Završava se sajamska groznica – 60. međunarodni sajam knjiga


Jubilarni 60. beogradski sajam knjiga privukao je u periodu od 25. oktobra do 1. novembra veliki broj ljubitelja knjige. Pored domaćih i svetskih izdavača, na sajmu su se od ove godine predstavile i medijske kuće u okviru sajma medija, ali i brojni fakulteti i univerziteti iz inostranstva.

sajam2Subotom je ogromna gužva i biće verovatno najposećeniji dan sajma. Četvrtak je školski dan i tada su dolazile čitave ekskurzije đaka i studenata da uživaju u svojim omiljenim knjigama“, izjavio je Zoran Miodrag, predstavnik izdavačke kuće Evro (Evro Giunti). Na pitanje šta se najviše čita ove godine izjavio je da je apsolutni pobednik naučnofantastični roman „Marsovac“, autora Endija Vira, koji je postao planetarno popularan i pre nego što je objavljen!

Serijali poput Hari Potera i Sumrak sage se i dalje traže, a u narednom periodu nastavićemo sa izdavanjem romana Džona Grišama i Džona La Karea, koji su dosta traženi na sajmu i u našim knjižarama“, dodao je Miodrag.

sajam3Na Vulkanovom štandu okupilo se najviše posetilaca. Modna blogerka Zorannah potpisivala je svoju prvu knjigu pod nazivom „Life&Style“, a više desetina fanova čekalo je u redu da se fotografiše sa njom. Gordana sa Laguninog štanda potvrdila je da se „Life&Style“ najviše prodaje, a popularna je i knjiga „Mlađa“ autorke Pamele Satran uz koju se na poklon dobija i ajlajner. Rusija kao zemlja domaćin ovogodišnjeg sajma, nije bila zapostavljena. Kupuju se i ruski autori poput Sergeja Lukjanjenka i serijala „Noćna straža“, ali i Tolstojeva „Ana Karenjina“.

Komšijski štand Lagune odiše mirnoćom, a brojni posetioci došli su po popuste od 30%, kao i akcije u vidu 3 knjige za 299, 499 i 999 dinara. Najprodavaniji je novi roman Jelene Bačić Alimpić „Noć kada su došli svatovi“, novo delo Harper li, dobitnice Pulicerove nagrade, „Idi postavi stražara“ i dugogodišnji miljenik čitalačke publike, Haled Hoseini.

Svake godine dolazim na štand sa mužem da obnovimo kućnu biblioteku. Ove godine kupujemo beletristiku i pojedine klasike. Nažalost, nemam mnogo vremena za čitanje, ali koristim svaku priliku da pred spavanje prelistam neku knjigu“, izjavila je Marija pakujući „Lovca na zmajeve“, Dobricu Ćosića i Stajnbeka.

sajam4Poslednja stanica ovog sajamskog vrtloga, u gužvi omladinaca i poznatog novog mirisa papira, izdavačka kuća Clio najviše je obradovala profesore i studente novim izdanjima. Džon Kenedi Tul i roman „Zavera budala“ obogatio je biblioteke mnogih posetilaca, a Jelena sa njihovog štanda navodi i zavidnu prodaju dela „ Zaludnost življenja“ Dimitrija Verhulsta, kao i delo koje je priredio Miloš Ković „Srbi 1903-1914“.

Teme tribina i promotivnih programa bave se društvenim i književnim pitanjima sadašnjice, a ovogodišnje besede i programi organizovali su se u čast stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića, osamdeset godina od rođenja Danila Kiša i već šezdeset godina od prvog sajma knjiga koji se ustoličio na prostoru bivše Jugoslavije. Svi koji nisu uspeli da posete omiljene štandove, imaju priliku do  21 časa da prošetaju crvenim tepihom hala, da se upoznaju sa izložbama i knjigama i da se uvere u slogan šta bi bilo da nije bilo.

 

Leave a Comment