март 1, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Kina i Srbija pozdravljaju „čelično prijateljstvo“ usred sve većih veza

Usred strahovanja da Peking želi da ostvari svoj politički uticaj u tom delu Evrope velikim ulaganjem na Balkan, srpski zvaničnici su u četvrtak u razgovorima sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem pohvalili njihovo „čelično prijateljstvo” sa Kinom.

Srbija, zemlja kandidat za Evropu, Kina i najbrže kineske kompanije preuzele su najveće srpske fabrike bakra i čelika, puteve, fabrike i železnice, a ekonomski i politički odnosi su se poslednjih godina intenzivirali.

Kineske državne banke pozajmile su milijarde dolara Balkanu za građevinske projekte koje vode kineski radnici.

Uzimajući u obzir ekonomski i politički napredak, Evropa je važna ulazna tačka za Srbiju, izvoz transa i druge vojne opreme u Kinu i Srbiju, kao i povećanje saradnje policije i nacionalne bezbednosti.

Procenjuje se da je Kina od 2005. do 2019. godine u Srbiju uložila oko 10 milijardi dolara.

„U političkoj areni nemamo očiglednih problema“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vušić Vangu na početku njihovog sastanka u Beogradu. „Imamo dobru saradnju između naših zemalja i želimo da je podignemo na viši nivo ako je to moguće.

Naše prijateljstvo je iskreno i veliko, pa nije iznenađenje što ga zovemo „čelik“, rekao je Vučić i dodao da se ekonomska saradnja u poslednjih pet godina utrostručila.

Kina je kupila jedinu čeličanu u Srbiji 2016. godine i obe strane su često opisivale svoje odnose kao prijateljske za čeličane.

Vang je u četvrtak rekao da je prijateljstvo Kine i male Srbije zasnovano na ravnopravnosti i da je iskreno. „Veoma smo ponosni na rast naše veze“, rekao je on.

Među zapadnim i srpskim opozicionim grupama bilo je kritika da se mnogi građevinski ugovori između Srbije i Kine rade otvoreno bez formalnih tendera ili detalja o troškovima.

Štaviše, ekolozi su upozorili da i termoelektrane na ugalj doprinose Srbiji, jednoj od najzagađenijih država u Evropi, a Srbija vodi kineske kompanije koje ne ispunjavaju međunarodne standarde zagađenja staklenika.

READ  Србија покреће прву аукцију обновљивих извора енергије од 450 МВ осмишљену уз подршку ЕБРД

Uprkos tome što je formalno tražio članstvo u EU, popularni predsednik Srbije uspostavio je bliske političke, ekonomske i vojne veze sa Kinom i Rusijom.