јун 15, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Kina i Srbija pozdravljaju „čelično prijateljstvo“ usred sve većih veza

BEOGRAD, Srbija (AP) – Usred strahovanja da Peking želi da ostvari svoj politički uticaj velikim ulaganjem na Balkan, srpski zvaničnici pohvalili su njihovo „čelično prijateljstvo” sa Kinom tokom razgovora sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u četvrtak. Taj deo Evrope.

Kandidat za članstvo u EU Srbija i Kina su poslednjih godina ubrzano intenzivirali ekonomske i političke veze, pri čemu su kineske kompanije preuzele glavne srpske fabrike bakra i čelika za izgradnju puteva, fabrika i železnica.

Kineske državne banke pozajmile su milijarde dolara Balkanu za građevinske projekte koje vode kineski radnici.

Kina, koja Srbiju vidi kao ključnu ulaznu tačku u Evropu za njenu ekonomsku i političku inicijativu pojas i put, izvozi dronove i drugu vojnu opremu u Srbiju, kao i pojačava saradnju policije i državne bezbednosti.

Procenjuje se da je Kina od 2005. do 2019. godine u Srbiju uložila oko 10 milijardi dolara.

„U političkoj areni nemamo očiglednih problema“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vušić Vangu na početku njihovog sastanka u Beogradu. „Imamo dobru saradnju između naših zemalja i želimo da je podignemo na viši nivo ako je to moguće.

Naše prijateljstvo je iskreno i veliko, pa nije iznenađenje što ga zovemo „čelik“, rekao je Vučić i dodao da se ekonomska saradnja u poslednjih pet godina utrostručila.

Kina je kupila jedinu čeličanu u Srbiji 2016. i obe strane su često opisivale svoj odnos kao prijateljski čeličan.

Vang je u četvrtak rekao da je prijateljstvo Kine i male Srbije zasnovano na ravnopravnosti i da je iskreno. „Veoma smo ponosni na rast naše veze“, rekao je on.

Među zapadnim i srpskim opozicionim grupama bilo je kritika da se mnogi građevinski ugovori između Srbije i Kine rade otvoreno bez formalnih tendera ili detalja o troškovima.

READ  Аеродром БЕЛЕКС15 у Србији се затвара упркос добитку

Osim toga, ekološki aktivisti upozoravaju da termoelektrane na ugalj koje u Srbiji rade kineske kompanije ne ispunjavaju međunarodne standarde emisije gasova staklene bašte i da Srbija doprinosi tome da postane jedna od najzagađenijih država u Evropi.

Uprkos tome što je formalno tražio članstvo u EU, popularni predsednik Srbije uspostavio je bliske političke, ekonomske i vojne veze sa Kinom i Rusijom.