април 17, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Srbija koristi fudbal za postizanje geopolitičkih golova u bivšoj Jugoslaviji – EURACTIV.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vušić koristi niz naizgled naivnih sredstava za postizanje svojih političkih ciljeva. EURACTIV Bugarska.

Državni Telekom Srbija je od 2019. godine stekao prava na vrhunske svetske sportske događaje preko svoje podružnice Arena Sport, regionalne televizijske mreže dostupne u svih šest zemalja bivše Jugoslavije.

Telekom Srbija je nedavno plaćao 100 miliona evra po sezoni za utakmice Premijer lige u narednih šest godina. Ovo je osam puta više nego što je ranije platio njegov glavni rival, regionalna mreža Sportskih klubova Ujedinjene grupe.

Takođe su platili takmičenja za UEFA Ligu šampiona, Ligu Evrope, španske, italijanske, francuske prve lige i NBA.

Ali zašto državni emiter Srbije troši stotine miliona evra na prava na sportsko emitovanje?

Nije ekonomski izvodljivo

Marko Milosavljević, profesor Fakulteta društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, kaže da takva investicija ne bi bila ekonomski isplativa na tako malom, relativno lošem tržištu.

„S obzirom na sve faktore, mislim da ne postoje ekonomski razlozi iza posla koji je sklopio Telekom Srbija“, rekao je Milosavljević za EURACTIV.

Naprotiv, on to vidi kao štetan potez za privatnu Junajted grupu, koja emituje važne vladine TV kanale kao što su kablovski operater Serbia Broadband (SBB) N1, Nova S i Newsmax Adria.

Urednik i ekonomista Mijat Lakićević ovo vidi pre svega kao pokušaj da se nezavisni mediji istisnu sa tržišta.

„U želji da odvrate korisnike od gledanja informativnih kanala SBB-a, N1 i Nova S. Vučić to rade godinama, tokom kojih je Telekom Srbija kupio nekoliko manjih kablovskih provajdera i televizijskih stanica, plaćajući znatno više od tržišta“, rekao je Luckyčević za EURACTIV.

On je istakao da Vlada Srbije rado troši državni novac na suzbijanje konkurencije ili slabljenje vodećih nezavisnih televizija.

READ  Бугарски главни тужилац жалио се Бриселу на Србију - ЕУРАЦТИВ.цом

„Telekom Srbija nije korišćen za suzbijanje konkurencije u sektoru zabave; Ne radi se o fudbalu ili TV seriji. Cilj je da građani što više mogu da gledaju nezavisne informativne kanale, da finansijski oslabe te televizije i da ih sprečimo da se šire i ulažu u nove emisije i programe“, rekao je Luckyčević.

A Nedavni izveštaj Balkanska inicijativa za slobodne medije utvrdila je da se Telekom Srbija koristi za „manipulisanje poslovnim tržištem“, „jačanje državne kontrole nad privatnim medijima“ i sticanje uticaja.

Ponudom najpopularnijih sadržaja poput najboljih fudbalskih utakmica na svetu, Telekom Srbija očigledno želi da ulovi korisnike kablovskog SBB provajdera. Kada potpišu isprekidanu liniju sa Telekomom Srbija, biće izloženi nekritičkim vestima, a istovremeno zaštićeni od političkih i korupcionaških skandala.

Nežno hvatanje snage

Milosavljević smatra da je ova investicija način da se Telekom Srbija afirmiše kao značajan igrač u regionu i poveća meku moć Srbije.

„Sticanjem prava na Premijer ligu Telekom Srbija stiče uticaj u celom regionu, jer telekom operateri, na primer u Hrvatskoj i Sloveniji, moraju da pregovaraju sa kompanijom šest godina ako žele da zadrže Premijer ligu u svojim paketima. у блиској будућности.“

Milosavljević je rekao da bi oštra tržišna borba između Telekoma i SBP-a u Srbiji bila moguća iu drugim zemljama u regionu u kojima se nalaze kablovski operateri Junajted grupe.

„Ovo pitanje ima regionalne implikacije. Zbog prijateljstva Vučića i slovenačkog premijera Janeza Janše moguć je dogovor Telekoma Srbije i Telekoma Slovenije, posebno ako se podsetimo da su obe kompanije pod veoma jakom državnom kontrolom“, rekao je on.

Sličan efekat će biti i u Hrvatskoj. U tom smislu, potencijalna ekonomska šteta za Junajted grupu nije samo u Srbiji, već i u drugim zemljama koje imaju kablovske operatere“, rekao je Milosavljević.

READ  Зашто су Србија и Швајцарска ривали? Европске нације сусрећу се у Групи Г на Светском првенству у Катару

Zbog povećanja pregovaračke moći, Telekom Srbija će nastojati da uz Arena Sport kanale kupi i druge programe u paketu.

„Na primer, sada skuplji paket može da uključi kanal Euronews Srbija, njegovog partnera Telekom Srbija. Preko Evronjuza Srbija će ljudi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji moći da ostvare određeni uticaj u regionu“, rekao je Milošević.

U prošlonedeljnom izveštaju o napretku Srbije u pridruživanju EU, Evropska komisija je istakla da „politički i ekonomski uticaj na medije i dalje izaziva zabrinutost“.

[Edited by Alice Taylor/Zoran Radosavljevic]