март 3, 2024

Beogradska Nedelja

Најновије вести из Србије на енглеском, најновије вести о Косову на енглеском, вести о српској економији, српске пословне вести, вести о српској политици, балканске регионалне вести у …

Šef Evropske komisije pokušava da uveri Srbiju u nastojanju EU

  • Lider EU nastoji da umiri regionalne lidere tokom šestodnevne turneje
  • Lideri EU i Balkana trebalo bi da se sastanu na samitu sledeće srede
  • Strahovi od migracija, nezainteresovani pas Balkanska strategija EU

BEOGRAD, 30. septembra (Rojters) – Evropska komisija je u četvrtak obećala buduće članstvo Srbije u EU, nakon internog dokumenta u Briselu koji pokazuje da zemlje EU više ne mogu da garantuju mesto u kampu za šest balkanskih zemalja.

Odvojeno, Francuska je izrazila podršku formalnim pregovorima o članstvu u EU sa Albanijom i severnom Makedonijom, kojima se nada da će se pridružiti kao zvanični kandidati u Srbiji i Crnoj Gori.

Uoči samita Balkan-EU u Sloveniji 6. oktobra, Rojters je u utorak izvestio da se 27 država članica još nije složilo da reafirmiše 18-godišnju posvećenost budućem članstvu u EU zapadnom Balkanu. Опширније

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iskoristila je posetu Srbiji u četvrtak u okviru regionalne turneje šest zemalja da pokaže da Brisel nije zaboravio njihove težnje.

„Ja sam snažan zagovornik uvođenja Srbije u EU“, rekao je on u govoru na otvaranju pruge.

„Podržavamo ambiciju Srbije da što pre otvori nove pristupne klastere“, rekla je Fon der Leon, govoreći o poglavljima u razgovorima, priznajući da zemlje EU imaju konačnu reč u omogućavanju Beogradu da krene napred.

Srbija, najveća balkanska zemlja koja nije članica EU sa oko sedam miliona stanovnika, smatra se ključnom osovinom u regionu i EU se nada da će uticaj Beograda na Balkanu pomoći reformama drugih. Preostale dve članice EU su Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Забрана

Bugarska je blokirala razgovore sa članovima Severne Makedonije zbog spora o kulturi i jeziku. Albanija je pripojena Severnoj Makedoniji u procesu pridruživanja prema pravilima EU.

An Kler Ležandr, portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova, rekla je za Rojters da su uslovi ispravni za „međuvladinu konferenciju“ za početak pregovora o članstvu sa Skopljem i Tranom ako se daju reforme sistema EU.

READ  Демонтажа лажних мрежа криптовалута у Бугарској, Кипру и Србији | Еуројуст

Evropska komisija je u februaru 2018. navela da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine, iako je dodala da je to veoma ambiciozan cilj. Spor napredak u reformi zakona nije dostigao sada pošto su pregovori o pristupu u zastoju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vuிக்i, zajedno sa Van der Lajenom, obećao je da će pomoći reformu i unapređenje odnosa sa Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008.

Vučić, bivši radikalni nacionalista koji je postao proevropski orijentisan 2008. godine, ima za cilj da svoju zemlju uvede u EU.

Ali Srbi vide Kosovo kao neodvojivu kolevku svog nacionalnog identiteta i ne priznaju njegovu nezavisnost.

Kao pozitivan korak, Kosovo je u četvrtak pristalo da povuče policijske jedinice sa svoje severne granice sa Srbijom, što je navelo NATO da pojača svoje patrole kako bi zaustavio eskalaciju slobodnog kretanja između dve zemlje. Опширније

Izveštaj Ivane Sekularrok, Dodatni izveštaj Robina Emota iz Brisela i John Irish Editing Gareta Džonsa u Parizu.

Naši standardi: Principi poverenja Thomson Reuters.