јул 16, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Moody’s završava periodični pregled tri srpska grada

Moody’s završava periodični pregled tri srpska grada

Beograd (Srbija), 3. novembar (Pregled vesti) – Moody’s Investors Service izveštava da je periodično pregledao procene gradova Beograda, Novog Čada i Voljeva u Srbiji.

Revizija je obavljena kroz pregled portfolija, u kojem je kompanija ponovo procenila validnost rejtinga u kontekstu poređenja relevantnih primarnih mehanizama, nedavnih dešavanja i finansijskog i operativnog profila sa sličnim vrednim kolegama, navodi se u saopštenju Moody’sa. У уторак.

Kreditni profil Beograda Ba2 odražava njegovo snažno finansijsko upravljanje, što rezultira rekordno niskim dugom uz solidne finansijske performanse i niske kreditne zahteve. To je glavni grad Beograda i najveći ekonomski centar zemlje, koji čini oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije, saopštio je Mudis.

„Istovremeno, rejting uzima u obzir visoke investicione zahteve grada, koji su povezani sa pritiskom njegovog javnog prevoznika. Postoje velike šanse za izvanrednu podršku“, saopštio je Moody’s.

Novosadski Ba2 odražava njegov snažan operativni učinak u proteklih pet godina sa prosečnim operativnim saldom od 19% (GOB) na poslovni prihod. Kreditni profil Novog Sada je podržan opadajućim i niskim obimom kredita i velikim novčanim tokovima, koji pokrivaju skoro 2x neizmirenog duga grada i smanjuju njegovu proizvodnju u stranoj valuti.

„Bonitetni rejting Novog Sada uzima u obzir i ključnu ulogu grada u nacionalnoj ekonomiji kao drugog po veličini grada u zemlji.

Kreditni profil Valjeva Ba3 odražava njegovo dosledno razborito upravljanje budžetom, o čemu svedoče dobre operativne marže grada. Kreditni profil Voljeva je ograničen visokim infrastrukturnim zahtevima, što može da izvrši umereni pritisak na gradske finansije i ograničenu kontrolu potrošnje u sadašnjem rastućem okviru.

READ  Миомир Кекмановић постао је најбољи играч Србије у 2022