мај 20, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Srpski ElevenEs planira da izgradi fabriku EV baterija vrednu milijardu evra

Beograd (Srbija), 29. oktobar (pogledajte Vesti) – Srpski proizvođač baterija ElevenEs planira da uloži milijardu evra (1,2 milijarde dolara) u izgradnju fabrike za proizvodnju i reciklažu baterija za električna vozila (EV) u Subodici, na severu Srbije. saopštila je Privredna komora Srbije.

Kompanija će uložiti 50.550 miliona u prvu fazu razvoja fabrike, koja će biti završena 2024. godine, rekla je menadžerka razvoja ElenaEs Ana Berović, pozivajući se u četvrtak na Privrednu komoru Srbije.

„Kada bude završena prva linija proizvoda, biće izgrađeno mega postrojenje koje proizvodi 300 MWh godišnje. Posle dve godine proizvodnja će biti proširena na 8 GWh, posle 2028. i kompletna investicija će biti završena. Očekuje se da će 16 GWh godišnje biti biti proizvedeni“, rekao je Berović.

Prošle nedelje, EIT InnoEnergy, evropski početni investitor u čiste tehnologije, rekao je da je investirao u ElevenEs kako bi podržao svoje planove za izgradnju gigafabrike u Subodici.

ElevenEs je razvio sopstvenu tehnologiju za proizvodnju litijum gvožđe-fosfatnih (LFP) baterija za EV i aplikacije za uštedu energije. Preduzeće iz Subotice od oktobra 2019. godine sprovodi istraživanja i unapređenja LFP litijum-jonskih baterija pre otvaranja Laboratorije za istraživanje i razvoj u julu 2021. godine.

Za Srbiju se kaže da je jedno od najvećih nalazišta litijuma na svetu. Rio Tinto, anglo-australska rudarska grupa, obezbedila je 2,4 milijarde dolara projektu Jatar litijum-borata u Srbiji za proizvodnju litijum karbonata, borne kiseline i natrijum sulfata iz minerala jadeita.

($ = 0,8587 evra)

READ  Ер Србија: Регионална консолидација летова није могућа