6 јуна, 2023

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Kina i Srbija pozdravljaju „čelično prijateljstvo“ usred sve većih veza

Usred strahovanja da Peking želi da ostvari svoj politički uticaj u tom delu Evrope velikim ulaganjem na Balkan, srpski zvaničnici su u četvrtak u razgovorima sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem pohvalili njihovo „čelično prijateljstvo” sa Kinom.

Srbija, zemlja kandidat za Evropu, Kina i najbrže kineske kompanije preuzele su najveće srpske fabrike bakra i čelika, puteve, fabrike i železnice, a ekonomski i politički odnosi su se poslednjih godina intenzivirali.

Kineske državne banke pozajmile su milijarde dolara Balkanu za građevinske projekte koje vode kineski radnici.

Uzimajući u obzir ekonomski i politički napredak, Evropa je važna ulazna tačka za Srbiju, izvoz transa i druge vojne opreme u Kinu i Srbiju, kao i povećanje saradnje policije i nacionalne bezbednosti.

Procenjuje se da je Kina od 2005. do 2019. godine u Srbiju uložila oko 10 milijardi dolara.

„U političkoj areni nemamo očiglednih problema“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vušić Vangu na početku njihovog sastanka u Beogradu. „Imamo dobru saradnju između naših zemalja i želimo da je podignemo na viši nivo ako je to moguće.

Naše prijateljstvo je iskreno i veliko, pa nije iznenađenje što ga zovemo „čelik“, rekao je Vučić i dodao da se ekonomska saradnja u poslednjih pet godina utrostručila.

Kina je kupila jedinu čeličanu u Srbiji 2016. godine i obe strane su često opisivale svoje odnose kao prijateljske za čeličane.

Vang je u četvrtak rekao da je prijateljstvo Kine i male Srbije zasnovano na ravnopravnosti i da je iskreno. „Veoma smo ponosni na rast naše veze“, rekao je on.

Među zapadnim i srpskim opozicionim grupama bilo je kritika da se mnogi građevinski ugovori između Srbije i Kine rade otvoreno bez formalnih tendera ili detalja o troškovima.

Štaviše, ekolozi su upozorili da i termoelektrane na ugalj doprinose Srbiji, jednoj od najzagađenijih država u Evropi, a Srbija vodi kineske kompanije koje ne ispunjavaju međunarodne standarde zagađenja staklenika.

READ  Ибрахим Мустафа асистира ФК Ратники Тамбок Тхамби у Србији

Uprkos tome što je formalno tražio članstvo u EU, popularni predsednik Srbije uspostavio je bliske političke, ekonomske i vojne veze sa Kinom i Rusijom.