Uspešno završen deveti OpenIT


Na Fakultetu organizacionih nauka se 17. i 18. oktobra održao deveti po redu OpenIT u realizaciji studentske organizacije AISEC. Ovogodišnje teme su bile tehnologije, inovacije, digitalni marketing i preduzetništvo. Zainteresovanost studenata je bila izuzetna, a utisci su bili i više nego odlični. S obzirom da se ovogodišnji projekat bavio liderstvom u informacionim tehnologijama, značajem tehnologija i inovacija kod rešavanje nezaposlenosti, odliva mozgova i apatije kod mladih, nije ni čudo zašto je odaziv bio veliki.

Aleksandra Radojičić, iz sektora za delegate je malo detaljnije opisala koncepciju ovog događaja:

 

S obzirom da je ovo deveti OpenIT, po čemu se razlikuje od prethodnih, na čemu je naglasak ovde?

Na prošlom IT-u smo imali konferenciju koja je trajala pet dana,takođe od ujutru do uveče. Bazirao se na tehnologijama,inovacijama i marketingu, a sada smo dodali i preduzetništvo, s obzirom da smatramo da je to veoma bitna grana. Ovogodišnji OpenIT traje dva dana. AISEC se godinama bavi razvojem liderstva kroz razmene u inostranstvu, a postoje tri vrste praksi tj.razmena. Ove godine je uvedena G (Global) praksa, u kojoj mogu učestvovati studenti koji su druga, treća i četvrta godina, a traju od šest do osam nedelja . Zbog toga smo za deveti uveli preduzetništvo, jer će studentima značiti zbog bitnih informacija (kako se razvija biznis,kako da otvore startup,koje su mane, a koje prednosti)

Kako ste zadovoljni ovogodišnjim učesnicima i realizacijom?

Imali smo dvesta prijavljenih studenata. Trebalo je da primimo sto šezdeset, ali primili smo sto osamdeset šest, zbog sjajnih prijava. Pitanja u formularu su bila jednostavna, koji su razlozi, koji su sledeći koraci u karijeri, šta planiraju sa novim znanjem i po tome su izabrani. Nadamo se da će im konferencija pomoći, jer nudimo korisne stvari, kao na primer kako isplanirati marketing na fejsbuku i tviteru, kako da naprave internet kampanju, uglavnom neke stvari koji će im za par godina mnogo značiti.12116010_467691550102708_5674387212257295082_n

Konferencija se sastoji iz tri dela, o čemu se u kojem radi?

Prvi deo je Powertalks, tu smo doveli određene preduzetnike, uspešne ljude koji se bave startupima i ljude koji rade na motivaciji mladih i neformalnom obrazovanju.

Workshops su drugi deo, to su radionice u kojima učestvuje 13 kompanija partnera , svaka od kompanija ima svoju radionicu. I kroz sektore tehnologije, inovacije, marketing i preduzetništvo rade sa studentima.

Actionphase, je treći deo u kojem organizujemo speed dating sa kompanijama. Deset rotiranja, dajemo delegatima mogućnosti da se upoznaju sa kompanijama, da predstave svoje ideje i da ih pitaju šta god žele, pri čemu je naglasak na opuštenoj i neformalnoj atmosferi.

Nakon konferencije za zainteresovane studente postoje mentori koji organizuju grupe od tri do pet studenata kojima pomažu da ostvare svoju ideju, da se uključe u njihov rad. Sve je zamišljeno kao jedna velika interaktivna radionica, a ne predavanje i čini mi se da je to ono što je studentima bilo zanimljivo i gde su dobili odlične ocene.

 

Da li je odnos ovde isključivo profesonalni ili se bazirate na opuštenoj atmosferi?

Više ovo drugo. Svi predavači, tj vlasnici kompanija ne žele studente koji će da dođu i slušaju šta oni imaju da kažu, jer to nisu predavanja, već radionice. Dosta je interaktivno i svi se trude da ostvare otvoren i opušten odnos. Nakon završenog seminara, dobijaju sertifikat, da bi im pomoglo kasnije za CV.

 

Učesnici ovogodišnjeg OpenIT-a su imali samo reči hvale za projekat. Prijavljivali su se da bi upotpunili svoje znanje, dobili dodatnu motivaciju i naučili nešto novo. Upravo su dobili ono što su i očekivali. Motivisani su da stvaraju, a neosporno je da su bogatiji za jedno novo iskustvo i mnoštvo kontakata. 12140666_467470380124825_1203649851609714011_n

Leave a Comment