Od Velike jabuke do Holivuda – sport i metropole u SAD (1)


Poznato je da se sport u SAD doživljava drugačije nego u Evropi. Mnogo veća para se vrti oko stadiona i arena. Od sportske manifestacije se pravi uslužna delatnost – sa hot-dogovima umesto semenki i suncokreta, nagradnim igrama i ostalim atrakcijama za podizanje atmosfere, npr. ,,Kiss cam”. Dobra stvar u svemu tome je bezbednost. Nema tuča huligana, a svaki veliki incident dovodi do rigoroznih sankcija, ostaje duboko urezan u istoriju takmičenja usled naglih zaokreta u politici komisionara.

Ipak, vodi se računa o tradiciji. Franšize koje su osnivane pre Drugog, pa i Prvog Svetskog rata, smeštene u nekom gradu, poprimaju njegov identitet, postaju prepoznatljiv simbol, vezuju generacije predaka.

Rezultati, navijačka baza i tržište utiču na premeštanje, gašenje, javljanje novih franšiza po američkim metropolama. Sve se okreće oko četiri ,,glavne lige” (,,Major leagues”): američki fudbal (NFL), bejzbol (MLB), košarka (NBA) i hokej (NHL). Odbojka, vaterpolo, rukomet i ostali sportovi su na amaterskom nivou. Popularnost (evropskog) fudbala i MLS lige značajno raste, privlačeći pažnju i inostrane publike dolascima određenih legendi Starog kontintenta. Tenis je u centru pažnje prilikom US Open-a.

Retko koji grad sme da se podiči bar jednim klubom u ,,velikoj četvorci”. Spominjaćemo one koji imaju predstavnika u kvartetu ,,glavnih liga”. Obratićemo pažnju i na uspehe fudbalskih klubova, s obrzirom na njegovu popularnost u ostatku sveta.

Istočna obala

Njujork je sportski gospdar među metropolama. Još od 1946. Njujorčani prate timove na četiri fronta. ,,Velika jabuka” prednjači u odnosu na ostale sa 54 titule u svim takmičenjima. Jenkijima duguju najveću zahvalnost, najtrofejnijem bejzbol timu sa 27 Svetskih serija. Karakterističan logo postao je i modni detalj, lako prepoznatljiv. Lokalni rival Metsi uspeli su dva puta da se domognu titule.

Bez Medison Skver Gardena se ne može zamisliti priča o Njujorku – i sportska i kulturna. Uz Kip slobode, Empajer stejt bilding, Tajm skver, među najprepoznatljivijim građevinama. ,,Meka košarke” je dom Niksa i NHL tima Rendžersa. Ako mislite da ste ozbiljna NBA zvezda morate da imate ,,MSG momenat”- fantastičnu partiju predstavljanja njujorškom auditorijumu. Nagledali su se svega kroz 70 godina, ali prstenja nisu. Za tim koji je od osnivanja lige na istom mestu pod istim imenom, dva NBA prstena sa početka 70-ih su premalo. Samo još Spajk Li ne gubi nadu. Netsi su pre četiri godine prešli reku Hadson, iz Nju Džerzija u Bruklin, tako i zvanično omogućili da pod Kipom slobode budu bar po dva tima u svakom takmičenju.

Koplja ukrštaju i Džajantsi i Džetsi u NFL-u. Džajantsi su poput Jenkija i Niksa mnogo uspešniji od suparnika – 8 šampionata, 4 u Superboul eri naspram jednog.

I hokejaši su našli svoje mesto pod suncem. Rendžersi, Ajlendersi i Devilsi su vlasnici ukupno 11 Stenli kupova. NY Red Buls se već dugo takmiči u MLS ligi, dok je NYC FC novopridošlica, uz Patrika Vieru na klupi.

Glavni grad Vašington ne opravdava autoritet na terenima. Redskinsi su se poslednjeg od tri Superboula domogli pre 26 godina, Vizardsi su jedinu NBA titulu osvojili krajem 70-ih, dok su se još zvali Buletsi. Kapitolsi su za četrdeset i tri godine jednom domogli finala konferencije. Nejšnalsi su se pridružili trojcu 2005. usled gašenja Montreal Eksposa. Vrlo neobično je da se neki MLB tim uopšte nastanio u kapitolu, pošto su se Senatorsi jedva održavali, tri puta nicali iz pepela i na kraju morali da se sele u Minesotu i Teksas. Tri divizijske titule u poslednjih pet sezone nagoveštavaju možda bolje dane po bejzbol u Vašingtonu. 

