мај 23, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Održan prvi Berry Trade Forum u Srbiji

6. oktobra održan je prvi Berry Business Forum u Srbiji; Konferencija pokriva sve teme od interesa za poljoprivrednike: trendove na tržištu, prava uzgajivača, klimatske promene i finansijske mogućnosti. Ovaj događaj je veoma relevantan kao događaj razmene znanja i kao prilika za umrežavanje svih učesnika.

Slika: Carinska služba u Srbiji

Srbija je poznata po proizvodnji maline, ali i drugo bobičasto voće dobija na značaju. Zasadi borovnice su porasli u poslednjih pet godina zbog lakoće rukovanja posle berbe i dugovečnosti borovnice. Iako su srpski farmeri inteligentni farmeri, uzgoj jagodičastog voća se menja zbog globalnih klimatskih promena i novih potreba tržišta, promena preferencija potrošača i još mnogo toga. Zbog toga su poljoprivrednici prepoznali razmenu znanja i kontinuirano obrazovanje kao suštinske.

Miloš Milutinović, tip menadžer, F&V u Aholt del Heis Srbija, objasnio je da ispunjavanje zahteva i standarda koje postavljaju trgovinski lanci može biti od koristi poljoprivrednicima. Ako količine proizvedene na domaćem tržištu ne mogu da se potroše, neće biti problema u izvozu viškova proizvoda jer su oni visokog kvaliteta. On je takođe pohvalio inicijativu lokalnih poljoprivrednika da sarađuju sa zadrugom ili velikim proizvođačima koji mogu da obezbede trgovinske lance.

Извор: agroberichtenbuitenland.nl

READ  Хаваји отварају центар за откривање ИТ у Србији