Istorijski preokret u Teksasu


 

Ako ste ugasili TV i otišli u krevet pri rezultatu 28:3 za Atlantu, propustili ste najveći preokret u istoriji Superboula. Ako ste prvi put gledali NFL utakmicu, bili ste pravi srećnik.

Stiven Gostovski pogađa fild-gol na 9:44 do kraja Superboula i smanjuje na 28:12. Falkonsi u tom trenutku imaju 99.6% šanse za pobedu, za prvi trofej u gotovo pola veka franšize. Lopta ide u ruke MVP-ju Metu Rajanu, predvodniku napada istorijskih brojki. Tek što je drajv počeo, na tačno prvoj četvrtini terena, lajnbeker Nju Iglanda Dontej Hajtauer probija se sa Rajanove desne strane, Frimen pruža slab otpor i kvoterbek Atlante biva sekovan. Posed za Petriotse, poslastica za Brejdija. Pas ka Amendoli – tačdaun! Uspešno pretvaranje za dva poena kompletira senzacionalni Džejms Vajt. 28:20!

Do tog momenta Superboul je bio rešen. Bledi Petriotsi su uveliko prežaljeni, igrači Falkonsa su se verovatno na klupi dogovarali u kom od Hjustonovih klubova će proslaviti noć života. Naširoko kritikovana, neiskusna odbrana, delovala je kao Legion of boom iz najboljih dana. Vrlo motivisano su ušli u meč, pritiskali, obarali Brejdija, presecali pasove, dozvolivši samo jedan fild-gol u prvom poluvremenu. Razjapljene vilice su bile kod svih poznanika NFL-a. Partija na neočekivano vrhunskom nivou. Zaprepašćenost.

Napad Atlante je prštao. Met Rajan, Devonta Frimen, Trevor Kolmen, Tejlor Gabriel, Hulio Džouns su demonstrirali nadmoćnost, onu koja ih prati čitave sezone. Pri rezultatu 28:3 su se osećali kao da mogu zvezde da dodirnu. Najbolji napad lige je imao priliku da postane drugi koji je uspeo da savlada najbolju odbranu u meču za prsten.

Ipak, sve vreme je tinjala u vazduhu ta činjenica zvana Tom Brejdi. Ako neko može da učini nemoguće, on je taj. Dokle god postoji teorija, Brejdi i Beličik će je pretvoriti u praksu.

I pored prednosti od 28:20, ništa nije sigurno. Falkonsima je preko potreban pogodak, bilo kakav. Krenulo je u dobrom smeru, sve do 23 jarda do end zone. Defanzivni linijaš Petsa je probio zid oko Rajana i srušio ga 40 jardi, na šta se dodala kazna napadu za držanje, ukupno 33 jarda u trećem daunu. Obećana zemlja je miljama daleko.

Brejdi i njegovi saborci ne propuštaju ovakve prilike. Izjednačenje donose ponovo Vajt i Amendola. Produžeci! Prvi produžeci u Superboulu.

Bacanjem novčića je Petsima dodeljena lopta. Kreću pasovi. Amendola, Hogan, Edelman, Vajt. Benetu je dva puta falilo da stavi tačku. No, to je pošlo za rukom Džejmsu Vajtu, provukao se tik preko crte. Petriotsi osvajaju peti prsten! Trofej Vinsa Lombardija odlazi u Boston drugi put u tri godine.

Konfete lete, Tomova Žizel skače od sreće u loži, a Legeret Blant kleči pored uplakanog Brejdija i poručuje mu: ,,Ti si j****o najveći!”

I jeste. Tom Brejdi je postao najbolji kvoterbek koji je uzeo jajastu loptu u ruke. Velikom Džou Montani ostaje skor  4-0 u finalima, ali naišao je bolji. Od rušenja Sent Luis ,,Najvećeg šoua na travi” Remsa do sada, Brejdi je čovek čija se karijera temelji na neverici, iznenađenjima, omalovažavanju. Nakon ,,Deflate gate” afere, suspenzije, propuštene četiri utakmice, zapušio je usta svakom skeptiku. Oborio je rekord sa neverovatnih 466 bačenih jardi i 46 kompletiranih pasova u NFL finalu.

Nejaka odbrana Falkonsa se raspala potpuno. Met Rajan je nastavio crni niz MVP-jeva koji sutradan nisu opravdali to zvanje pobedom u utakmici nad utakmicama. Kletva nad gradom Atlantom još stoji.

Vredi spomenuti Brejdijeve sairgače, pre svih sprektakularnog Džejmsa Vajta. Ruki raning bek je bio svuda po terenu i radio sve po potrebi. Iz 20 kontakata sa loptom, osvojio je 139 jadi, postigao 3 tačdauna, prva pratilja MVP-ja finala. Jednom utakmicom je dovoljno uradio da može da se penzioniše. Tu su naravno i vazda pouzdani risiveri Amendola i Edelman, Brejdijevi ljubimci, zatim Benet i Hogan, kao i sjajna odbrana, pod okriljem najvećeg trenera u NFL-u svih vremena – Bilom Beličikom. Šta bi bilo tek da je Gronkovski bio u igri?

Postoje oni ,,gde sam bio u tom trenutku” događaji, kada svedočite istoriji, nečemu prvom i neviđenom. Pamtiće se strašno prvo poluvreme Atlante, neviđena hvatanja Hulia Džounsa i Džulijana Edelmana, rešenost Petriotsa, herojski kraj. Upamtiće se najbolji Superboul ikada.

 

 

Leave a Comment