Bajkovita ljubav Napoleona i Žozefine


Napoleon Bonaparta je u istoriji zapamćen kao moćan osvajač, ali nisu samo teritorije te koje je osvajao. Istorijski spisi pripovedaju i o teško osvojivom srcu njegove prve žene Mari Žozef Roz Tačer. Od svih žena u njegovom životu, Žozefina je ona sa čijim simbolom na grudima je i umro.

Na današnji dan, 09.03.1796. godine, Napoleon Bonaparta je oženio Žozefinu de Boarne, tadašnju udovicu bivšeg francuskog oficira koji je pogubljen na giljotini u vreme Francuske revolucije. Njihova ljubav je bajkovita, jedna od najinteresantijih u istoriji, kao dokaz da je ljubav moguća na prvi pogled, da odoleva svim društvenim preprekama, daljini i da po intenzitetu nadmašuje svaku drugu ljudsku potrebu.

Napoleona

Foto: Pinterest

Supružnici po ljubavi i dužnosti

Napoleonovu sklonost ka starijim ženama, o kojoj se spekulisalo kroz istoriju, potvrđuju političke okolnosti. Da bi kao veoma mlad i uspešan general uspeo da zadobije poštovanje uvaženih oficira, težio je braku sa starijom, bogatom i društveno priznatom ženom. S druge strane, Žozefina de Boarne bila je tada udovica, sa dvoje dece, naviknuta na život u izobilju, poznata po svom nemoralnom životu i ljubavnim aferama. Jedna od tih afera je bila sa budućim carem Francuske, kontom Polom Barasom, koji je u to vreme smišljao načine da se otarasi svoje zahtevne i skupe ljubavnice Žozefine, zarad mlađe i lepše. Ubrzo, na jednoj zabavi, kont Pol Baras iskoristio je priliku i upoznao Bonapartu i Žozefinu. Napoleon je na prvi pogled ostao očaran Žozefininom lepotom, a kao žena iz aristokratske porodice, bogata, društveno uvrežena i obdarena pregovaračkim umećima bila je idealna prilika. Za samu Žozefinu brak sa Bonapartom isprva je bio isključivo ekonomski potez. Brakom sa Bonapartom je nakon završetka ljubavne afere sa Polom Barasom sebi i svojoj deci obezbedila uslove da vode raskošan život, na kakav su navikli. Njihov brak nisu podržavale njihove porodice. Žozefina je bila starija šest godina i imala je već dvoje dece.

Ljubav Napoleona i Žozefine

Foto: Pinterest

Život ispunjen bludom

Početak braka za Žozefinu je imao najbolji mogući ishod – Napoleon je često i dugotrajno bivao odsutan od kuće, što je njoj omogućavalo da vodi život na kakav je navikla, raskalašan, ispunjen drugim muškarcima i skandalima koji su pričom dosezali i do Napoleonovih prijatelja. S druge strane, Napoleonova ljubav prema Žozefini je rasla iz dana u dan. Udaljenost je u njegovom srcu samo stvarala veću čežnju i budila maštu o njihovim susretima. Na sve njegove ljubavne vapaje, koji su najbolje prikazani u njegovim pismima, ona je ostajala hladna. Situacija se kada je saznao za neverstva svoje žene promenila, pa je Napoleon počeo da vodi život ispunjen prolaznim strastima i ženama. Ignorisanje koje je doživela od svog muža, promenilo je i Žozefinu, ona se tek tada okrenula svom mužu i počela da vodi smireniji život, ali uprkos njenoj promeni i njegovoj neprestanoj ljubavi, Napoleon je zadržao svoju volju da održava distancu.

 

Žozefina – Napoleonova bajka o porodici

„Dobro sam. Volim te i želim. Za mene postoji samo jedna žena na svetu.”

Napoleonova pisma Žozefini nikada nisu prestala da budu ispunjena izlivima emocija koje on nije mogao, niti želeo, da krije, čak ni kada se okrenuo životu okruženom drugim ženama.

„Znam šta mislite kada mi spominjete druge žene. Ja volim samo moju malu Žozefinu, dobru, hirovitu, koja se često ljuti, ali se svađa tako graciozno, ona sve radi graciozno, jer ona je jednostavno fascinantna…”

Napoleona

Foto: Pinterest

Žozefininu decu je uvek čuvao i posmatrao kao svoju. I nakon njene smrti, Napoleon je tvrdio da je Žozefina uvek bila njegova prava podrška, žena od koje je dobijao toplinu porodičnog života i crpeo ljubav. Međutim, kada je došlo vreme da postane car Francuske, njihovoj formalnoj ljubavi, braku, na put je stala potreba za naslednikom kog Žozefina nije mogla da mu podari. Iako je naslednika dobio sa svojom drugom zakonitom ženom Marijom Lujzom, ona kojoj se uvek vraćao ostala je njegova Žozefina.

Napoleona

Foto: Pinterest

Ljubav istorijskih ličnosti, kakve su Napoleon i Žozefina, i dan-danas se prepričava, možda zbog toga što od prvog trenutka nije bila obostrana, možda zbog toga što je obojena njihovim nemoralnim životima, ali zasigurno zato što je trajna, nepokorna i ispunjena jakim emocijama. Mnogi izvori navode da je na samrti Napoleon izgovorio upravo Žozefinino ime, a u medaljonu koji je nosio oko svog vrata stajale su ljubičice, poklon iz Žozefininog vrta.

Leave a Comment