Iako je kineska kompanija XingYu najavila da će u aprilu 2021. otvoriti fabriku u Nišu i zaposliti 1.000 radnika, to se još nije dogodilo.

Lokalna kancelarija za ekonomski razvoj kaže da je probna proizvodnja u toku i da će fabrika početi sa radom sledeće godine. Dok radnici još čekaju na posao, Vlada je već odobrila firmu u vidu 130 ari građevinskog zemljišta u vrednosti od 29,1 milion dinara.

Prošle godine niški zvaničnici su najavili da će fabrika XingYu, koja će proizvoditi LED svetla za automobilsku industriju, biti otvorena u aprilu 2021. godine, ali to se zvanično još nije dogodilo.

„Probni proizvod je u toku – kineski stručnjaci testiraju proizvode i mašine i rade na dobijanju relevantnih sertifikata jer planiraju da izvoze u Zapadnu Evropu i proizvode LED farove za renomirane kompanije kao što su BMW i Folksvagen. Možemo da započnemo proizvodnju u punom obimu, “, rekao je Slobodan Selaković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

(Južne vesti, 26.10.2021)

https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Nova-pomoc-drzave-za-kinesku-kompaniju-Sinju-koja-u-Nisu-i-dalje-ne-zaposljava-radnike.sr.html

Ovaj post je takođe dostupan ovde: Italiano