Kvoterbek- dar ili kletva ?


Ono što je centralni vezni u fudbalu, plejmejker u košarci, dizač u odbojci, to je kvoterbek u američkom fudbalu.  Igrač sa kojim počinje svaki napad i čije odluke imaju presudan uticaj na tok utakmice, čak i veći uticaj od nekih gorenavedenih pozicija. Jedini je akter na terenu koji sme da usmeri loptu u napred, za razliku od ragbija gde lopta može da se dodaje isključivo unazad. Ta privilegija je u stvari ,,medveđa usluga“, jer mu se pridodaje i veliki osećaj odgovornosti.  Na njemu je da odluči na koji način će se osvajati parče po parče terena od 120×54 jarda ( 110×50 metara).

Toliko je važan da čak ima i svoju ,,ličnu gardu“ tj. šestoricu igrača ofanzivne linije, koji blokiraju nalete odbrane. Upravo u njegovom liku postoji veza između onoga što američki fudbal čini najpopularnijim sportom u SAD: grubosti, sirovosti, kolektiviteta teškaša iz ofanzivne linije i individualnih atletskih bravura trkača i hvatača. Njemu se ne traži da podigne 200 kg iz benča ili da trči 100m za 10 s, njegovo glavno oružje je mozak. Zadatak mu je samo da pogodi slobodnog igrača.

QUARTERBACK

Lako zvuči, zar ne? Bilo bi ukoliko iz napada u napad ne opsedaju i ne jurišaju na vas razjareni i ,,krvi žedni“ grmalji odbrane, sa ciljem da vas obore na zemlju sa svojih 120 kg minimum bez dodatne opreme. Pri takvom pritisku vrhunski kvoterbekovi izbacuju loptu revolveraškom brzinom  u vazduh. Izbačaj lopte iz ruke iznosi 132 km/h. Lopta u svom  letu ima moć da pokupi sve uzdahe što publike na stadionu, što gledalaca. Ukoliko je uhvaćena nastaje oduševljenje, a u suprotnom nezadovoljstvo. Bil Volš, čuveni trener i trostruki osvajač ,,Super Bowl“-a, izjavio je: ,,Kada bacite loptu u vazduh, tri stvari mogu da se dese i dve od njih su loše: presečena lopta ili nekompletiran pas, ali pas u napred jeste i uvek će biti najsmrtonosnije oružje. Najspektakularniji momenti u istoriji američkog fudbala se dogode kada kvoterbek pošalje loptu u vazduh.

joe-flacco-nfl-baltimore-ravens-denver-broncos1-850x560

Čist primer ove tvrdnje jeste prošli ,,Super Bowl“ i duel Sijetl Sihoksa i Nju Igland Petriotsa. Nakon fenomenalnog preokreta Petriotsa, vođenih Tomom Brejdijem, sa 24-14 na 24-28, Sihoksi su imali poslednji napad. Rasel Vilson, kvoterbek Sijetla na minut do kraja baca loptu sa sredine terena na 5 jardi. Nakon još jednog napada, delio ih je samo 1 jard od odbrane titule. Zdrav razum kaže da se u toj situaciji ide na probijanje trkača, Maršona ,,Zveri“ Linča. Međutim, Vilson baca loptu po sredini, a korner-bek Petriotsa Malkolm Batler seče loptu i postaje junak. Eto koliko pas može biti mač sa dve oštrice. Tom Brejdi završava duel kao lider jednog od najvećih preokreta u ,,Super Bowl“ eri i sa četvrtom titulom u prebogatoj karijeri, a na Vilsona je upire prstom kao krivca i počinioca jednog od najnejasnijih i najzačuđujućih poteza ikada.

U nemogućim uslovima pljuskova, blata, snežnih oluja, u momentima odlučivanja utakmice treba ostati pribran, koncentrisan, hrabar i poslati pravovremenu, preciznu loptu onome koga jedva vidiš. Treba proceniti položaj, kretanje i brzinu hvatača, kao i tip odbrane na njemu. U nekim slučajevima se prosto uzdaju u Božju pomoć i tada dolazi do ovakvih ,,Hail Mary“ poteza:

 

 

Od 1957. NFL dodeljuje nagradu za MVP-a sezone. U tom razdoblju su čak 26 kvoterbekova uzeli 35 zvanja. Posle njih slede trkači sa tek 18. Nacionalna liga profesionalnog američkog fudbala postoji još od ’20-ih i pamti bezbroj velemajstora, generala na terenu. Sve je krenulo sa Semom Bouom, da bi se nastavilo sa klasicima Otom Grejemom, Normanom Van Broklinom, Džonijem Unitasom, Rodžerom Stobahom, Frenom Trankentonom, Terijem Bredšom.  Moderna era kreće ’80-ih sa, po mnogima najboljim svih vremena, Džoom Montanom, Denom Marinom, Džonom Elvejem. ’90-e i 2000-e su u znaku Breta Favra, Kurta Vornera, ,,Big“ Bena Rotlisbergera, hodajućih ikona Pejtona Meninga i Toma Brejdija, koji su svojim rivalstvom podigli i još dižu nove standarde za nove generacije. Danas je glavna faca Grin Bejev Eron Rodžers,  tu su i Dru Briz, Endru Lak, Toni Romo, Filip Rivers, Ilaj Menning. Novu generaciju kvoterbekova koju čine Kolin Kapernik, Rasel Vilson, Kem Njuton krase izraženije trkačke i atletske sposobnosti od dodavačkih veština.

16485304-mmmain

U ekipama sa igračima poreklom iz geta, sa farmi, alkoholičarima, egocentricima, kvoterbekova je poslednja. Njegova pojava je oličenje individualnog uspeha kroz težak rad, ukratko oličenje ,,američkog sna“.

 

M.K.

Leave a Comment