Alehandro Macos (SPAM) – Publika polako shvata da se ozbiljno zezamo


Beogradski rep duo SPAM ovih dana izbacuje svoj najnoviji album ,,Pa To Je Sjajno!” koji sadrži 15 novih pesama + tri bonus trake. Album je sniman u periodu od 2014. do 2016, a svoj konačni oblik dobija tek ove godine. Pošto zbog ličnih obaveza nismo mogli da uhvatimo oba člana ekipe odjednom, odlučili smo da napravimo intervju sa starijim predvodnikom ovog rep dvojca bez kormilara Aleksandrom Markovićem, poznatijim kao Alehandro Macos. On nas je ugostio u prijatnoj atmosferi svog skromnog automobila na putu za Grocku.

Za početak nam reci kako se osećaš kad daješ svoj prvi samostalni intervju bez kolege Serhija?

-Jako opušteno, jer mogu da kažem šta god hoću, a da me Srđan ne prekine.

Album je konačno krenuo da izlazi i to postepeno pesmu po pesmu. Zašto ste se odlučili na ovakav korak?

-Meni je mučno da slušam repere non-stop odjednom po nekoliko sati, ne poslušam pažljivo, umorim se brzo pa mi ne drže pažnju. Zato smo odlučili da kažemo: ,,Publiko, dobićeš pesme na svaka dva-tri dana”, šta im teško.

Početak tvog bavljenja repom se odnosi na 2005. godinu i tvoju prvu ekipu ,,My House BRE!”. Zašto baš taj naziv?

-Bili smo mladi, lepi, glupi i većinu poslova smo, sem pisanja tekstova, radili u mojoj kući. Grupu su činili Miloš StevanovićDr. Ipac, osnivač grupe, Dragan MilovanovićDr. Agan, Nikola PavlovićSextreme, Miloš MarkovićDr. Ška i moja malenkost, tada kao Dr. Agon. Bili smo pravi srpski Vu Tang.

Kako je vreme prolazilo, pretvorio si se u čoveka-grupu i stojiš iza dva projekta – ,,Samo veselo” i ,,Novogodišnje veselo (ne)raspoloženje”. Da li se očekuje nešto u budućnosti od tvojeg solo delovanja?

-Naravno, pošto se ja pitam za sve, sve zavisi od mene. Prvo sam izbacio sve ljude iz grupe i ovi koji su ostali su me bolje služili (izvini, Miloše). My House BRE će u budućnosti zasijati sa nekim shit singlom, ali ništa više od toga pošto je Alehandro Macos preuzeo svu slavu ekipe.

 

SPAM ekipa je oformljena tokom 2013, a nju pored tebe čini Serhio Patos (čiji identitet nećemo otkrivati ovom prilikom). Kako ste se vas dvojica povezali?

-Imali smo jedan zajednički nastup, on kao Srx Rename sa ekipom Street Dogz, a ja kao My House BRE. Uradili smo jedan pesmić, da se tako “odrazim”, pod nazivom ,,Oda Čarliju Šinu“. Pesma je prošla vrlo dobro pa smo odlučili da odradimo još nekoliko komada za zajednički EP. Mi smo u roku od dan imali već ispisanih dvadeset tekstova i morali smo da nastavimo da SPAMujemo. Ostalo je istorija.

SPAMerski rep uglavnom karakterišu humor i veseli pristup čak i nekim ozbiljnijim temama. Koiliko vas rep publika prihvata zbog toga?

-Rep publika nas obožava, samo neće da prizna to zato što nisu sigurni šta drugi misle o nama. Međutim, kako krećemo sa ozbiljnijim temama čak i ozbiljni reperi nas počinju smatrati ozbiljnijim. Tako da to rezultira da i njihova publika shvata da se ozbiljno zezamo.

Pored novog albuma imate iza sebe dva projekta – ,,EPsko SPAMovanje” i ,,Ko to tamo repuje“. Kako si zadovoljan njihovim prolaskom?

