NFL Plej of- Prednost domaćeg terena? Ne baš


Ovogodišnja ,,wild card” runda NFL-a ostaće upamćena kao prva u kojoj su sve 4 pobede ostvarili gosti. U prvom koraku na putu do 50. ,,Super Bowl”-a bilo je ubedljivih pobeda, titanski čvrstih odbrana, hladnoće, grešaka, povrataka, promašaja za pamćenje…

Kanzas siti Čifs (11-5) – Hjuston Teksans (9-7): 30-0

Prva utakmica AFC konferencije, odigrana u Teksasu, bila je duel timova sa odbranom kao zaštitnim znakom. Očekivala se tvrda i teška utakmica, ali su se ,,Poglavice” pobrinule da to tako ne bude. Hjuston je pregažen. Kvoterbek Hjustona, Brajan Hojer bio je lak plen, bacivši solidnih 136 jardi sa odnosom uspešnih pasova 15/34, ali i čak 4 presečene lopte. Generalno je ta pozicija bila rak rana ove ekipe tokom sezone, jer su na mestu startnog kvoterbeka izmenjali četiri igrača.

ryan-griffin_1n05huwi4nto1gu0kl81j8q1y

Propast je mogla da se nasluti nakon prvog kontakta sa loptom nakon početnog ispucavanja koje je Najl Dejvis pretvorio u tačdaun. Pored onakve odbrane, napad je bio čista formalnost. Ni svemogući Džej Džej Vat nije pomogao. Aleks Smit je bacio 190 jardi sa jednim tačdaunom ka Krisu Konliju, a glavna meta mu je bio Trevis Kelsi sa 8 hvatanja i 128 jardi. Kad se na to doda tačdaun raning beka Spensera Vera i tri pogođena šuta Kaira Santosa, može se reći da lepše nije moglo.

Ovo je prva plej of pobeda Kanzas sitija još od 16. januara 1994. i 11 pobeda u nizu. U fantastičnoj su formi te ne bi valjalo da ih sledeći rivali, branioci titule, Nju Ingland Petriotsi potcene.

 

Sinsinati Benglas (12-4) – Pitsburg Stilers (10-6): 16-18

Susret rivala iz iste divizije-AFC Sever. Pitsburg sa najeksplozivnijim napadom u ligi, predvođen tandemom Rotlesberger-Braun i Sinsinati bez glavnog kvoterbeka, ,,All-Pro” igrača, Endija Daltona, ali sa vrlo potentnim i talentovanim napadom. Prvo poluvreme je prošlo u opipavanju snaga u kom su gosti atipično forsirali igru trčanjem preko Todmana (11 nošenja, 65 jardi) i Tusejnta (17 nošenja, 58 jardi). Stilersi sa dva pogođentyler-eifert_fsudjxrajgvm1fkoxkfmzixsta šuta otišli na veliki odmor. U trećoj četvritini se raspucao ,,Big” Ben Rotlisberger i doneo prvi tačdaun na utakmici (15:0), nakon nerealnog hvatanja Martavisa Brajanta. Taman kada se sve činilo idealnim po Stilerse-maler! Na 25 sekundi do kraja deonice, Rotlisbeger biva sekovan i povređen. Domaćini to koriste i preokreću rezultat sa 15:0 na 16:15 koji kulminiše tačdaun hvatanjem Ej Džej Grina na minut do kraja. Međutim, Rotlisberger se povređen kao pravi lider i šampion, vratio za poslednji posed i doveo svoj tim do dovoljne razdaljine od 35 jardi za sigurno pogođen šut i pobedu od 18:16.

 

,,Big” Ben je na ovoj utakmici bacao 18/31 kompletiranih pasova za 229 jardi i 1 tačdaun, najčešeće za, po mnogima najboljeg wide-recievera, Antonija Brauna (7 hvatanja, 119 jardi), Martavis Brajant je uhvatio 5 lopti za 29 jardi i jedan neverovatan tačdaun.

Kvoterbek Bengalsa, Ej Džej MekKeron, bez ozbiljnog plej of iskustva je bacao 212 jardi uz jedan tačdaun i presečenu loptu, ali je i 3 puta sekovan i načinio 3 fambla. Lista raspoloženih meta je bila poduža: Ej Džej Grin (5 hv., 71 jard, TD), Tajler Ejfert (5 hv., 58 jardi), Marvis Džouns (4 hv., 32 jarda), Džeremi Hil (3 hv., 27 jardi; 12 nošenja, 50 jardi, TD), Djovani Bernard (6 n. 28 jardi).

Sledeći rival potencijalnom učesniku finala jeste ekipa sa vrha AFC konferencije, Denver Bronkosi (12-4) Pejtona Meninga sa jednom od najčvršćih odbrana u NFL-u i najbolje protiv igre pasom (199.6 jardi). Biće to duel starih znalaca Bena i Pejtona kao i ekipa koje predstavljaju potpunu suprotnost jedna drugoj.

