INTERVJU | Miloš Milaković: ,, Nadam se diplomiranju pre Ćića Srećkovića”


Četvrt veka je prošlo od poslednje sezone ,,Top liste nadrealista”, televizijskog fenomena i simbola jedne generacije. Emisija ,,Dnevnjak” koja se emituje na kanalima Radio-televizije Vojvodine (RTV) polako, ali sigurno postaje novim mladim generacijama ono što su ,,Nadrealisti” bili njihovim roditeljima, vid šale na račun društva, mentaliteta, običaja, trendova… Njihovi skečevi su toliko postali popularni da su postali deo žargona. Razgovaramo sa Milošem Milakovićem,  scenaristom i jednim od najprepoznatljivijih likova ,,Dnevnjaka”, kao i autorom na sajtu ,,Tarzanija”.

Odakle ideja za Tarzaniju?

 • Poteklo je od male ekipe sa sajta Vukajlija. Devedeset posto autora sa Tarzanije su ranije pisali na Vukajliji neke definicije itd., pa su odlučili da pokrenu nešto sami. S obzirom da ja nisam od samog početka sajta kao autor tamo, ovo je sve što znam o tome.

Ima li neko da vam je bio uzor po pitanju vrlo slobodnog stila pisanja tekstova ili ste išli sistemom “Što na umu to na drumu”?

 • Nije niko uzor, pišemo gluposti kao što piše na kaver fotografiji našeg pejdža. Ono što ti misliš dok pričaš s ribom, kevom, ekipom, mi to pišemo.

Kakav bi bio mentalitet prosečnog Srbina po Tarzaniji?

 • Puši cigare, pije alkohol i lekove i psuje Dnevnik.

Kako ste stupili u kontakt sa Akademijom umetnosti i RTV?

 •  Sasvim slučajno. Prvo smo stupili u kontakt sa RTV i za to je najviše zaslužan Fejsbuk. Baš tih dana kad je bio neki najveći gas oko toga šta ćemo i kako ćemo, meni je na Fejsbuku sa strane u sekciji „suggested friends“ izleteo Stojče Stoleski, režiser Državnog posla i ja sam rekao ovim mojim ludacima: ,, Ajmo da pitamo čoveka, otkud znaš…“. Složili smo se, ja poslao, čovek najpristojnije odgovorio da se nađemo posle praznika, jer to je bilo negde oko Nove Godine 2015., čekali smo da se javi i evo gde smo sad. Sa Akademijom umetnosti nas je RTV spojio, jer su oni studenti kojima treba praksa, a RTV je smaralo da se cimaju, pa nek oni snimaju.

Pošto je Dnevnjak mlađi pijani brat Dnevnika, od čega se najradije opije?

 •    Opija se svime što mu padne pod ruku, tačnije što mu padne u grlo.

mqdefault

Kako određujete koji će tekstovi sa Tarzanije biti ekranizovani?

 •    Pa i ne određujemo nikako zapravo. Neko se seti i predloži neki tekst koji je dobar. Možda čitaoci ne znaju, nije uopšte puno tekstova sa Tarzanije ekranizovano ( s obzirom na to koliko skečeva do sad imamo). To baš radimo, ako smišljamo neku temu za skeč, pa pregledamo da li imamo išta slično, ali uglavnom napišemo novo, jer je tekst mator i fore su neke bajate, pa onda nam je lakše da smislimo nove.

Da li ima improvizacije u skečevima i koliko sami glumci učestvuju u doradi scenarija?

 •    Improvizacije je sve više, baš smo počeli da smaramo na snimanju i da izmišljamo gluposti, ali ne smeta nikom. Svako da neki svoj lični pečat tome, da li kroz menjanje samog teksta pre glume, zbog samog izgovora fora, da li kroz slučajnu improvizaciju tokom snimanja.

S obzirom da ste na RTV, koja nije komercijalna televizija i nema toliku gledanost kao RTS i komercijalne televizije nacionalne frekvencije, da li mislite da je You Tube zaslužan za vas uspeh?

 •  Ko bre kaže da RTV nije komercijalna televizija? Bora Otić, Razglednice, mi, Državni posao, sve bre kida. To je komercijalni javni servis evropske Vojvodine.

Gostovanjem Nikole Škorića a.k.a. Dragana Torbice pokazujete da ste u odličnim odnosima sa ekipom Državnog posla, da li misliš da ćete jednog dana dostići njihovu popularnost ?

 •    Oni su jako kul braća. Naš Crnogorac Đorđije bio je kod njih gost, tako da vidimo da ima uzajamnog respekta, što nam je jako drago, ali ipak su godine i godine rada iza njih, a mi palamudimo tek par meseci na TV-u.

Ima li neki fenomen u Srba koji vam je nepresušni izvor inspiracije?

 •    Samo gledajte na šta ličimo generalno kao narod sa sve državnim aparatom itd. i to ti je inspiracija.

Na osnovu koga si bazirao lik simbola pravih vrednosti, zaštitnika slabih i ugnjetavanih, čoveka s kojim se svi mogu poistovetiti- večitog studenta, Sretena Ćića Srećkovića?

 •    Sam nadimak Ćićo je omaž fenomenalnom Žiki Milenkoviću i možda najboljoj domaćoj seriji ikad – Složna braća. Kad se Kecman prepire sa Zokijem Valutom, pa kaže:,, E moj Ćićo, mlad si ti još.“ Karakter i lik sam bazirao na nekoj braći koju viđam već par godina po faksu i kad god ih pitam nešto oni polažu jedan te isti ispit i samo kukaju i kukaju.

dnevnjak

Koje svoje osobine imas zajedničke sa Ćićom, a koje sa bahatim omladincem?

 •   Sa obojicom imam zajedničko fizički izgled. Umem biti nervozan kao Ćićo, dok sa bahatim omladincem imam zajedničko to što imamo para obojica. Šalim se.

Za kraj, ono sto sve najviše interesuje. Kada ce Ćićo diplomirati, u stvari, da li će ikad?

 •   Nadam se da će Miloš Milaković prvi diplomirati, pošto planiramo da Ćićo traje neko vreme.

Leave a Comment