Krešo Bengalka: “Vreme ‘komedijaškog’ repa se završilo”


Popularni splitski reper Krešo Bengalka, član i osnivač ekipe Kiša Metaka, započeo je balkansku turneju u kojoj je do sad obišao rodni Split i Sarajevo, a slede nastupi u Zagrebu, Beogradu, Sinju i Osijeku. Posle nekoliko nastupa u Srbiji sa ekipom Krešo po prvi put solo dolazi u Beograd u subotu 18.11. u klubu KPTM. Tim povodom ugrabili smo momenat u njegovoj turneji i porazgovarali sa Krešom o aktuelnom albumu i spotovima, kao i o onima koji tek predstoje.

Iako je još aktuelan album “Finale” ubrzo nakon izlaska si krenuo sa predstavljanjem narednog “Split Zoo”. Možemo li oèekivati još tvrđe izdanje?

Finale” je reprezent hrvatske tvrde priče, “SPLIT ZOO” će biti tekstualno šareniji, produkcijski moderniji i bogatiji, koliko će biti tvrd to ću prepustiti publici da prosudi.

Počela je tvoja mini turneja po Hrvatskoj i širom Balkana. Kako si prihvaćen van svog rodnog grada?

Nisam nikada sumnjao u publiku van Splita, jedino u publiku u svom rodnom gradu, Splitu. Split je specifična sredina, ukoliko sam u svom gradu dobro prihvaćen ostatak Balkana me prihvati automatski.

Početak tvog repa vezuje se za 2003. i splitsku rep kompilaciju “DevaSTacija” gde si potpisan kao Renamed One. Koliko se to razlikuje od tvog današnjeg alter ega?

Razlika je u 15 godina iskustva, kako životnog tako i muzičkog. ‘Renamed One’ nije bila ozbiljna rep priča, ‘Krešo Bengalka’ tek to postaje biti.

Prva značajnija pojavljivanja ti se dešavaju na prva dva albuma Dječaka na pesmama “Krek kuća” i “Cigan“. Kako je došlo do konekcije sa njima?

U vreme kad su radili ‘Krek kuću’ i ‘Cigana’ su me pozvali da im gostujem na albumima. Tada nisam bio u ‘top formi’ šta se tiče repa, ali takvu priliku nisam hteo propustiti.

Gorepomenuta “Krek kuća” je inicajna kapisla za nastanak ekipe Kiše Metaka, a godinama pre toga i demo stvari “Umorim te u baloneru” i “Deadly medley“. Da li su to definitivno počeci splitskog gengsta repa?

Definitivno jesu, s tim da je “Krek kuća” bila kamen temeljac za sve nastalo nakon toga.

Kiša Metaka iza sebe ima dva albuma/foldera i pregršt nastupa širom Balkana. Koliko se ono što radiš solo razlikuje od zajedničkog angažmana?

Razlikuje se u tome šta solo materijal nema toliku dozu ironije koliko imaju Kiša Metaka folderi. Trudim se maksimalno odmaknuti od ironije u solo projektu jer mislim da se vreme ‘komedijaškog’ repa završilo.

Paralelno sa Kišom sarađivao si i nastupao sa Žuvijem, s kojim imaš zajednički projekat “Brokva” namenjenog za partijanje. Da li očekujemo uskoro i neki nastavak priče?

Žuvi ima svoju solo igru koju gura celi život, koliko će mu se dati raditi još jednu ‘Brokvu’ videćemo. Imamo već pripremljenih pesama, ali još se nismo ozbiljnije uhvatili tog albuma, jedino što znamo je da će se zvati ‘Vida‘.

Prvi album je najavilo čak četiri spota, a za drugi postoje već tri od kojih su aktuelni “Šta ćeš” i “Nokturno” koji broje skoro pola miliona pregleda na YouTube-u. Koliko je video produkcija bitna za predstavu slike o onome što pričaš u pesmama?

Prvi album ima 6 spotova, drugi će imat najmanje 6. Video produkcija je danas najbitnija u svetu muzike, što je naravno paradoks, ali živimo u svetu u kojem se sve svodi na kvalitetnu reklamu.

U početku se kao izdavač albuma pominjao “Croatia records”. Zašto je na kraju ipak postalo nezavisno izdanje?

Zato što je album bio pretvrd da se vrti na radiju i televiziji. ‘Pobjeda‘ se svidela izdavaču a sve nakon toga im nije leglo, dok je recimo publika najviše cenila upravo to što izdavaču nije odgovaralo.

Naviknuti na neku tvrđu priču mnogi su nakon stvari “Daj mi da te varam” bili skeptični po pitanju ostatka albuma, da bi ih “U glavu” ubrzo prevarilo. Mora li se ponekad malo izaći iz šablona?

Naravno, priča se gradi i uspesima i kiksevima, meni su nekad kiksevi i draži od uspeha. Lično mi je ‘Daj mi da te varam’ najtvrđa pesma koju sam napravio.

Ostvario si saradnje i drugim splitskim i dalmatinskim izvođačima kao što su Stipe Srdela, Speedheads i 6wild. Koliko dalmatinska rep scena ima potencijala?

Dalmatinska rap scena oduvek ima potencijala ali nikad nije bila izgrađena u nešto što bi se moglo nazvati scenom u punom smislu te reči. Mislim da to vreme tek dolazi.

Pored lokalnih sarađivao si i sa izvođačima iz susedstva, između ostalog tu su Prti Bee Gee, Who See, Surreal, Gudroslav, Vuya… Kako si uskladio svoju priču sa njihovom?

Svaka saradnja ima svoju priču, ja sam tip mc-a koji se lako nadoveže na tuđu priču a da opet mogu dostaviti veliku dozu svoje originalnosti. Uskoro možete očekivati još zanimljivih saradnji, ali ne bih hteo otkrivati detalje.

Pored repovanja baviš se i produciranjem, tako da su većinom instrumentali na albumu tvoji. Da li ćemo “Glazba – Krešo Bengalka” čuti i kod drugih izvođača?

Hoćete.

Nedavno si bio u Splitu i Sarajevu, a na redu je Beograd. Kakve su reakcije Sarajlija i šta beogradska publika može da očekuje?

U petak nastupam u Zagrebu, dan posle sam u Beogradu. Sarajlije su reagovali izvrsno, kao i u Splitu, nema razloga da tako ne bude i sledeći vikend u Zagrebačkom klubu KSET i Beogradskom klubu KPTM. Očekujte tvrdoću!

Nastup u KPTM-u počinje u 23h, a kao DJ podrška Krešu će se pridružiti VRH, takođe član ekipe Kiše Metaka i Vanja Bursać. Karte će se prodavati na samom ulazu pa se zbog velikog interesovanja publika moli da dođe što ranije, a za informacije o ceni možete se obratiti na zvaničnoj facebook stranici KPTM-a. Krešo nam je obećao tvrdoću, tako da ne sumnjamo u njegove reči i preporučujemo da dođete u što većem broju.

Leave a Comment