април 14, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Srbija obećava da će povećati rezerve zlata dok Kina otvara rudnik Điđin

(Blumberg) – Srbija planira da poveća svoje zlatne rezerve sa 37 tona pripremajući se za izazove poput energetske krize koja je potresla Evropu, izjavio je predsednik Aleksandar Vušić.

Vučić je na otvaranju novog rudnika bakra i zlata kompanije Čukaru Peki rekao da može da kupuje zlato po „veoma povoljnim cenama“ od lokalnih jedinica Narodne banke Srbije, kineske Jijin Mining Group.

Prisustvujući događaju, bliski saveznik Voznijacki, guverner Centralne banke Žorkovanka Tbakovič, rekla je da će rezerve dostići 50 tona do avgusta 2022. godine.

„Moramo da nastavimo da kupujemo zlato da bismo ojačali naše rezerve kako bismo se bolje nosili sa rizicima po našu zemlju“, rekao je Vučić u petak. „Ko je mogao da predvidi ovakvu energetsku krizu i sve probleme širom Evrope?

Zijin je kupio RTB Bor, najboljeg srpskog rudara u 2018. godini, i obećao da će uložiti 1,9 milijardi dolara tokom šest godina u kompleks koji uključuje površinske kope, topionicu i novi podzemni rudnik. Taj potez dolazi kada Srbija produbljuje svoje veze sa Kinom, uprkos zabrinutosti EU da balkanska vlada pokušava da se pridruži.

Vušić je rekao da je „izgubio san“ zbog zabrinutosti zbog energetske krize u Evropi. Ranije ovog meseca, Srbija je rekla da bi mogla da ograniči ili zabrani izvoz električne energije kako bi zaštitila svoje potrošače i izbegla nestanke struje.

© 2021 Bloomberg LP

READ  Србија и САД освојиле су Светско првенство ФИБА 3к3 2023