 

Izgleda da u D.C.-ju najbolje ide sportovima na travi. Fudbalski klub D.C. United uvažava najveći ugled u svojoj ligi u odnosu na ostale sugrađanske franšize. Smatraju se prvom dinastijom u kratkoj istoriji MLS-a, četiri titule prvenstva i tri US kupa su prikupljena. Trijumf u finalu CONCACAF Lige šampione 1998. je najveći uspeh američkog klupskog fudbala.

 

Filadejlfija i Boston su istorijski centri SAD, još od vremena kolonija. ,,Bostonskom čajankom” je pokrenut rat za nezavisnost, donošenjem Deklaracije o nezavisnosti u Filadelfiji je završen. Veći je značaj po formiranje nacionalnog identiteta Amerikanaca i od Vašingtona i od Njujorka.

Za 1,5 miliona stanovnika, Filadelfija ima vrlo uspešnu sportsku scenu. Niko ne štrči, ali nije da nemaju čime da se pohvale. Seventisiksersi, Flajersi i Filisi su jednaki sa po dve titule (najskorija: Svetska serija Filisa 2008), Iglsi su na jednoj više.

Sport u Bostonu se može opisati rečju – dinastija. U Njujorku se zna hijerarhija, u Bostonu se klubovi bore za popularnost. Uvek neko pruža vrhunske rezultate. Zato su Bostonci najponosnija, sportski najobrazovanija publika, koja zna da ceni trud, izgaranje i ima isključivo visoke kriterijume. Ili titula ili ništa. Nije ni čudo s obzirom na uspehe.

Seltiksi su najtrofejniji NBA klub sa 17 titula, 8 vezanih tokom 60-ih, što verovatno nikad neće biti oboreno. Uz Nikse su jedini NBA tim koji je tu od osnivanja i nikad nije menjao ni grad ni ime. Finalni susreti sa L.A. Lejkersima su u različitim erama pomagale rastu ili povratku popularnosti NBA lige. Šta reći o Nju Igland Petriostima? Najveća NFL dinastija. Od početka 21. veka, dolaska Bila Beličika na klupu i Tom Brejdija na mesto startnog kvoterbeka, osvojili su pet titula. Pre toga su Petriotsi igrali tek dva finala. Skor od 16-0 u regularnoj sezoni je zlatnim slovima upisan u istoriju. Dok god Brejdi može da stoji, pruža se šansa za još pehara. Vlasnik Petsa Robert Kraft takođe je i vlasnik FK Nju Igland Revolušn, koji sem jednog US kupa i pet izgubljenih finala MLS kupa nema većih rezultata.

Neizbežni su i Red Soksi. Uspeli su 2004. da se trgnu iz sna dugog osamdeset i šest godina i opet postanu relevantni. Doprineli su trofejnim nizovima bostonskih franšiza tokom 2000-ih, sa tri Svetske serije: 2004, 2007. i 2013. godine. Te tri su pridodane onim pet, osvojenim dok su još postojala Rusko, Tursko i Austrougrasko carstvo. U hokeju se prate Bruinsi, član kluba šest timova prvog talasa proširenja NHL-a sa Kanade na SAD. Šest Stenli kupova su u vitrinama, 2011. poslednji.

Za kraj puta po Atlantskoj obali idemo skroz na jug. Majami, Florida. Sunce, palme, plaže, more, zabava. Majami zna da luduje. Blago onom ko postane šampion – proslaviće ga bolje nego u bilo kom gradu.

Najtrofejnija ekipa su Majami Hit, tri NBA prstena u poslendjih 11 godina. Era Dvejna Vejda, dolazak Lebrona Džejmsa i četiri uzastopna finala skrenula su pažnju da postoji i košarkaški tim na Južnoj obali. Do tad su glavni bili Dolfinsi. Do pojave Vejda, Den Marino je važio za najveću sportsku zvezdu iz Majamija. Nažalost, duga karijera jednog od najvećih kvoterbekova u istoriji se završila bez podizanja pehara. Dve vezane titule iz 1972. i 1973. i skupljaju prašinu, nikako da im se nova pridruži. Petriotsi iz 2007. su jurili rekord savršene sezone bez poraza Dolfinsa iz ’72, ali su stali na poslednjem koraku. Delfini su još uvek jedinstveni u istoriji NFL-a u tom poduhvatu.

MLB franšiza Marlinsa su se domogli dve Svetske serije na teži način. Kroz ,,wild card” su se domogli finala 1997. i 2003, oba puta su bili autsajderi, ali su se domogli vrha. Jedino su hokejaši Pantersa bez titule. A i realno, kome je još do leda u Majamiju?

 

 

Leave a Comment