BIMUN – trening za buduće diplomate


Kao i svaka druga veština, diplomatija zahteva dobru pripremljenost. Pregovarači moraju biti upućeni u sve relevantne činjenice, interese različitih međunarodnih aktera i složene procedure diplomatskih institucija. Međutim, to nije sasvim dovoljno. Zaista dobar diplomata mora imati osobinu koju nije lako definisati. U pitanju je svojevrstan osećaj za pronalaženje kompromisa, pridobijanje kolega na svoju stranu i sklapanje dogovora kojima će svi biti zadovoljni. Neki imaju urođeni talenat za to. Drug
ima mogu pomoći godine iskustva. I jedni i drugi, u svakom slučaju, moraju odnekud krenuti i isprobati svoje sposobnosti. Verovatno najbolja prilika za to u našoj zemlji jeste BIMUN.

Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija (Belgrade International Model United Nations – BIMUN), u organizaciji Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije, održava se od 2004. godine. Cilj BIMUN-a jeste simulacija rada organa Ujedinjenih nacija. Učesnici, strani i domaći studenti (a postoji i BIMUN junior, za srednjoškolce), raspoređeni su u komitete – Savet bezbednosti, Savet za ljudska prava, Ekonomsko-socijalni savet, UNESKO i UNEA. U njima, sami ili sa partnerom, predstavljaju jednu od aktuelnih država članica i raspravljaju o temi u nadležnosti komiteta. Od učesnika se očekuje da zastupajući interese dodeljene države postignu dogovor koji će predložiti mere za rešenje zadatog problema. One se izražavaju u obliku rezolucije, koja mora da dobije saglasnost većine članica, što se najčešće dešava. Mada, ni ishodi bez rezolucije nisu nečuveni.

Na upravo završenom, četrnaestom po redu BIMUN-u, raspravljalo se o situaciji na Arabijskom poluostrvu, ulozi međunarodnih korporacija u održivom razvoju, ksenofobiji kao pretnji ljudskim pravima i drugim temama. O svemu ovome pregovara se i na stvarnim sednicama Ujedinjenih nacija, te zahtevi koji se postavljaju pred učesnike nisu nimalo naivni. Među mladim ljudima koji su želeli da se oprobaju u diplomatiji ili prošire već stečena iskustva, našli su se pored domaćih učesnika i gostiju iz regiona i studenti sa njujorškog Univerziteta Kolumbije, iz Holandije, Tanzanije, Tajlanda i drugih zemalja.

BIMUN je samo jedan od mnogih MUN-ova, modela Ujedinjenih nacija koji se održavaju širom sveta. Hiljade učesnika svake godine prođe kroz najrazličitije kombinacije skraćenice MUN sa drugim slovima – ZAGIMUN (Hrvatska), MIMUN (Crna Gora), MUNAPEST (Mađarska), VIMUN (Beč), PIMUN (Pariz), LAMUN  (Los Anđeles)… Najbrojniji su u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu, a Holandija i Belgija zajedno imaju osam različitih MUN-ova.

Organizacija BIMUN-a je poslednje dve godine bila na visokom nivou. Priprema jedne konferencije traje više meseci, a glavnu ulogu u njoj igraju studenti sa iskustvom na različitim modelima Ujedinjenih nacija. Oni  predsedavaju radom komiteta i vode računa da se rasprava odvija po predviđenim pravilima. Njen kvalitet zavisi od predznanja učesnika, kao i njihove spremnosti da se posvete radu. U svakom slučaju, uvek se nađu oni koji preuzmu inicijativu, a od kojih drugi uz malo dobre volje mogu dosta da nauče.

Brojni su razlozi za učestvovanje na BIMUN-u kao i na bilo kom drugom MUN-u. Onima koji planiraju karijeru u diplomatiji svakako pomaže da steknu početna iskustva. Međutim, i oni koji ne misle da krenu tim putem (a njihov broj nije zanemarljiv) dobiće šansu da se upoznaju sa nekim od najaktuelnijih problema međunarodne zajednice, za čije će rešavanje biti potrebni napori mnogo širih profesija od diplomatske. Svi učesnici mogu da poboljšaju svoje sposobnosti pregovaranja i debatovanja na engleskom jeziku, istraživanja prilikom pripreme za konferenciju, kao i da steknu uvid u rad tela Ujedinjenih nacija i „tajne“ diplomatske veštine. Naravno, tu su prilike za upoznavanje i druženje sa studentima iz različitih zemalja, kao i sve male (možda ne toliko male) ekstravagancije koje su obično na raspolaganju stranim zvaničnicima. Tako se na BIMUN-u sednice komiteta održavaju između ostalog u Narodnoj skupštini i Ministarstvu spoljnih poslova. Ceremonija otvaranja obično je u Palati Srbija, a kokteli i diplomatski bal u Vili Jeleni ili Hajatu.

Sve u svemu, BIMUN i drugi modeli Ujedinjenih nacija pružaju priliku da se isproba nešto novo, istupi iz zone komfora i postane aktivniji član međunarodne zajednice. Samo upoznavanje sa problemima sa kojima se ona suočava je značajan korak u pravom smeru. Zbog toga je postojanje i rad ovih konferencija, čak i kad nije na najvišem nivou, koristan i vredan pažnje.

.

Leave a Comment