Da li će Jokić izboriti plej-of ?


Nikola Jokić ima priliku da u tek drugoj sezoni bude predvodnik plej-of tima i  kruniše senzacionalnu sezonu. Veliki upseh i za Džokera i za mlad tim Nagetsa.

Kako se približavamo kraju, svaka pobeda je zlata vredna. Ona ubedljiva protiv Kavalirsa naročito, što za bolji skor, što za samopouzdanje. Negativan skor od 34-37 ne garantuje borbu za neko više mesto, pošto je sedmoplasirani Memfis na 40-31. Ostaje samo  da se izdrži glavom iznad plej-of površine.

Opasnost od davljenja je vidljiva. Blejzersi prete da ih odvuku u dubine draft timova, a ni raspored im ne ide u prilog. Iza njih su dva uzastopna tesna tesna poraza od Roketsa i trijumf nad Kavsima. Slede tri duela sa Pelikansima Kazinsa i Dejvisa, Tanderi dva puta, gostovanja Indijani i Hjustonu, te i direktan duel sa Blejzersima. Sa Majamijem i Šarlotom će biti borbe, sigurni favoriti su samo protiv Dalasa. Uključujući sinoćnu pobedu, potrebno je još pet u narednih 11 da bi imali bar preko 50% šanse za zadržavanje osmog mesta. Dobra stvar je oporavak Vilsona Čendlera i Danila Galinarija, tako da će Denver finiširati u punom sastavu.

Koliko se Denver tu pita, pita se i Portland. Ekipa iz Oregona ima najlakši raspored u konferenciji (48% prosečan procenat pobeda narednih protivnika). Od ozbiljnijih ekipa sastaju se sa Sparsima, Hjustonom i dva puta sa Jutom. Ta činjenica je glavni razlog zbog kog im sajt PlayoffStatus.com  procenjuje veće izglede za ugrabljivanje poslednjeg plej-of mesta. Iako kaskaju za Denverom 1,5 pobedu, šanse su 59% za prelazak.

Ono što im takođe godi jeste uspon forme. Jusuf Nurkić je stigao kao dar sa neba. Rešio se Jokićeve senke, pronašao novu sredinu gde se fenomenalno snašao. Od dolaska u Blejzerse beleži 14,5 poena, 9,7 skokova, 3,7 asistencija, 2,2 blokade, 1,3 ukradene lopte! Daje čvrstinu u odbrani i dubinu u napadu bekovski orijentisanom timu. Demijan Lilard igra na nivou kakvom ga svi znamo i želimo. Posle All Star pauze Portland je zabeležio devet pobeda i pet poraza (7-3 u poslednjih deset), dok je Lilard značajno pojačao nivo igre. Ubacuje 31,2 poena prosečno, uz 49% iz igre i 44% za tri. Izgleda da mu je proradio inat i želja za dokazivanjem.

Prate se u stopu. Nijedan tim nema minimalan broj pobeda u nizu koji bi mu zagarantovao plej-of poziciju. Svaka utakmica će biti na sve ili ništa.

Ostatak Zapada nije ni blizu ugrožavanja osmog mesta. Pelikansi su nezgodan protivnik samo zahvaljujući sposobnostima Kazinsa i Dejvisa, ali očekivanja furiozne serija do gornjeg dela tabele su brzo pala u vodu. Potrebno je tu više uigravanja. Tom Tibodo nije postigao nagli napredak sa Minesotom. Maveriksi su imali nadu, ali ovo prosto nije njihova godina. Formira se novi tim sa novim licima: Harisonom Barnsom, Setom Karijem, Jogijem Ferelom. Dirk je rutinski odradio ovu sezonu, upisao se u klub 30.000 poena.

 

Za pet dana odigraće se utakmica Denver-Portland. Duel Jokića i Nurkića. Majka Melouna i Terija Stotsa. Odigrali su tri meča tokom sezone (2-1 za Portland), četvrti će biti odlučujući.

Leave a Comment