Odbranom do vrha- Denver Bronkosi pobednici 50. Superboula!


Denver Bronkosi su novi šampioni NFL-a, savladavši Karolina Panterse sa 24-10 u jubilarnom 50. Superboulu. Titanijumska odbrana je bila poput kriptonita za MVP-a ,,SuperKema” Njutona i donela drugu titulu Pejtonu Meningu u , kako se naslućuje, poslednjoj utakmici u njegovoj velikoj karijeri. Lajnbeker Von Miler je proglašen za Superboul MVP-a, zbog postignuta 2,5 seka i dva isforsirana fambla.

Treći put su Bronkosi na tronu, dok su Pantersi neslavno završili epohalnu sezonu sa samo jednim porazom pre ovog duela.
Screenshot_2

Puno istorije i emocija je bilo u Santa Klari. Duel je bio najavljen kao duel prošlosti i budućnosti, iskustva i mladosti, Pejtona Meninga i Kema Njutona, ali se sve pretvorilo u duel moćnih odbrana.

Prvi tačdaun je upravo postigla odbrana Bronkosa , nakon sekovanja Njutona na 5 jardi od svoje end zone, gde se Malik Džekson najbolje snašao i pokupio loptu. Uz dva pogotka šutera Stivena MekManusa, Denver je postigao 13 poena, a Karolina se upisala preko Džonatana Stjuarta koji je u stilu Džefa Hardija ,,Labudovim letom” postigao tačdaun. Rezultat pred veliku pauzu iznosio je 13-7 za Denver.

Šou na poluvremenu je poseban događaj u Superboul utakmici. Bend Koldplej je izvodio svoje najveće hitove uz gostujuća pojavljivanja Bruno Marsa i Bijonse. Himnu pre utakmice je izvela Lejdi Gaga.

super-bowl-50-halftime-18-beyonce-bruno-mars-coldplay-2016-billboard-650

 

U nastavku su obe odbrane bile nemilosrdne prema oba kvoterbeka. Umesto tačdauna, najinteresantniji momenti su bili sekovi, presečene i izgubljene lopte. U trećoj deonici je viđen tek jedan pogođen šut Denvera. Karolina je uspela da smanji na 16-10 i na 4 minuta do kraja imala napad za preokret. Upravo tada je najbolja odbrana lige pokazala pravu snagu. Von Miler izbija loptu iz ruku Njutonu, a Ti Džej Vord kupi ispalu loptu na 4 jarda do pobede. Napad Bronkosa ovu šansu koristi u potpunosti preko prodora Si Džej Andersona i uspešnog pretvaranja za 2 poena. To je bilo to.

160207223052-35-super-bowl-2016-super-169

Uprkos pompeznim najavama, oba startna kvoterbeka nisu prikazali ništa dosledno finalu. Mening je bacio 141 jard, uz jedan tačdaun, presečenu i dve izgubljene lopte, dok je Njuton bio nešto bolji, bacivši 265 jardi, 18/41 kompletiranih paseva, bez tačdauna i isti broj izgubljenih i presečenih lopti.

Interesantno, Superboul MVP Von Miler je draftovan kao drugi pik drafta 2011., a prvi pik tada je bio njegov glavni protivnik na ovom meču- Kem Njuton.

Sujeverno biranje belih dresova se isposavilo korisnim po šampione, jer su u narandžastim i plavim redovno gubili finala.

Pejton Mening je postao jedini startni kvoterbek u istoriji koji je sa dva različita kluba podigao ,,Vins Lombardi” trofej. Priča se da je u svlačionisi pred utakmicu u suzama saopštio timu da je ovo njegova poslednja utakmica, ali je nakon iste izjavio da neće donositi preemotivne odluke i da će dobro razmisliti.

 

Leave a Comment