март 1, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Litijumska kampanja: Rudarski projekat u Srbiji je prevelik da bi propao

Predsednik Aleksandar Vušić je u junu ove godine, usred sve većeg protivljenja javnosti rudniku litijuma vrednom 2,4 milijarde dolara u zapadnoj Srbiji, predložio mogućnost održavanja referenduma o tom pitanju „da bi se videlo šta narod želi“.

„Glas naroda je glas Boga“, rekao je Vusik, bivši ultranacionalista koji je vodio vladajuću naprednu stranku i pratio novi liberalni ekonomski trend od dolaska na vlast 2012. godine.

Kako potražnja za baterijama za električna vozila nastavlja da raste, anglo-australska rudarska kompanija Rio Tinto planira da počne izgradnju rudnika litijuma „Jader” 2022. godine, obećavajući da će postati najveći proizvođač u Evropi. 10 najboljih proizvođača litijuma u svetu.

Projekat je izazvao značajnu zabrinutost među aktivistima za zaštitu životne sredine i nekim stanovnicima oko predložene lokacije u Lošnici, u zapadnoj Srbiji, koji kažu da će uništiti lokalnu životnu sredinu i potkopati poljoprivredu i gorivo stanovništva.

Procena uticaja na životnu sredinu ili EIA još uvek se sprovodi, a dozvola za početak rada još nije data.

Ali, iako je Vučić obećao da će saslušati ljude, analiza BIRN-a o već preduzetim merama, uloženom novcu i umrežavanju moćnih aktera sugeriše da je, šta god da kaže „glas Božiji“, ovaj posao prevelik da bi propao.

Ima li nekih obećanja i dogovora iza zatvorenih vrata? Тешко је рећи. Ali iskustvo Srbije pokazuje da strane investitore i dalje štiti i podržava vlada“, rekao je Sladko Minić, član odbora Transparensi internešenela, ogranka Monitoring grupe Transparensi internešenela.

READ  Србија је победила САД и пласирала се у финале Светског првенства за одбојкашице