Bili jednom Povratnik, Zver, Megatron i Šerif…


Američki fudbal je  disciplina koja važi za jedne od najgrubljih i fizički najnapornijih. Kada tebe konstantno udaraju, ruše, guraju, može doći do velikih problema sa povredama ne samo mišića, ligamenata, već i unutrašnjih organa. S toga je nama Evropljanima čudno kada čujemo da nekog igrača sa jedva 30 godina smatraju matorim, da mu se dive što još trči po terenu, kada smo navikli da u najpopularnijim sportovima poput fudbala i košarke, igrači tek tad ulaze u punu zrelost i mentalnu i fizičku, a da se o penziji razmišlja tek posle 35. godine ili se eventualno ode u SAD, Kinu, Australiju gde je laka liga, a lepa para. Kvoterbekovi, šuteri, poput golmana mogu do 40. da se bave NFL-om, jer ipak ne primaju toliko udaraca koliko ostali.

Ove sezone su četiri buduća HOF-a odlučila da se oproste od NFL-a, neki možda nenadano i prevremeno, neki su dali svoj poslednji atom i časno se oprostili.

Čarls Vudson

Vrlo specifična i duga karijera, obeležena povredama, usponima, padovima i povratcima. Vudson je postao deo istorije i pre nego što je zaigrao u NFL kao jedini odbrambeni igrač dobitnik ,,Heinsman” trofeja, namenjenom najboljem koledž igraču. Izabran je kao četvrti pik ’98. u generaciji sa Pejtonom Meningom i Rendijem Mosom.

Počeo je kao korner-bek u Oklendu i od starta je pravio uticaj na terenu, postavši Pro Boul igrač u prve četiri sezone. Stogao je i do Super Boula u kom su Rejdersi poklekli nad Tampa Bej Bakanirsima. Tu su krenule i povrede, prvo rame, pa lom noge.

Menja sredinu kao slobodan agent za Grin Bej i poziciju sa korner-beka za sejftija. U Pekersima je doživeo sve svoje najveće uspehe. Proglašen je za Najboljeg defanzivnog igrača 2009. u kojoj je 9 puta zabeležio intersepšna za 179 jardi, 2 seka, 4 iznuđena fambla, a i 3 TD-a. Na žalost, teška povreda ključne kosti sprečila ga je da bude na terenu kada se osvojio šampionski prsten u sezoni 2011.

Običaj da mu povrede određuju tok karijere se nastavio, tako da je 2013. napustio Grin Bej i vratio se u redove srebrno-crnih sa namerom da tu završi karijeru i bude mentor mlađim igračima. Kao šlag na tortu mu je došao poziv na ovogodišnji, njemu deveti Pro-Boul, ispostavilo se i poslednji. Kao najveće priznanje za trud i zalaganje bilo bi imenovanje u najbolji tim 2000-ih.


Maršon Linč

Poput napada iz zasede, Linč je iskoristio odsustvo pažnje javnosti koja je pratila Superboul, da bi na Tviteru objavio sliku sa vezanim kopačkama o žicu. Socijalne mreže su buknule kao baklje na večitom derbiju.

Frustracije su tinjale kroz celu sezonu što zbog teške povrede, što zbog nepoverenja. Nikako nije mogao da se oporavi od činjenice da mu u poslednjem napadu finala nije uručena lopta, da on bude taj koji će doneti Sijetlu drugi Superboul. Imao je i puno pravo, jer je godinama nosio taj tim u napadu i bio deo identiteta Sihoksa uz ,, Legion of boom”. Paralelno sa njegovim problemima, Vilson i Boldvin su maestralno vodili Sijetl, a nedraftovani ruki Tomas Rols se nametnuo kao dostojna zamena za dvostrukog Ol-Pro i petostrukog Pro-Boul raning beka.

Beastmode je bio hodajuči zemljotres. Zver u njemu nakostreši, probija rešetke kaveza, kreće u stampedo u kom ruši sve pred sobom. Brojni su pokušavali da je ukrote, ali su ostali ožiljci na kraju. Sa samo 29 godina, Linč je iza sebe ostavio 9 sezona, sa tek 2 kompletne sa ispod 1000 pretrčanih jardi. Odbrane će moći da odahnu jer je otišao igrač koji je sejao strah i trepet, a NFL će žaliti jer je ostao bez upečatljive ličnosti.