 

Minesota Vajkings (11:5)- Sijetl Sihoks (10-6); 9-10

cold-fans_1bm8aoz346k9k11dji8nrfx9c2

Najneizvesnija i najinteresantnija utakmica. Meč koji se nekoliko nedelja u napred najavljivao kao jedan od najhladnijih mečeva ikad. Prognoziralo se čak -20 stepeni! Pri takvom vremenu nema mnogo prostora za lepršavost, svako jače rušenje je opasno po zdravlje. Očekivao se duel najboljih raning bekova, Minesotinog Adriana Pitersona i Sijetlovog Maršona Linča, ali Linč nije nastupio zbog povrede. Tokom prvog poluvremena, odbrane su vrhunski funkcionisale, Minesotina naročito. Napad prvaka NFC Severa je tekao najčešće preko silovitog Pitersona, ali ako neko zna da igra protiv njega to je ,,Legion of boom” odbrana Sijetla. Igrač koji prosečno prelazi 4.9 jardi po nošenju, 93 po utakmici, sveden je na 45 jardi za jedva 2 jarda po nošenju. Napad nije išao ni jednima ni drugima. Minesota je sa minimalnim rezlutatom otišla na poluvreme- 3:0. U nastavku utakmice, kvoterbek Sijetla Rasel Vilson (13/26, 142 jarda, TD, INT) je postao raspoloženiji kao i wide reciver Dag Boldvin sa jednorukim ,,a-la-Odel Bekam” hvatanjem i Sihoksi su počeli da ulaze u ritam. Problem je što je Minesota tad povela sa 9:0. Potez utakmice izveo je Rasel Vilson početkom poslednje deonice.

images

Nakon izvođenja ispala mu je lopta na 55 jardi, vratio se da je pokupi, bežao od odbrane i bacio pas preko 27 jardi za Tajlera Loketa, koji je osvojio dodatnih 23 jarda i doveo goste pred red zonu. Usledio je pas Vilsona ka Boldvinu za, ispostaviće se, jedini tačdaun. Kasnije je šuter Stiven Hauška doveo Sihokse u vođstvo od 10:9, ali još ništa nije bilo gotovo.

Poslednji posed Minesote. Domaći teren. Prilika za pobedu nad prošlogodišnjim finalistom i senzaciju.  Šuter Bler Volš,  jedini poenter u redovima domaćina sa 3/3 precizna šuta na 23 sekunde i 27 jardi do kraja drži sve u svojim rukama. PROMAŠUJE! 

Mnogo sreće je bilo uz prošlogodišnje finaliste, videćemo da li će im ona biti naklonjena u duelu protiv ekipe broj jedan ove sezone, fantastičnih Karolina Pantersa (15-1) i najozbiljnijeg MVP kandidata ,,Super” Kema Njutona. Za ovaj meč bi mnogi rekli da je finale pre finala.

 

Vašington Redskins (9-5)- Grin Bej Pekers (10-6): 18-35

Za kraj runde, susret u glavnom gradu. Pun FedEx stadion je pratio svoj tim protiv najtrofejnijeg kluba od kada se igra ovaj sport na tlu SAD. Domaćini su sjajno startovali, vodivši sa 11:0 u prvoj četvrtini, ali je onda loptu u ruke uzeo Eron Rodžers. Kvoterbeku Pekersa i još uvek aktuelnom MVP-u lige je bila dovoljna jedna četvrtina da preokrene rezultat na 17:11 i zadovoljan ode na poluvremensku pauzu. Čak i kada se Vašington vratio sa 18:17, stekao se utisak kao da Grin Bej i dalje drži stvari pod kontrolom. Tokom drugog poluvremena su prednjačili odlični raning bekovi Grin Beja Edi Lejsi i Džejms Starks i tačdaunima odredili pobednika.

12539897_1174871585876155_2031761861_n

Eron Rodžers je odigrao vrlo dobru utakmicu (21/36, 210 jardi, 2 TD), pogađajući najčešće Džejmsa Džounsa  (7 hv., 81 jard), Davantea Adamsa (4 hv., 46 jardi, TD) i Rendela Koba (3 hv., 38 jardi, TD). Mogao je on i bolje, ali nije bilo potrebno protiv sjajnih Starksa (12 noš., 53 jarda, TD) i Lejsija (12 noš., 63 jarda, TD). Redskinsi su zaista bili nemoćni. Grin Beju sledi utakmica u polufinalu NFC konfrenecije sa Arizona Kardinalsima (13-3), drugoplasiranom ekipom na tabeli i jednim od najkompletnijih sastava lige.

Ovi mečevi su tek zagrevanje, divizijska runda koja nam sledi ovog vikenda će doneti tek ono pravo. Timovi sa vrha konferencija se vraćaju posle privilegovane nedelje pauze, prepuni elana, prostudiranih akcija protivnika pred svoju publiku, ali kao što smo uvideli, sa ovakvim protivnicima nema sigurnog favorita.

 

Leave a Comment