-Ja sam zadovoljan činjenicom da moje pesme ukupno imaju preko 400.000 pregleda, ali s obzirom na to koliko pesama imam, onda nisam baš najzadovoljniji. Kad srušimo gledanost Lejdi Gage tek tad ću smatrati da smo uspeli.

Nedavno ste izbacili spot za stvar ,,Neko mi je rek’o” koja naizgled deluje kao neozbiljna, ali u stvari opisuje realno neke stvari s kojim se suočavaju reperi u Srbiji. Da li misliš da vas je neko ozbiljnije shvatio posle ove stvari?

-Ovaj spot nam je do sada najslabije prošao po broju pregleda, ali je definitivno skrenuo pažnju kod mnogih rep glava koje su nas malo ozbiljnije shvatile. Tako da sam zadovoljan pesmom, spotom, Serhiom i mnome.

Kako je nastala ideja da zamenite vaše uloge u spotu?

-Nas dvojica kada se nađemo svakakve nam ideje padnu na pamet. Onda 99% ideja zaboravimo, ali taj 1% koji zapamtimo mi i ostvarimo. Naročito se ostvare ako Serhio zapiše ideje u svoj telefon.

Vaše nastupe odlikuje veoma pozitivna i energična atmosfera što među vama, što među vernom publikom. Da li planirate da proširite vidike što se tiče neke nove potencijalne publike?

-Krenućemo sa nastupima širom Srbije radi promocije albuma, ali to neće biti klasični rep nastupi. Publika će biti u prilici da se upozna sa kojom ćemo se vrstom muzike baviti ubuduće, što znači da ćemo izdati rep.

Znači li to da ćete uskoro prestati da se bavite klasičnim repom?

-Uvek ćemo raditi rep jer to je ono što volimo, ali volimo i ovo drugo što ćete tek čuti, a i videti.

Kako u rep životu tako i u privatnom se može utvrditi da si veoma pozitivan lik. Međutim, koliko se zapravo Alehandro razlikuje od Aleksandra?

-Alehandro je u 90% slučajeva veseo i raspoložen, dok Aleksandar sve češće vadi prangije na ljude. Uvek ima sukoba među njima, ali je Alehandro pobedio Aleksandra. Razlog za pobedu Alehandra je taj što je veći hejter u odnosu na Aleksandra koji je bio pravi reper i pravi rep fan. Sada obojica slušaju Rastu.

Baviš se repom, ali si pre svega u njega ušao kao rep fan ne očekujući nešto mnogo od njega. Da li si u međuvremenu promenio mišljenje?

-Kao rep fan sam i ja želeo da se oprobam i snimim nešto svoje, ali ništa više od toga i nastupa sa burazerom u svojoj sobi pred mačkom ili psom, u zavisnosti ko nam dođe. Međutim, Aleksandar je uvideo svoj potencijal, mada ne on koliko drugi ljudi oko njega koji su ga naterali da ponovo piše iako je izgubio mnogo tekstova.

Šta možemo očekivati od SPAM-a nakon albuma?

-Očekujte rad na dva nova projekta. Jedan će biti SPAM sa modernijim zvukom, ali bez obzira na to ostajemo dosledni svom stilu. Drugi projekat će biti još moderniji zvuk koji ćemo Serhio i ja raditi sa grupom LOL (Liga Odabranih Ludaka) koju pored nas čine članovi ekipe Horniflex Lester 2013 i Cone Bebo. Tako da će Alehandro biti u poslu ove godine.

Šta imaš da poručiš vernim fanovima i Serhiju koji nije trenutno sa nama?

-Poručujem im da ne idu Smederevskim putem u pola pet pošto je velika gužva, a Serhiju da požuri sa dobrim bitovima pošto hoću da snimam. Pozdrav svim čitaocima Beogradske Nedelje.

Najnoviji SPAM album možete preslušati na njijhovom zvaničnom YouTube kanalu, a informacije o izlasku preostalih pesama možete pronaći na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici.

Leave a Comment