženje većeg broja mladih, kao i ispoljavanje njihovog timskog duha. Jedan od tih projekata jeste SOFA Open turnir koji je udruženje uspešno realizovalo u protekle dve godine i u kojima je učestvovalo preko 700 mladih i to potpuno besplatno!

Pored SOFA Open, ovog maja pokrenute su i SOFA sportske tribine koje se realizuju u saradnji sa Savezom Studenata Ekonomskog Fakulteta, kojima prisustvuju poznati novinari, sportisti i stručnjaci, a čija je prvenstvena ideja da podigne svest o važnosti bavljenja sportom, kao i da motiviše studente i omladinu da se njime bave.

Takođe, jedan od projekata koji je SOFA već organizovala, a čiji će se trend nastaviti i ove godine jeste SOFA leto na Adi – SOFAda. U prostorijama Veslačkog kluba Beogradski Univerzitet, SOFA je omogućila puno interesantnih aktivnosti kao što su odbojka na pesku, iznajmljivanje bicikala i rolera, badminton, stoni tenis i teretana. Sam projekat kreće u nedelju, 07.05, a trajeće sve do septembra.

Ukoliko volite sport, a nemate priliku da se njime besplatno bavite, registrujte se na sofa.rs i prijavite se za neku od aktivnosti koje vam SOFA nudi. Takođe, pratite SOFA-u na društvenim mrežama jer vas očekuju nove aktivnosti i iznenađenja.

Leave a Comment