Medijska hajka na predsednicu Višeg suda u Pančevu zbog ukidanja presude po tužbi funkcionera SNS


Izvor: N1, Beta

Predsednica Višeg suda u Pančevu već nekoliko dana je glavna tema u lokalnim medijima pošto je sud kojim ona rukovodi poništio sve tri presude Osnovnog suda u Vršcu po kojima je novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke.

,,U narednim danima bavićemo se opširnije likom i delom sudije Stanke Simonović”, najavila je TV Pančevo s kojom novinar Stefan Cvetković, inače, nema veze. I kao što je u prvom prilogu Televizija Pančevo najavila, usledio je niz priloga o predsednici Višeg suda u Pančevu, ali i o njenoj porodici.

,,Deca predsednice Suda uživaju, svako u svom stanu u Beogradu. Doduše, ćerka uživanje voli da digne na viši nivo”, navodi se u jednom od priloga te televizije.

Porodične fotografije i detalji o životu porodice predsednice suda emituju se danima. Razlog je to što je poništila presudu Vršačkog Osnovnog suda koji je novinara posle tužbi pripadnika SNS-a osudio na zatvorsku kaznu, navodi N1.

Iako nisu želeli da govore o konkretnom slučaju, u Ministarstvu pravde smatraju da medijsko komentarisanje nepravosnažno okončanih postupaka predstavlja pritisak na sudstvo.

,,Ministarstvo ističe da stavljanje sudija ili tužilaca bez adekvatnih dokaza na stub srama preko sredstava javnog informisanja neće doprineti jačanju nezavisnosti sudstva, niti odgovornosti i transparentnosti pravosuđa, već suprotno, doprineće njihovom urušavanju”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Viši sud u Pančevu obratio se danas Visokom savetu sudstva povodom ,,medijskog istupanja” Radio-televizije Pančevo protiv predsednice Višeg suda u Pančevu, sudije Stanke Simonović, kroz seriju objavljenih tekstova i priloga od 11. aprila do danas, prenosi agencija Beta.

,,Donet je jednoglasni zaključak da se kolektiv Višeg suda u Pančevu obrati Visokom savetu sudstva kako bi ga obavestio pre svega o medijskom istupanju RTV Pančevo. Takođe, zahteva se od Visokog saveta sudstva da se odredi prema ovakvom medijskom nastupu i reaguje u skladu sa Komunikacionom strategijom kako bi se stalo u zaštitu profesije sudije”, navodi se u saopštenju za javnost nakon sednice svih sudija Višeg suda u Pančevu.

RTV Pančevo je u proteklih nekoliko dana emitovalo seriju tekstova i reportaža u svome programu i na svojoj internet stranici pod nazivima: ,,Politička presuda Stanke Simonović”, ,,Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?”, ,,Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu”.

Leave a Comment