јун 16, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Srbija bi trebalo da pokrene domaće letove 2022. godine

Novi grantovi stupaju na snagu 1. januara 2022. i trajaće do 31. decembra 2023. godine. Vlada Srbije raspisaće međunarodni tender za izbor nosača ili posade zainteresovanih za održavanje aviona. Uslovi tendera još nisu opisani. Prethodni ugovor države o subvencionisanju aviona Niš i Kraljevo stupio je na snagu 2019. godine i dodeljen je Er Srbiji. Prema prethodnom sporazumu, Vlada je finansirala usluge od Niša do Baden Badena, Bolonje, Hana, Fridrihshafena, Geteborga, Hanovera, Ljubljane, Nirnberga, Rima, Salcburga i Tivta, kao i od Kraljeva do Beča i Soluna. Međutim, većina ruta je obustavljena zbog infekcije virusom korona, od kojih većina nije naknadno oporavljena. Er Srbija trenutno ima dva nedeljna leta od Niša do Hana, kao i dva nedeljna leta od Kraljeva do Beča zakazana za 30. decembar.

Vlada Srbije je definisala rute javnog prevoza kao kvalifikovane za subvencije jer nisu komercijalno isplative, prevoze manje od 100.000 putnika godišnje ili nisu adekvatno opsluživane na drugim vidovima prevoza. Svrha grantova je stimulisanje putovanja, turizma, poslovnih veza i unapređenje lokalne ekonomije. Letovi Er Srbije za Niš i Kraljevo prodaju se po niskim cenama. Putnici na ovim uslugama neće moći da skupljaju milje kroz program lojalnosti avio-kompanije, a karte za poslovnu klasu se neće prodavati. Očekuje se da će vrednost posla biti oko ,5 8,5 miliona godišnje.