фебруар 24, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

ElevenEs gradi gigafabriku baterija u blizini Litvanije, Srbije…

(MENAFN– Caribbean News Global) Subodica, Srbija – Do 2030. Evropi će biti potrebno 14 puta više baterija nego što ih proizvodi danas. Ovo je zbog rasta tržišta električnih pogona i uštede energije, koje zahteva baterije za stabilizaciju elektroenergetskih sistema, posebno imajući u vidu sve veći udeo obnovljive energije. Stoga, litijum-gvožđe-fosfatne (LFP) baterije kombinuju prednosti dugovečnosti, pristupačnosti i bezbednosti, dobijajući sve snažniju poziciju na brzorastućem tržištu baterija.

Industrijski spin-off ElevenEs, multinacionalne All-Pack grupe koja je specijalizovana za preradu aluminijuma i koja posluje na tržištu ambalaže više od 25 godina, razvila je sopstvenu tehnologiju za proizvodnju visoko stabilnih i efikasnih litijum-gvožđe-fosfatnih baterija. . Kompanija, koja se bavi istraživanjem i razvojem LFP litijum-jonskih baterija od oktobra 2019. godine, nedavno je otvorila napredni istraživačko-razvojni centar u Subotici, u Srbiji, gde zapošljava tim međunarodnih inženjera i naučnika.

„LFP ćelije su više nego dvostruko izdržljivije od konkurentskih hemikalija, mogu se puniti do 6.000 puta, brzo se pune, ponovo pune do 100 posto kao najsavremenije i praktično se ne zapale u električnim vozilima. Osim toga, njihova cena je danas znatno niža u Kini. To je veoma popularan izbor i još uvek je svetski lider u tehnologiji baterija“, kaže Nemanja Mikać, osnivač i izvršni direktor ElevenEs.

Strateško partnerstvo za Gigafabriku

ElevenEs je sada potpisao ugovore sa EIT InnoEnergy, koji Pitchbook rangira kao najaktivnijeg investitora održive energije na svetu, i poznat je kao prvi investitor u švedski Northwolt (nedavno zatvoren finansijski krug od 2,75 milijardi dolara) i druge uspešne napore gigafabrika baterija. Vergor (zatvoren u krugu osnivanja od 100 miliona dolara i stekao strateško partnerstvo sa Renoom u julu 2021.). Kompanije su najavile strateško partnerstvo za izgradnju prve gigafabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi.

READ  СИМЕСТ отвара канцеларију у Београду - подршка и вођење италијанских компанија у иновацијама - Српски монитор

Do 2023. fabrika ElevenEs će moći da proizvodi LFP ćelije sa ukupnim godišnjim kapacitetom od 300 MWh. Izgradnja elektrane od 8 GWh, koja će raditi na 100 odsto obnovljive energije u Subodici (Srbija), počeće 2024. godine. Zatim će biti proširen na kapacitet od 16 GWh – dovoljno da stane više od 300.000 električnih vozila (BEV) sa baterijama svake godine. Kompanija kaže da mora da zaposli do 2.000 zaposlenih. Još jedna velika prednost je to što se objekat nalazi veoma blizu doline Jatar, najvećeg evropskog nalazišta litijuma.

„LFP baterije su sledeća velika stvar u okruženju baterija. Dok baterije zasnovane na niklu rade bolje od LFP u pogledu gustine energije, LFP je odličan izbor u smislu cene, bezbednosti i dugovečnosti za automobile, što ga čini savršenim izborom za industrijske, ESS i City EV (za kratki domet). Setovi.) aplikacije“, kaže Žak Miler, izvršni direktor EIT InnoEnergy Central Europe.

„Radimo sa ElevenEs poslednjih godinu i po. Najveće iznenađenje za nas je to što 70 odsto procesa pakovanja aluminijuma dolazi od njihove matične kompanije, Al Pack Group, koja može lako da pređe na proizvodnju ćelija. treba ih pustiti da napreduju mnogo brže od toga. Veoma smo srećni što ćemo zajedno krenuti na to putovanje.

MENAFN28102021000232011072ID1103067589

Pravna izjava: MENAFN pruža informacije „kao što jesu“ bez ikakve garancije bilo koje vrste. Ne prihvatamo nikakvu odgovornost ili odgovornost za tačnost, sadržaj, slike, video zapise, licence, potpunost, legitimnost ili autentičnost informacija sadržanih u ovom članku. Ako imate bilo kakvih žalbi ili problema sa autorskim pravima u vezi sa ovim člankom, obratite se gorenavedenom dobavljaču.