 

Kalvin Džonson

Još jedan vanserisjki talenat propao u Detroitu. Megatron je posedovao neviđenu harmoniju visine, snage, brzine, vertikalnog skoka i ruku. Nije postojala odbrana protiv njega. Redovno su ga udvajali, čak i utrojili, ali uzalud, jer sa 196 cm, 108 kg, vertikalnim skokom od 45 inča (114.3 cm), mogao ja da uhvati loptu preko glave svakoga.

Sve te predispozicije iskoristio je da utemelji svoje ime kao jedan od najelitnijih vajd risivera koji su ikad obuli kopačke. Zlatna godina mu je bila čuvena 2012. kada je oborio rekord Džerija Rajsa sa 1 964 uhvaćena jarda tokom sezone. Interesantno, u toj sezoni je postigao samo 5 TD-a. Draftovan kao drugi pik 2007., obeležio je ovu drugu dekadu 21. veka u kojoj je 3 puta izabran za Ol-Pro prvi tim (2011-2013.) i 6 puta Pro-Boul (2010-2015.).  Džonson je bio igrač koji je u stanju da za 6 utakmica uhvati 961 jard, četiri vezane utakmice ima preko 10 hvatanja, osam uzastopnih duela završi sa 100+ jardi i da  dve sezone završi sa preko 1600 jardi.

Za 8 godina u ligi, samo dva puta stigao do plej-ofa, bez pobede, a stigla ga je trideseta. Osim Meta Steforda, nije imao nikakvu adekvatnu podršku za veće domete, koje Megatron zaslužuje.

 

 

 

 

 

Pejton Mening
Desilo se ono neminovno, Pejton Mening je objavio da prestaje da se bavi američkim fudbalom. Ispraznio se Šerifov revolver, sjaj zvezde na grudima je izbledeo. Poput Kobija Brajanta, povlačenje je bilo neminovno, ali i nepoželjno od strane fanova, jer se ne može zamisliti NFL bez njega, čoveka koji je obeležio jedan period, postavio nebeske standarde, oborio sijaset najznačajnijih rekorda za kvoterbeka i na osnovu svega toga, zaslužio da njegovi saigrači ginu za njega i donesu mu drugi i poslednji Superboul.

 

Ušao je NFL kao prvi pik i opravdao očekivanja. Za 12 godina u Indijanapolisu, vodio je Koltse do dva Superboula. Jednog trijumfalnog 2007. i jednog izgubljenog tri godine kasnije, kao i 8 divizijskih titula. Četiri puta je imenovan za MVP-a, a lična statistički najbolja sezona u Koltsima jeste ona u kojoj je bacio 4 557 jardi, 49 tačdauna i 10 intersepšna. Samo je dva puta imao sezona ispod 4000 jardi u 12 godina.

Prelaskom u Denver Bronkose, revitalizovao je karijeru nakon teške povrede koja ga je koštala čitave jedne sezone. Tu je odigrao najbolju sezonu jednog kvoterbeka: 5 447 jardi, 55 tačdauna, 10 intersepšna. Kao MVP je ušao u Superboul duel, ali ga je Sjetlova odbrana unakazila.

Što se tiče rekorda:  jedini startni kvoterbek koji je dva tima vodio do šamionskog prstena, 71 940 bačenih jardi u karijeri, 5 477 bačenih jardi u jednoj sezoni, 14 sezona sa 4000+ jardi, 539 tačdauna, 55 bačenih TD-a u jednoj sezoni, izjednačen u broju TD pasova na jednoj utakmici (7), pobedama kvoterbeka (186), TD-a kao ruki (26).

 

Screenshot_1

 

Četiri različite pozicije ostale su bez nosećih imena, ljudi koji su definisali iste i koji su bili i biće uzori generacijama. Svako od njih je ostavio nešto posebno za sobom, trofeje, priznanja, rekorde, poteze, koje ćemo mi koji smo imali priliku da budemo savremenici nostalgično prepričavati.

 

Leave a Comment